75 jaar bevrijding: Tulpen op het menu!

Het menu:

  • Gevulde tulpen met ui-pastinaak-soubise (recept: zie onder)
  • Salade van roze tulpenknoppen (recept: zie onder)

Lekker erbij om er een complete maaltijd van te maken:

  • Soto ajam grillworst (recept: klik hier), of
  • Geroosterde romanesco en knolselder (gewoon met een beetje olijfolie roosteren)

Op zoek naar eetbare tulpen

Wie had nou toch gedacht dat we het grootse feest van 75 jaar bevrijding in isolement zouden vieren? Van alle grote evenementen die deze maanden afgeblazen of verplaatst zijn, is dit er een die ik heel moeilijk vind om afstand van te doen. En dus wil ik er dit jaar binnen alle grenzen die ons nu gegeven zijn bij stil staan dat na een zware apotheose tijdens de hongerwinter die afschuwelijke oorlog eindigde en bevrijding volgde.

Eigenaardig genoeg is die hongerwinter in ons collectief geheugen vooral verbonden met de tulp. Of beter: de tulpenbol. De honger in de barre winter van ’44-’45 was zó schrijnend dat we massaal tulpenbollen gingen eten om te overleven. Niet te vreten helaas, daar was iedereen het wel over eens, maar honger maakt rauwe bonen zoet. Tot op de dag van vandaag kunnen we ons daarom bijna geen afschuwelijker voedsel voorstellen dan de tulpenbol.

Een bron van zetmeel
Hoewel een tulpenbol qua uiterlijk het meest op een ui lijkt, is de smaak meer vergelijkbaar met een aardappel. Ook qua voedingswaarde zijn ze hiermee het best te vergelijken. Tulpenbollen zijn namelijk zetmeelrijke gewassen. Vergeleken met aardappelen bevatten tulpenbollen in verhouding anderhalf keer zo veel koolhydraten. Ideaal voedsel voor de hongerwinter dus! Maar waarom waren ze niet lekker?

Lezers die mijn foodblog al wat langer volgen weten dat ik van bloem houd. Niet alleen in de tuin of in een vaas, maar ook op mijn bord. Van magnolia tot madelief. En van afrikaantjes tot oostindische kers. Ze fleuren niet alleen je bord op tot een schilderijtje, maar geven ook een uniek aroma- en smaakaccent aan je gerecht. En dus fascineert de tulp mij al jaren: is deze eetbare bloem echt zo onsmakelijk of is ze onterecht verdoemd door ons collectief geheugen?

En dus wilde ik na vijfenzeventig jaar van doem en afschuw de tulp op het menu hebben. Maar dat bleek niet eenvoudig, want omdat tulpen niet voor consumptie worden geweekt, worden er bestrijdingsmiddelen gebruikt die niet gezond zijn. Daarom is geen enkele tulp die je in de winkel kunt kopen eetbaar. Heel ongezond zelfs.

Sint Maartensbrug
Maar ik wilde niet opgeven. Na een poosje googelen kwam ik terecht bij biologische bollenkwekerij Huiberts. En blijkt die kweker ook nog eens op maar twintig minuten afstand te zitten, in Sint Maartensbrug. En nog wat verder snuffelend blijkt de boerin, Johanna Huiberts, vorig jaar een kookboek te hebben geschreven, met in de hoofdrol… De Tulp!

Een heerlijk boek over de eetbare tulp. Bestel ‘m hier!

En dus heb ik de boerin gebeld. Het werd een leuk gesprek, maar dat kan ook niet anders als je zo’n mooie passie deelt. Ik heb uiteraard meteen het boek “De Eet Smakelijke Tulp” besteld. En vandaag ben ik op bezoek geweest om kennis te maken, met ruime inachtneming van alle sociale richtlijnen, uiteraard. Dat was overigens niet moeilijk, want er was ruimte zat op de bollenvelden…

Typisch seizoensproduct: alleen in de herfst
Het werd direct een leerzame ochtend want Johanna haalde me al heel snel uit de droom: tulpenbollen kun je eigenlijk alleen in de herfst eten, einde zomer op z’n vroegst. Maar de bloemen: dat kan natuurlijk wel. “Nog twee weekjes wachten,” vertelde Johanna, “dan staan ze allemaal in bloei. Dan staan ze een weekje prachtig te wezen en worden ze gekopt om te voorkomen dat de zaadlijsten zich gaan ontwikkelen.”

En direct viel het kwartje, want dat kende ik van de daslook, ook een bolgewas: zodra de zaadlijsten zich ontwikkelen, gaat alle energie naar de zaadlijsten. Als je die weghaalt, dan worden alle voedingsstoffen in de boel opgeslagen. En daarom zijn de tulpenbollen tegen het einde van de zomer op z’n lekkerst. Sappig, notig en zoet. En tegen het einde van de herfst verandert hun smaak weer en worden ze melig en een beetje bitter.

Zo kwam het dat de hongerstillende, voedzame tulpenbol in de hongerwinter met tegenzin moest worden gegeten!

Met die kennis in mijn achterhoofd besloot ik over de tulp een drieluikje te maken:

  1. Kennismaking met de eetbare tulp (begin april),
  2. BBQ’en tussen de tulpenvelden (eind april),
  3. Tulpenbollen op de Big Green Egg (augustus).

Met dit culinaire drieluikje wil ik op een fleurige manier even stil bijzet voedsel dat velen die barre laatste hongerwinter doorsleept. Ik ben blij dat ik in ieder geval de keuze heb om de tulp in al haar glorie in het juiste seizoen te kunnen genieten. Hoogste tijd om haar 75 jaar uit haar culinaire ballingschap te bevrijden. Deze eerste kennismaking is in ieder geval een buitengewoon heerlijk experiment geworden.

Een aanrader dus, maar verzeker jezelf er wel van dat je biologische tulpen koopt, waarvan óók de bol zelf al biologisch is gekweekt!

Overigens is het een ontroerend mooi verhaal hoe John en Johanna Huiberts besloten tot biologisch boeren. Voor een tulpenkwekerij helemaal geen voor de hand liggende keuze, aangezien de opbrengt per vierkante meter aanzienlijk minder is, maar daarover meer in deel 2!


Recepten

Gevulde tulpen met ui-pastinaak-soubise

Ingrediënten:
– 2 grote uien
– 1 middelgrote pastinaak
– 1 el olijfolie (hojiblanca)
– peper en zout
– 8 eetbare tulpen

Verpak de uien en de pastinaak in aluminiumfolie en pof ze tot zoet en gaar. Laat helemaal afkoelen en zet weg in de koelkast.

Blender de ui, pastinaak, olijfolie, peper en zout tot een zalige puree (soubise). Ik doe dat in de Magimix Cook Expert in de rvs-kom op de hoogste stand (18). Dat pureert zó fijn, dat je niet eens meer hoeft te zeven! Natuurlijk kun je dit ook met de staafmixer doen. Het is dan wel verstandig om het na het pureren nog even door een bolzeef te halen.

Doe de soubise in een spuitzak en vul er de tulpenbloemen mee.


Salade van roze tulpenknoppen

Ingrediënten:
– 12 eetbare roze tulpenknoppen
– 1 el balsamico glace
– 1 el olijfolie (Hojiblanca)
– peper en zout

Voeg alle ingrediënten samen en meng ze voorzichtig genoeg om de bloemen niet te beschadigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *