Tulpen in de MiniMax!
Een fleurig voorjaarsmenu:
- Tulpen saté (recept: zie onder)
- Lamsbiefstuk met lauwwarme voorsjaarssalade (recept: zie onder)
Erbij: een voortreffelijke Fleurie, de Grande Dame van de Beaujolais.
John en Johanna Huiberts zijn tulpenbollenkwekers in Sint Maartensbrug, een van de zeer weinige volledig biologische tulpenbollenkwekers in Nederland. Zo puur natuur, dat je de tulpen zonder probleem kunt eten. Ik schreef er eerder al een introductieblog over en vandaag was het zover: in de week dat de tulpen gekopt worden zijn ze op hun best. En dus mochten we met de MiniMax het veld op om een fleurig voorjaarsmenu midden tussen de tulpen te bereiden. Hoe leuk is dat?
Eetbare tulpen op het menu om de lente te vieren. Het had 75 jaar na de beruchte hongerwinter een feest moeten worden. Midden tussen de kleurrijke bollenvelden enkele bijzondere gerechten bereiden op de Big Green Egg MiniMax waarin de tulp floreert. Rechtstreeks van het land op het bord, letterlijk. Om samen met de boer en boerin, John en Johanna Huiberts, het feest van lente en vrijheid te vieren. Helaas liep het helemaal anders…
Het feest van de lente…
Het werd absoluut een fleurig feest van de lente. Tijdens het koppen van de tulpen zaten we met de MiniMax tussen de lange stroken met kleurige tulpen. Het onverwacht prachtige lente weer had de tulpen die grond uit doen schieten en in plaats van het weekeinde moesten we het naar voren schuiven, omdat John al met het koppen was begonnen.
…in sociale afzondering
Maar het feest van 75 jaar vrijheid verloopt in een bizarre gedwongen afzondering, dat weten we allemaal. Om verspreiding van corona te voorkomen is bewegingsvrijheid de regel en sociale afstand het gevolg. Daarom vonden we het niet verstandig dat John en Johanna aan zouden schuiven en waren we gedwongen om het feest van de lente zonder hen te vieren. Beetje bitterzoet met een peperig tintje. Hoe toepasselijk…
De MiniMax op reis
Desondanks mochten we van John en Johanna toch het veld op met de barbecue. We hebben dan ook enorm genoten van hun hartverwarmende gastvrijheid en hebben van zowel de overvloed aan kleurrijke tulpen, als van het prachtige uitzicht genoten. En dus ging de MiniMax in mijn nieuwe opvouwbare bolderkarretje en pakten we de picknicktas (inderdaad ja, met échte plastic bordjes…?) en koelboxje in. Thuis had ik al veel snij- en schilwerk voorbereid, zodat we op het veld snel aan de slag konden.
Het was de eerste keer dat we de MiniMax écht voor een picknick gebruikten. En dat werd een regelrecht feestje, wat een pret om voor een picknick zo’n geweldige barbecue in je achterbak te kunnen schuiven! Maar die eerste keer wees ons er ook wel op dat je bij het koken in de natuur iets beter voorbereid moet zijn… Een schaal voor de salade zou handig zijn geweest, evenals voldoende spoelwater en een keukenrol. Maar ach, het mocht de pret niet drukken. Als een echte Indo werk ik graag met mijn handen dus dat werd met die garnalengehakt een plakkerige bende. Gelukkig had Ingrid een fles citroenwater ingepakt, dus kreeg ik ze schoon genoeg om verder te werken… ?
Voor de houtskooltest:
Der Sommer Hit
Trouwe lezers weten dat ik middenin een langdurige houtskooltest zit. Voor deze bijzondere bbq-sessie koos ik “Der Sommer Hit” een houtskool van Europe komaf gemaakt van beukenhout. Niet voor iedere bbq’er populair, waarschijnlijk omdat “Grote Stukken Hard Hout” zo ongeveer het mancave-credo is. Maar eigenlijk ook wel een beetje onterecht. Sommer Hit is gemaakt van beukenhout. Een evengrote zak als bijvoorbeeld 15 kilo marabu bevat slechts 10 kilo Sommer Hit, behoorlijk veel lichter dus! De stukken zijn middelmatig groot. Tijdens deze picknick-BBQ werd ik eigenlijk heel erg enthousiast over Sommer Hit: de kooltjes zijn heel makkelijk aan te steken, gloeien lang zat (heb er de volgende dag nóg een sessie mee kunnen doen) en, héél belangrijk bij een picknick: na het afsluiten koelen ze ook relatief weer snel af. Ik ben enthousiast!
Deze week volgt nog de tweede test: Pizza con Frutti de Mare. Wordt vervolgd dus.
Klaar om aan de slag te gaan, maar voor we beginnen nog even in de stemming komen met De Volendammertjes in een opname uit mijn geboortejaar 1966… ?
De recepten
Hollandse Tulpensaté
Eerst thuis de limoenmayonaise maken:
- 1 eidooier
- 100 ml olijfolie – Picudo van Valderrama
- 1 tl Dijon mosterd
- 1 theelepel bloemenhoning
- 1eetlepel vers limoensap
- zeezout en versgemalen witte peper – naar smaak
Roer de eidooier met de mosterd en de honing tot een egale massa en doe het daarna in de keukenmachine. Zet de keukenmachine aan en schenk heel langzaam de olijfolie erbij tot deze de gewenste dikte heeft. Roer het limoensap erdoor en breng op smaak met peper en zout.
(Kan natuurlijk ook met een garde. Het is zo klaar en als je dit heb geproefd koop je nooit meer kant en klare mayonaise!)
De tulpensaté voorbereiden
Deze saté is een variatie op mijn lievelingssaté: de Balinese saté lilit, gemaakt van een kebab van witvis, garnalen, kokos en palmsuiker die rond serehstengels (citroengras) wordt gevouwen en als kebabs worden gegrild. Ik heb alleen garnalengehakt gebruikt en in plaats van citroengras heb ik tulpenstengels gebruikt.
De garnalen kebab:
Maak thuis de garnalengehakt, zet minimaal een uurtje koud weg en neem het in een koelboxje mee. (Inmiddels weet ik uit ervaring dat het verstandig is om thuis ook alvast de garnalen gehakt in 6 porties te verdelen en er vierkante “hamburgers” van de maken, steeds met vershoudfolie ertussen. Die kun je dan op lokatie eenvoudig om de tulp heen vouwen en dicht plakken… )
- 400 gram rauwe garnalen
- 50 gram gula djawa (palmsuiker, evt. vervangen door bruine suiker))
- 50 gram gedroogde geraspte kokos
- 1/2 eetlepel goede kerriepoeder
- zest van 1 limoen
- 1/2 theelepel zout
- versgemalen witte peper
Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en blender tot een fijne egale massa. Als je het lekker vind om iets meer structuur in de kebabs te hebben, voeg dan een derde van de garnalen later toe, zodat deze iets grover gehakt blijven. Zet minimaal een uurtje koud weg.
- 6 stevige tulpen
- 1 eetlepel kaffirlimoen olie van Valderrama
- 1 eetlepel limoenmayonaise
Pluk alle bloemblaadjes voorzichtig van de tulpen en laat de stamper en meeldraden zitten. Snij de tulpenbloemblaadjes in ragfijne reepjes.
Neem een balletje van de garnalengehakt en vorm deze als een kebab om de stamper en meeldraden. Grill de saté’s op de barbecue direct boven de kooltjes (ca. 200°C). Regelmatig draaien. Ze mogen lekker donkerbruin, tegen zwarte grillstrepen krijgen: dat is de suiker die karameliseert en veel smaak ontwikkelt. De tulpenstelen worden uiteraard zacht. Na het grillen kun je overwegen om voorzichtig dunne bamboe satéprikkers door de kern van de steel te prikken. Dat kan niet rauw, want dan scheuren de stellen (hier spreekt ervaring…).
Besprenkel na het het grillen de saté’s met de kafirlimoenolie en smeer in met wat limoenmayonaise. Haal de saté’s door fijngesneden bloemblaadjes.
Lamsbiefstuk met lauwwarme salade van voorjaarsgroenten en tulpenbloemen
Een uitbundige salade in een krokante “tulp” van briquedeeg met gegrilde voorjaarsgroenten en verschillende kleurrijke tulpen vormen de basis en worden geserveerd met een klassieke gegrilde lamsbiefstuk met honing, tijm en Marokkaanse munt. Hoeveel lente kun je hebben? ?
Salade met gegrilde voorjaarsgroenten en tulpen
- 2 vellen briquedeeg
- 2 witte asperges
- 8 kleine groene aspergetips
- 1 meiknolletje
- 4 versgeraapte tulpenbolletjes
- 2 lenteuitjes
- 4 mini zomerworteltjes in verschillende kleuren
- 6 verschillende tulpenbloemen
- 2 eetlepels olijfolie, tip voor de fijnproever: Cornicabra van Valderrama
- 1 eetlepel balsamico-glace
- 4 eetlepels fijngesneden bieslook
- Parmezaan in kleine, dunne plakjes
- zout en versgemalen zwarte peper
Schil alle voorjaarsgroenten en was de jonge tulpenbolletjes. Besprenkel ze met wat olijfolie en grill ze op de barbecue tot beetgaar. Snij de witte asperges in drieën. Doe alle gegrilde groenten in een kom en voeg olijfolie en balsamicoglace toe en zout en peper naar smaak. Laat afkoelen tot lauwwarm. Voeg dan pas de tulpen en de bieslook erdoor en schep voorzichtig om.
Vorm de vellen briquedeeg in kleine gietijzeren pannetjes (cocottes) tot reuzentulpen en bak ze in 5 minuten krokant. Haal ze voorzichtig uit de pannetjes en laat afkoelen. Bouw de salade op in de briquedeegtulpen door de verschillende onderdelen mooi te verdelen.
Biefstukjes van Nieuw-Zeelands lam
- 2 lamsbiefstukjes (van Le Jean online)
- 1 eetlepel acaciahoning
- 1 eetlepel verse tijm
- 1 eetlepel fijngesneden Marokkaanse munt
- zout en versgemalen zwarte peper
Meng de honing, tijm, munt, zout en peper. De lamsbiefstukjes eerst met keukenpapier goed droogdeppen en smeer ze daarna in met het honingmengsel. Grill ze met cherry-rookhoutsnippers op de barbecue (direct, 200°C) tot een kerntemperatuur van 55°C.
Serveren met de fleurige voorjaarssalade.