Valderrama

Toen ik de Nederlandse importeur Fred ten Kroode in september telefonisch sprak zat ik in de trein van Alkmaar naar Roermond, een rit van bijna tweeëneenhalf uur. Ik zat net in de trein en na bij Eindhoven kwamen we tot de conclusie dat de raakvlakken op vele terreinen groot waren.

Op subtiele wijze werd ik tijdens de treinreis getest op mijn culinaire bagage en toen begreep Fred dat ik weliswaar geen professionele chefsachtergrond heb, maar dat ik wel degelijk weet hoe je een geweldige olijfolie behandelt. En terecht, want productkennis is de sleutel tot mooie gerechten, zeker als er een hittemonster als Big Green Egg bij komt kijken. De meeste extra vergine olijfolie houdt immers niet van hitte, daar wordt ze bitter van.

Net voorbij Breukelen stelde ik Fred een wedervraag: “Weet jij wat de allerbeste manier is om asperges te garen?” Een beetje van zijn stuk gebracht begon hij over een groot asperge evenement met vele sterrenchefs dat hij vanuit Valderrama ondersteunde. En uiteindelijk, nieuwsgierig geworden, vroeg hij hoe.

“In de magnetron,” zei ik.

En ik hoorde dat hij geschokt was aan de andere kant van de telefoonlijn. Toen vertelde ik hem dat ik verschillende manieren uitgebreid getest en hertest had, maar mijn magnetronmethode er steeds als best uit kwam. Ik legde het uit: vacumeer de asperges met een klontje boter én een scheutje olijfolie. Leg ze in de magnetron op vol vermogen tot de zak opbolt en zet dan de magnetron uit. Wacht 1 minuut , waarin de damp weer overgaat naar vocht en herhaal dan deze zelfde procedure nog een keer.

Want wat gebeurd er dan? De lage stralingsfrequentie van de magnetron brengt de watermoleculen in beweging en brengt ze tot het waterdamp. Daarom bolt de zak op, maar de damp kan niet weg en trekt weer in de asperge, maar nu wel vermengd met de boter en olijfoliearoma’s. Die worden letterlijk d asperges ingezogen. Na twee keer zijn de asperges perfect beetgaar.

“Wauw, die kende ik nog niet,” was het antwoord van Fred op vrolijke toon.


Als driesterrenchef Jonnie Boer er voor kiest om zijn eigen naam te verbinden aan een persoonlijke “Special Blend Arbequina Olijfolie” van Valderrama, dan weet je dat het alleen maar over de állerbeste kwaliteit kan gaan die er op de markt beschikbaar is.

En dat is precies waar Valderrama voor staat: topkwaliteit olijfolie uit Spanje. Het is dan ook dé olijfolie die door vele sterrenchefs gebruikt en aanbevolen wordt.

Binnen 45 minuten na de pluk worden de geselecteerde Spaanse olijven verwerkt tot Valderrama olie. De vijf basis olijfolieën worden niet geperst en ook niet gefilterd. Binnen die drie kwartier van pluk tot olie worden de olijven in speciale centrifuges met 7.000 toeren p.m. in slechts 4 minuten letterlijk uit de olijfolie geslingerd. Bij een temperatuur van slechts 18°C, tien graden kouder dan de gebruikelijke “koude persing”. Door deze unieke centrifugetechniek is filtering overbodig geworden en blijven geen geuren, smaken, vitamines en de natuurlijke conserveer eigenschappen in de filters achter.

Zó maak je een onderscheidende olijfolie van topkwaliteit.
Meer weten? Klik hier voor meer informatie over het unieke productieproces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *