The Cooking Conductor

Er staat een dirigent achter de kachel…

Laat ik mij even voorstellen: ik ben Roy Voogd, in het dagelijkse leven koordirigent. Ik ben gelukkig getrouwd met Ingrid Stijsiger en vader van Jesse, Romée en Kyara. Daarnaast ben ik ook marketing- en communicatieadviseur in kunst, cultuur en culinaire werelden en grafisch ontwerper. Maker van Meerwaarde. Als bestuurder ben ik bij enkele landelijke organisaties binnen de kunst en cultuur, waaronder het Nederlands Koorfestival, Koornetwerk Nederland en Art Fund Nyenrode.

Ingrid en ik delen onze grootste passie: muziek. Zij is zangeres (en een goeie ook!) en zangpedagoog (misschien nog wel beter…). Samen zijn we GO! Opera gestart, waarin we regionale operaprojectkoren laten samenwerken in nieuwe, eigen operaproducties, met mooie bruggen tussen amateurs en professionals.

Mijn derde passie in mijn leven is de culinaire wereld. En dan vooral het koken zelf. Kookkunst is meer is dan lekker eten alleen. Beide kunnen heel veel plezier genereren, maar als je bereid bent om de diepte in te willen gaan, de chemische processen te doorgronden en een goed gevoel voor smaak-pairing te ontwikkelen dan kan mooi eten je diep ontroeren. Net zoals ook goede muziek dat kan.

Mijn eigen proefkeuken: Bistro de Vrolijke Voogd

Als licht doorgeslagen hobbykok is in 2004 Bistro de Vrolijke Voogd ontstaan, een proefkeuken waar ik niet alleen als Cooking Conductor natuurlijk zelf achter de kachel sta, maar ook regelmatig proefondervindelijk kook voor mijn opdrachtgevers in horeca, fine food en foodretail. Koken gaat voor mij dus iets verder dan alleen onze dierbare gasten exceptioneel te verwennen. Het is vaak een mooie integratie om nieuwe trends en producten op culinair niveau uit te proberen en te testen. Ook omdat ik wil weten hoe het werkt, niet alleen aan tafel, maar ook achter de kachel.

Een échte proefkeuken dus, waarbij ik de spannendste avonturen in deze foodblog deel.

Zelf omschrijf ik mijn keuken bijvoorkeur als Freestyle Food, met inspiratie uit alle windstreken en voorbeeldchefs als Ferran Adria en Heston Blumenthal tot Jonnie Boer en René Redzepi. Of finger licking international streetfood, op onnavolgbare wijze in beeld gebracht door Anthony Boudain. En het leukste is natuurlijk om al die nieuwe ervaringen te delen op de social media… Je kunt BdVV volgen op Facebook.

MarCom-adviseur in horeca en fine food

Die ongebreidelde passie voor lekker eten en drinken komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Al zo’n dan 35 jaar ben ik verbonden met de horeca. Voor mijn studiekeuze heb ik lang getwijfeld: Hogere Hotelschool of toch Conservatorium. Het werd die laatste, maar voor beide geldt: als de passie in je bloed zit, dan laat het je nooit meer los.

Ik heb gewerkt in prachtige restaurants, vroeger in de bediening, later ook veel vanuit mijn bureau voor marketing en communicatie. Mijn avonturen achter de kachel vormen dan ook een belangrijke toevoeging aan mijn kennis over horeca en fine food. Daardoor begrijp ik de doelgroep van mooie producten beter als er een kookboek voor een restaurant of verpakking of campagne voor een mooie delicatesse ontwikkeld moet worden. Of als ik de pr & communicatie mag verzorgen voor prachtige evenementen zoals het World Championship of Chinese Cuisine (WCCC) in Rotterdam, de Horeca Haringparty Amsterdam, Jazz aan de Amstel en diverse gala’s in onder meer Het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan het IJ.

Al dat plezier in de culinaire wereld komt samen in Bistro De Vrolijke Voogd, met slechts één tafel het kleinste restaurant van Nederland. Je kunt er alleen op uitnodiging komen eten en de chef en gastvrouw schuiven altijd aan…


Mijn doel?

Als onderzoekend amateur chef wil ik niets liever dan mijn passie delen met collega hobbykoks. Creatief koken vormt samen met muziek en design mijn grootste passie, waarbij toegepaste creativiteit het verbindende element is. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe smaakcombinaties, bijzondere ingrediënten, culinaire mogelijkheden en technieken voor onderscheidende plating. 

De hoogtepunten die ik zelf heb ervaren, ontdekt of vertaald uit professionele omgevingen wil ik doorgeven aan anderen door om zo zelf de grenzen verleggen van wat is in je eigen (buiten)keuken thuis. Maar het allerbelangrijkste dat ik wil delen is het plezier en de passie van het koken zelf. 

Die passie deel ik primair door: 

  1. bijzonder te koken voor mijn vrienden en familie;
  2. mijn ervaringen vast te leggen in mijn food blog BBQ52 – The Cooking Conductor;
  3. mijn blogs en heel veel andere inspiratie te delen op mijn Facebook-pagina en Instagram;
  4. met het uitbrengen van mijn eerste boek over het projectjaar BBQ 52 (verwacht: eind november 2020!);
  5. en vanaf 2021 ook met inspirerende culinaire workshops op lokatie!

Samen genieten maakt alles leuker. Enjoy!


Verwacht vanaf eind november:

Van groentje tot geroutineerd Big Green Egg’er: een lekker leesbaar BBQ-boek voor beginnende & ervaren Grillmasters van de Eigen Achtertuin over het jaar waarin The Cooking Conductor in weer en wind buiten kookt. Een heerlijk avontuur in meer dan 100 eigen recepten op en rond de Big Green Egg (en natuurlijk al die andere kamado’s en ketel-bbq’s…).

Intekenen kan vanaf medio september!