Picknick & Pizza: Houtskooltest #2

Wat een straf: als vast onderdeel van de houtskooltest ga ik acht weken achter elkaar pizza bakken. Waarom pizza? Omdat je voor pizza een hoge temperatuur in je Big Green Egg nodig hebt, die ook nog behoorlijk getemperd wordt door het hitteschild én de pizzasteen vanwege de zuurstof belemmering. Het vraagt dus wat van je houtskool, althans dat hoor ik steeds om mij heen. Maar is dat ook zo? Daarom vandaag de proef op de som met een “zachte” houtskool.

Hier tref je overigens een overzicht van alle houtskooltesten.

Maar laten we met het recept van de pizza beginnen (de houtskoolfanatiekeling kan er voor kiezen om direct door te scrollen…). Die pizza is -zoals een goede Napolitaanse pizza betaamt, bijzonder eenvoudig:

Pizza con Frutti di Mare

Oftewel pizza met zeevruchten
Vaak zie je bij een pizzeria dat er op deze pizza ook stukjes vis (vooral zalm) ligt, maar eigenlijk is dat niet correct. Ja, dat komt ook uit de zee, maar bij een pizza con frutti di mare gaat het echt om schaal-, schelpdiertjes en inktvis. Fruit de mer dus. Je kunt je daarbinnen uiteraard helemaal in uitleven, zolang je er naar Napolitaanse traditie niet teveel op doet. In de beperking toont zich de meester!

Bereiding

Ingrediënten:

 • Tomatensaus (recept: zie hieronder)
 • geraspte Parmezaanse kaas of belegen Goudse
 • Mozzarella
 • Frutti de mare
 • Gepelde gamba’s
 • Ansjovis
 • kerstomaatjes

Verwarm de BGE op tot 275°C, gebruik de conveggtor (laag), leg er het rooster op en voorop de pizzasteen. Op die manier krijgt de pizzasteen de temperatuur van de hitte in de dome. Als je de convector weglaat, dan wordt de pizzasteen veel heter en verbrand je bodem te snel. Zorg dat de pizzasteen op temperatuur is. Laat dus rustig een minuut of 10 voorverwarmen!

 • Rol een bolletje pizzadeeg op een met bloem bestoven aanrechtblad uit tot een dunne ronde lap.
 • Strijk met de achterkant van een lepel tomatensaus (niet te dik!) uit over het deeg. Laat daarbij een rand van zo’n 2 cm vrij.
 • Strooi er een handje geraspte parmezaan over.
 • Beleg met de zeevruchten, rauwe garnalen, ansjovis en kerstomaatjes
 • Verdeel tenslotte 5 a 6 plakjes mozzarella over de pizza.
 • Schuif op de pizza de steen. Je kunt deze gerust op bakpapier laten. Dit schuift er na het bakken gemakkelijk af.

Tomatensaus voor pizza

Ingrediënten:

 • 1 ui
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 theelepel suiker
 • 2 blikken gepelde tomaten
 • 2 theelepels Italiaanse kruiden (oregano & basilicum)
 • 1 theelepel (zoete) paprikapoeder
 • zout & peper naar smaak

Bereiding:

 • Pel en snipper de ui. Verhit de olie in een steelpan en fruit de ui.
 • Pers de gepelde teentjes knoflook erboven uit en voeg de suiker toe.
 • Voeg de tomaten en de kruiden en de paprikapoeder toe en laat de saus op een laag vuur circa 20 minuten zachtjes pruttelen tot hij dik en geurig is.
 • Maak de saus ‘glad’ met een staafmixer en breng op smaak met peper & zout.

De houtskooltest

Der Sommer Hit – houtskool van Europees beukenhout

Pizza’s bakken is een mooie houtskooltest. Je hebt een hoge temperatuur nodig en als je meerdere pizza’s wilt bakken moet deze ook langer hoog op temperatuur kunnen blijven. Nu is dat laatste bij ons niet echt aan de orde, omdat we met z’n drietjes genoeg hebben aan 2 à 3 pizza’s en die zijn binnen een half uurtje klaar.

Deze houtskool heb ik aangestoken met een Looftlighter. Ik ben erg enthousiast over deze manier van aansteken. Het gaat snel, effectief en gegarandeerd zonder extra rook of geurontwikkeling.

De ideale picknick-houtskool…
Eerder deze week had ik deze zachte houtskool al gebruikt voor de prachtige lente-picknick in het bollenveld. Voor deze bijzondere bbq-sessie w ik “Der Sommer Hit” een houtskool van Europees beukenhout. Niet voor iedere bbq’er populair, waarschijnlijk omdat “Grote Stukken Hard Hout” zo ongeveer het mancave-credo is. Maar eigenlijk ook wel een beetje onterecht. Sommer Hit is gemaakt van beukenhout. Een evengrote zak als bijvoorbeeld 15 kilo marabu bevat slechts 10 kilo Sommer Hit, behoorlijk veel lichter dus! De stukken zijn middelmatig groot. Tijdens deze picknick-BBQ werd ik eigenlijk heel erg enthousiast over Sommer Hit: de kooltjes zijn heel makkelijk aan te steken, gloeien lang zat (heb er de volgende dag nóg een sessie mee kunnen doen) en, héél belangrijk bij een picknick: na het afsluiten koelen ze ook relatief weer snel af.


Het gloeien in beeld:

Zoals ik al verwachtte ging het aansteken van Der Sommer Hit bijzonder snel. Binnen een minuut was de eerste gloeipit klaar. In dit geval had ik er drie nodig om een snelle temperatuur ontwikkeling te realiseren. Dat duurde slecht 2’45 minuut. Ook het doorgloeien ging snel: binnen 15 minuten was de BGE op 275°C en kon het hitteschild en de pizzasteen erin. Er was een gebruikelijke temperatuurterugval van ruim 50°C en het duurde tot wat langer voor deze -zelfs met alle schuiven open- weer op temperatuur was.

Ik deed beide schuiven (boven en onder) half dicht. Dat had meteen effect op de temperatuur: binnen 3 minuten was deze 25°C gedaald! Schuiven dus maar weer helemaal open. En dat heb ik zo gelaten, omdat de temperatuur daardoor prima bleef. Maar, eh… helemaal open, dus maximale zuurstof. Dat betekent dat dit dus de maximale temperatuur was. En vooral: dat je mag verwachten dat het houtskool er in no-time doorheen zou zijn…

En dat klopte inderdaad. Drie pizza’s kon ik op deze manier heel goed (en snel!) bakken, maar voor een avondje pizza’s bakken lijkt me deze minder geschikt omdat je dan toch af en toe wat kooltjes bij moet vullen.

Samenvatting
Ik ben zeer enthousiast over de snelheid waarmee je met deze houtskool kunt werken, maar voor langduriger toepassingen zou het niet mijn keuze zijn.

LET OP: Ik ben geen professional! Deze test doe ik om mijn eigen ervaring te verbreden, niet om een toetsbaar resultaat te verkrijgen. De beoordeling en score is dan ook een nadrukkelijk resultaat op basis van persoonlijke constatering op basis van ik persoonlijke belangrijk vind voor houtskool in een Big Green Egg.

Criteriummijn Beoordelingmijn Score (1-5)
BrokgrootteMooie gelijkverdeelde brokstukken van 4-6 cm. 4
AanstekenZowel met aanmaakblokjes als Looftlighter zeer snel aan te steken.5
Tijd tot 275°C14 minuten – De 275°C bleek met alle schuiven open wel zo ongeveer de hoogste temperatuur.3
Temperatuur beheersingOmdat de temperatuur niet superheet was, is deze houtskool zeer geschikt voor direct grillen boven het houtskool.5
Brandtijd volle vuurbak
bij 100°C
16 uur4
SmaaktoevoegingNee5
De score bij smaak is 5 voor neutraal (geen smaaktoevoeging). Hoe lager, hoe meer smaakinvloed. Smaaktoevoeging beoordeel ik lager, omdat ik de smaaktoevoeging zelf wil bepalen d.m.v. rookhout, specerijen e.d.

Conclusies komen later in een totaaloverzicht te staan en zijn gebaseerd op tenminste twee tests per soort. De pizzatest is wel de constante factor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *