Dat smaakt naar meer!

Zin in meer foods for thought?

Nou dat kan, want op deze pagina tref je toenemende hoeveelheid culinaire links die ik all over the internet heb gevonden. En ja, het worden er steeds meer! Op dit moment zijn het er zóveel, dat het overzicht een beetje zoek raakt, maar de rubricering geeft gelukkig nog een beetje houvast.

Heb je een tip voor een link die je mist? Stuur ‘m via email!

Achtergronden over thema’s in mijn blogs
Barbecue & aanverwanten
  • Big Green Egg – marktleider, bewezen topkwaliteit: dat merk je aan alles
  • Kamado Joe – een groot Amerikaans kwaliteitsmerk met mooieinnovaties
  • The Bastard – Dutch Design kamado’s
  • Primo Grill – de enige met ovale kamado’s
  • Yakiniku Grill – opkomend Chinees kwaliteitsmerk
  • Monolith – heeft een model met interessant geïntegreerd digitaal heat control systeem
  • Weber – geen kamado’s, maar wel uitstekende ketel-bbq’s
  • Hete Kolen – boekentip: standaardwerk voor iedereen die met een kamado werkt of wil werken.
  • Blue Smoke BBQ – een neutrale website van doorgewinterde bbq-fanaten. Een van de meest uitgebreide sites over barbecue.
  • BBQ Helden – een mooie uitgebreide site met een heldere pagina over kamado advies.
  • ProBBQshop.nl – hier heb ik mijn Meater vandaan. Goede shop, uitstaande service!
Kookboeken
  • Kookboeken Startpagina
    Het gaat om een verzameling van links naar recensies of inhoudsopgaves van nederlandstalige gedrukte kookboeken.De kookboeken zijn onderverdeeld in diverse categorieën op alfabetische volgorde van onderwerp.
  • Bibliothèque de la Gourmandise Meer dan 20.000 boeken over kookkunst en duizenden documenten. Gevestigd in  Hermalle-sous-Huy, niet ver van Luik.
  • Koninklijke Bibliotheek
  • De kookboekhandel in Amsterdam Dit was de eerste kookboekenwinkel in de Benelux, nu gevestigd aan de Haarlemmerdijk.
    Jonah Freud is sinds 1989 jaar eigenaresse van deze prachtige winkel.
  • Kookboekenantiquariaat Books for Cooks Gevestigd in de Oudemanhuispoort. Eigenaresse is Els van den Akker.
  • Mevrouw Hamersma Kookboekwinkel gevestigd in de Gerard Doustraat.
  • Het nieuwe Aaltje Kookboeken en kruidenwinkel in het centrum van Deventer.
  • 63 graden  Kookboekenwinkel in Tilburg. De winkel is gevestigd in de binnenstad van Tilburg en heeft ook een collectie prachtige eet- en drinkaccessoires en culicadeaus.
  • Kookboekennieuws. Kookboekrecensies geschreven door Jeanette van de Lindt, Marlene Bijlsma, Eva Reinders en Esther Out.
  • Kookboekenrecensies.Wekelijks verse recensies door een team van gepassioneerde foodies.
  • Hete Kolen – boekentip: standaardwerk voor iedereen die met een kamado werkt of wil werken.
Musea
  • De Locht.  Nationaal Asperge en Champignonmuseum in Noord-Limburg.
  • De Theefabriek
    Nederlands enige theemuseum is gevestigd in Houwerzijl, in de voormalige kerk en pastorie. U kunt hier heerlijk
    theedrinken, er is ook een winkel en een postorderservice. Er zijn nog meer interessante adressen in Houwerzijl o.a.
    Antiquariaat Kelderman.
  • Het Fruitteeltmuseum In Kapelle, Zeeland, staat het fruitteeltmuseum.In de vaste presentatie wordt uitgelegd
    wat enten en oculeren is. Er is een werkende veilingklok, authentiek gereedschap en kijkkasten met leuke
    materialen. Buiten is de fruittuin, waarin de verschillende teelt-en snoeiwijzen te zien zijn.
  • Mosterd-en azijnmuseum In het Hanzestadje Doesburg bevindt zich de Doesburgse Mosterd-en
    azijnfabriek, tevens museum.
  • Het Nederlands Bakkerijmuseum Leerzame site van het Bakkerijmuseum in Hattem. Klik ook eens op Kenniscentrum en dan op Bakkerijwiki aan de rechterkant van de pagina, heel veel wetenswaardigheden.
  • Het Smaakmuseum  Het Smaakmuseum maakt tentoonstellingen die geproefd kunnen worden. Oude plantenrassen, oude kooktechnieken en oude bereidingswijzen: met kennis verzamelen we een collectie smaken, niet om te bekijken maar om te proeven! Hoofdcollectie van het museum is de tuin alwaar oude varieteiten vanaf 1850 tot heden naast elkaar groeien. Deze ingredienten laten ons proeven hoe het eten vroeger heeft gesmaakt. Het is het startpunt van onze filosofie.
  • Musée et Bibliothèque de la Gourmandise In Hermalle-sous-Huy Er is ook een restaurant waar men o.a. Pullus Tractogalatus serveert volgens een recept van Apicius. Het museum ligt in de provincie Luik en is op afspraak te bezichtigen. Ieder weekend
    is er een boeken-en curiosamarkt en hier kan men zonder afspraak naar toe. Het restaurant is dan ook geopend.
Activiteiten
  • Happen en trappen Culinaire fietstocht door Nederland met routes tussen de 40 en 50 km in iedere provincie.
  • Michiel Bussink Michiel Bussink geeft lezingen, excursies en workshops over wilde eetbare planten, bessen, noten, bloemen en paddestoelen.
  • Foodwalks Een mooie wandeling of fietstocht, plukken van al het eetbare dat de natuur ons biedt en daarna…… lekker koken!
Groente- en fruitrecepten
  • Knoflook Knoflookkwekerij Eemlook in Leusden heeft op de website heel veel informatie over knoflook staan, muziek, boeken
    medicinaal gebruik en nog veel meer.
  • Raapstelen. Alles over raapstelen met heerlijke recepten.
  • De Aspergesite. Alles over asperges.
  • Cranberryrecepten
  • Opperdoezer Ronde. Eén van de zes Nederlandse producten met het Europese beschermings keurmerk.
  • Schorseneren Schorseneren schillen, zelf kweken, recepten, op de site van Okke Amerongen vindt u alle informatie. U vindt hier ook links naar zijn andere websites over cranberries, kweeperen, vijgen, snijbiet en kruisbessen.
  • Knipselbonen dreuge boon’n op zien Grunnegs. Knipselbonen worden in de peul gedroogd én gegeten. Voor zover bekend is het een typisch Gronings produkt. U kunt ze hier bestellen, er staat ook een recept op de site.
  • De Gezonde Apotheker Ook hier kunt u knipselbonen bestellen. Op beide adressen kan ook afgehaald worden.
  • De Vier Parmentiers ‘De Vier Parmentiers’ is een klein en exclusief aardappelhuis. Ze verkopen de aardappels rechtstreeks aan de gebruiker.In Groningen en in Amsterdam. Daarnaast kun je een pakket met vier varieteiten in de webwinkel bestellen. Een zakje Parmentiers is een ideaal kado voor jezelf of een culinaire vriend(in).
Websites gespecialiseerd in één onderwerp
  • Kip en ei. Informatie en het laatste nieuws over kippen en eieren. Heel leuke website van Linda Zeggelaar, die geboren is in Barneveld en nu bij de Leeuwarder Courant werkt.
  • De Bruinebonen Bende. Voedingskundige Yneke Kootstra en culinair journalist Onno Kleyn vormen de Bruine Bonenbende.
  • Koken met bier.
  • Meer pudding! Wat is een leven zonder pudding? De strijd van de Burgemeester van Nergenshuizen tegen een puddingloze wereld en de zoektocht naar een puddingvorm. Puddingrecepten, ook een vegetarische pudding, gemaakt zonder gelatine maar met zeewier. Dr. Oetkerplaatjes.Alles over Sauternes.
  • De puddingclub Niet alleen puddingrecepten maar ook heel veel andere recepten voor lekkere nagerechten. Ook geschiedenis en omrekentabellen.
  • MosselenWetenswaardigheden over en recepten met mosselen
  • Mosselen kunnen altijd Ook op deze site van alles over mosselen, er is een gratis mosselglossy te bestellen
  • Goede vis Website van Stichting Noordzee. Tik uw favoriete vissoort in en kijk of die verantwoord wordt aangeleverd en waar die te koop is.
  • Goede Vissers Deze website is van Goede Vissers, vissers met respect voor de zee. Hier vindt u informatie over wie de Goede
    Vissers zijn, hun vismethodes, vissoorten, visgebieden en waar u de vis kunt kopen en/of eten.
  • ‘t Ailand Barbara en Jan Geertsema vangen op duurzame wijze vis en schaaldieren op de Waddenzee. Sinds eind 2012 kun je de vis ook eten in hun eigen proeflokaal ‘t Ailand op de kop van het havenfront in Lauwersoog.
  • Fishes Fishes is een keten die zo zoveel mogelijk verantwoorde vis verkoopt, gevangen met zorg voor nageslacht, met zomin mogelijk bijvangst. Fishes verkoopt veel vis met het Marine Stewardship Council-label, afgekort tot MSC, een garantie voor duurzame vis.
  • De Sardinewinkel Bram Riemersma uit Oldenzaal is oprichter van de Sardinewinkel. Hij verkoopt enkel de sardina pilchardus, omdat dit
    de echte sardine is. U kunt ze bestellen en op de website staan ook de verkooppunten.
  • Worstlog. Op worstlog wordt gelogd over het maken en eten van, welnu, worst.
Verschillende landen en streken 
Receptensites
Wetenschappelijk
  • Voedselnet Website van de vakgebieden Levensmiddelentechnologie en Voedingsleer van de Universiteit Wageningen. Een schat aan informatie, er is ook een vraagbaak.
  • Allergie-woordenboek. Ook op de website van Wageningen. Vertaling van bestanddelen op het etiket van een product in de supermarkt b.v. glutenintolerantie is in het russisch: непереносимость глютена.  Albanees: ik ben allergisch voor schapenmelk=Unë jam alergjik ndaj
  • Michael Pollan Michael Pollan is een onderzoeksjournalist die de voedselindustrie in rustige, haast ingetogen bewoordingen vlijmscherp fileert. Zijn laatste boek ‘In Defense of Food’ werd vertaald in het Nederlands: ‘Een pleidooi voor echt eten’.
    Hij is werkzaam aan de universiteit van Californië in Berkeley.
  • Foodwatch foodwatch Nederland komt op voor het recht van consumenten op eerlijk, veilig en gezond voedsel. foodwatch stelt misstanden in de voedselindustrie aan de kaak en lobbyt bij de Nederlandse overheid voor oplossingen die consumenten echt beschermen.
Duurzaam eten
  • De Tuinen van Weldadigheid  Een bizondere groententuin in Veenhuizen met o.a. een boomgaard met oude rassen een kleinfruitdoolhof, een haagbeukdoolhof. Er is ook een winkel.
  • Heerlijkheid Weede Veehouder Herman Kok en zonen boeren biologisch-dynamisch. Hun koeien hebben horens en geen oormerken, ruimen van gezonde kippen vinden ze misdadig. Ze houden hun poot stijf, desnoods tot in de gevangenis.
  • Dakboerin Dakboerin Annelies Kuiper ontwerpt groentetuinen op daken, voornamelijk in stedelijke gebieden. Een daktuinderij heeft alle voordelen van een regulier groendak: isolatie, regenwaterafvang, leefruimte voor insecten en vogels, maar daarbij ook gezonde eetbare (lekkere!) producten.
  • Slowfood Nederland. U vindt hier informatie over de activiteiten van Slow Food in Nederland. Slow Food is een internationale beweging voor ecogastronomie.
  • Nederlandse Streekprodukten Database voor streekproducten uit heel Nederland.
Historie
  • Kookhistorie.Website van Marleen Willebrands met ondermeer transcripties van historische kookboeken uit de periode tussen 1500 en 1700.
  • Coquinaria.De website van Christianne Muusers gaat vooral over culinaire historie. Ze is neerlandica en werkt momenteel aan een publicatie over nederlandse culinaire teksten uit de 15e en 16e eeuw. Ze geeft ook kooklessen.
  • Apiciana Janiek Kistemaker studeerde klassieke talen en vertaalde Apicius’ De re Coquinaria en zette deze op haar website. Ze verricht onderzoek naar de Romeinse culinaire geschiedenis en geeft ook workshops.
  • Spinazieacademie. Lizet Kruyff is wetenschapsjournalist met als specialisatie culinaire geschiedenis, auteur van o.a. Twintig Eeuwen Koken en Eten en Mozarts Menu. Haar blog gaat over haar ervaringen met het historisch koken, met het kweken van historische en andere groenten, over de oude appelrassen in de tuin, over historische kookboeken en alles wat daar mee te beleven valt. Ze geeft ook lezingen en workshops.
  • De Culinaire geschiedenis van België De culinaire geschiedenis van België vanaf de Oude Tijden, dit is de periode tot aan de Romeinse bezetting van onze streken in 57VC. Veel informatie over oude kooktechnieken en maten.
  • Antonius Magirus. Het kookboek van Antonius Magirus (1612) en historische gastronomie in het algemeen
  • A Book of good Cookery.Middeleeuwse recepten, geschiedenis, hoe geef ik een middeleeuws feest, prachtige illustraties.
Eetlezen
  • De Drvkkery. Cultureel ontmoetingspunt in Middelburg. Hier komen boeken, muziek, kunst, film en nieuwe media samen. Centraal in deze prachtige boekhandel in Middelburg met museumdrukkerij is de Brasserie gevestigd, hier kunt U lunchen, thee of koffiedrinken met versgebakken taart.
  • Ambassade Hotel, Amsterdam In de bibliotheek van dit hotel vindt u een unieke verzameling gesigneerde boeken van binnen-en buitenlandse schrijvers die hier hebben gelogeerd.
  • Cook & Book  In Brussel is Cook & Book gevestigd, 9 in elkaar overlopende boekwinkels met steeds een andere sfeer en verschillende keukens. Boeken die je aan tafel doorbladert, moeten worden afgerekend.
  • Gutshotel Groß Breesen   Helaas is het enige Boekenhotel van Nederland opgeheven, maar in Duitsland tussen Berlijn en Rostock kunt u nog wel tussen de boeken overnachten.
  • Ditmar Bakker. Recepten in de vorm van een sonnet o.a. moes van pruimedanten, oma’s aardappelen.
  • Bibliotels De website van boekenhotels in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië
  • Boekenhotel in New York Ook in New York is natuurlijk een boekenhotel, wel een luxe hotel.
  • Boekenhotels in Tokyo en Kyoto. In beide hostels staan ongeveer 5000 boeken, Japans en Engels.
Kranten en tijdschriften, culinaire journalisten
  • De Volkskeuken. Recepten, een weekendmenu en iedere zaterdag een restaurantrecensie van Mac van Dinther in de Volkskrant.
  • Telegraaf Culinaire pagina van de Telegraaf
  • Etenenzo. Website van Janneke Vreugdenhil over foodstyling, journalistiek,voedingsadvies, recepten, wijn.
  • Onno Kleyn . Kleyns culilog, volkskeukenrecepten, leuke adresjes.
  • Dagmenu Liwwadders. Recepten van Klaas Kasma. Klaas schrijft al jarenlang iedere dag een recept in de Leeuwarder Courant.
  • Koken met Karin. Website van Karin Luiten, culinair journaliste en kookboekenschrijfster, vooral bekend van ‘Zonder pakjes en zakjes’.
  • Alma Huisken De website van culinair journaliste Alma Huisken met recepten, reisverslagen, tuinverhalen en persoonlijke ontboezemingen.
  • NRC Koken De kookrubriek van de NRC.
  • Michiel Bussink Journalistiek Schrijft o.a. over eten en drinken, land-en tuinbouw, cultuurhistorie.
  • Eetschrijven Vrijblijvende gedachtenspinsels van culinair journalist Gerrit Jan Groothedde.
  • Bouillon. Cultureel, gastronomisch magazine in boekvorm. Verschijnt 4x per jaar.
Diversen
  • Tafeldekken. Prachtige website over menuleer, drankenkennis, tafeldekken.
  • Sanny de Zoete. Antiek en design linnengoed. Sanny de Zoete heeft een passie voor damast.
  • De Kleyne Sint Jacob Kookstudio van Marijke Van Essen in hartje Leeuwarden voor de zakelijke en particuliere markt. Ook catering en regelmatig aanschuifavonden
  • Moederskeuken Moederskeuken geeft kookcursussen en kookworkshops in Amsterdam. U kunt ook thuis een feestelijk etentje laten verzorgen door thuiskok Bart.
  • De Bonte Tafel Gevestigd in Wijdenes. Kookworkshops, vintageverhuur,catering. U kunt hier “customized” kookboeken bestellen. Dit betekent dat je voor een bepaalde persoon, of personen, bij een speciale gelegenheid een persoonlijk kookboek kunt laten maken.Denk aan speciale verjaardagen, huwelijken, jubelia, verhuizingen, etc.. In de VS worden “customized” kookboeken vaak gebruikt bij fundraising door clubs of kerkelijke instellingen
  • Webchef. Dit is een zoekmachine voor Nederlandstalige recepten. Er staan nu ruim 50.000 recepten op.
  • Treinsteward bij Wagons-lits. Een treinsteward vertelt over het werken in de trein in de zestiger en zeventiger jaren, men kon toen nog dineren in de trein. Ook informatie over verdwenen spoorlijnen.
  • Vertalingen van culinaire termen in het Frans, Spaans, Duits, Engels, Deens.
  • Voedselencyclopedie Speerpunten van de voedselencyclopedie zijn duurzaamheid, natuur en milieu, fair trade, gezondheid en dierenwelzijn. Deze komen tot uiting in onderwerpen als biologische (en andere) alternatieven voor de gangbare landbouw, bio-industrie, vegetarisme, klimaatverandering, honger en voedselverdeling wereldwijd, permacultuur, het leegvissen van de oceanen, diëten, probiotica.
  • Hooimadam. Energiezuinig koken met de moderne hooikist, een omhulsel van katoen, gevuld met wol. Uw rijst koekt niet meer aan, ideaal voor picknick, camping of boot.
  • Kokswereld Op kokswereld vind je een verzameling culinaire wetenswaardigheden gemaakt voor en door koks. Aangevuld met fotoreportages, een productkalender en een kookquiz.
  • Oxford Symposium on Food & Cookery In 1978 werd het eerste symposium over de geschiedenis van voedsel en koken in Oxford gehouden. Alan Davidson was de voorzitter van het symposium.
  • Lileks Gallery Plaatjes bij recepten, op kookboeken e.d. uit de jaren 40, 50 en 60.
  • Foodish De schrijvers van Foodish zijn bourgondische levensgenieters met een voorliefde voor eerlijk en ambachtelijk eten. Zij doen hier verslag van hun culinaire ontdekkingen en belevenissen.
  • Koken met kanker De culinaire avonturen van een (ex)darmkankerpatient, met veel informatie over de Koreaanse keuken.
  • Foodlog Internetforum voor kritische foodies, vertelt over eten en wat je ervan wilt weten.
  • Italiaans koken met Antoinette Een beschrijving van het leven in Italië aan de hand van eenvoudige recepten
  • Koken en zo. Echt koken Blogspot van Maarten van Thiel over koken, kunst, literatuur, film, keukengerei etc.