Houtskool test #1: Marabu, kneiterhard hout uit Cuba

Direct nadat ik op Facebook had geroepen dat ik na ruim zes maanden zeer intensieve introductie in het buitenkoken op een kamado toe was aan het verkennen wat verschillende houtskoolsoorten (lees hier meer), ontving ik een bericht van BBQ Flavour, een interessante nieuwe speler in -wat ik inmiddels ben gaan begrijpen- een behoorlijk grote markt. Of ze een sample toe mochten sturen om het te testen. Ze waren net begonnen, importeren hun houtskool zelf en waren erg benieuwd wat ik er van zou vinden.

Je kunt je voorstellen dat de Cooking Conductor zich als amateur pitmaster van de achtertuin onmiddellijk gestreeld voelde en direct vol enthousiasme riep: “Ja leuk Frédéric, laat maar komen!”

Uiteraard ben ik aansluitend even op de website gaan kijken en was heel prettig verrast. Verkoopt twee soorten houtskool: Cubaans Marabu en Binchotan. Die laatste is zó zuiver en exclusief dat ik het bijna misdadig vind om er je barbecue mee op te stoken. Maar ik ga ‘m wel onthouden voor als ik weer eens binnen yakitori ga maken op mijn zelfgemaakte hibachi.

En dus kwam begin deze week de Cubaanse Marabu binnen. Uit pure nieuwsgierigheid uiteraard meteen de zak geopend. Mooie, grote stukken houtskool de relatief zwaar aanvoelen. Het zag er veel belovend uit.

Later deze week gaat er een hele Boston Butt op de barbecue. Dat gaat dus een prachtige test worden om te kijken hoe het zich gaat houden bij een langdurige low & slow bereiding van 10-12 uren. Maar omdat ik mijn geduld niet kon bedwingen heb ik er gisteren toch mijn kamado mee opgestookt om er mijn Soto Ajam Grillworst op te roosteren.

Het eerste dat me opviel was het aansteken. Ik ben een groot Looftlighterfan, maar dat was nu toch een beetje lastiger. Logisch natuurlijk, omdat het een zeer harde houtkwaliteit is met een dichte structuur. Ik ben daarom teruggevallen op geschikte aanmaakblokjes. Aansteken en ertussen leggen, ik was eigenlijk een beetje vergeten hoe simpel dat werkt… 😉 En het werkte als een tierelier. De houtskool kwam als een dieseltje op gang en creëerde aansluitend een bijzonder gelijkmatige gloeiende haard met héél veel hitte!

Over rook- en smaakvorming kan ik (nog) niet zoveel zeggen, want als verrassende extra had de leverancier BBQFlavour.com er ongevraagd een aantal zakken rookhout bijgedaan, waarvan ik de Amerikaanse walnoot (hickory) meteen heb geprobeerd. Evenals een doos met sriracchi saus van GoTan. Je begrijpt dat dat bij deze halfbloed Indo in hele goede aarde is gevallen…

Tijdens de Paasdagen heb ik deze Cubaanse Marabu houtskool van BBQ Flavour gebruikt voor het bereiden van pulled pork van een hele Boston Butt. Een stuk vlees dat maar liefst 24 uur nodig had om low in & slow te garen. Een match made in heaven! Meer hierover kun je lezen op mijn blog over dit heerlijke project!

Meer info www.bbqflavour.com


Dit product is mij beschikbaar gesteld door de leverancier voor een review. Ik ontvang daarvoor geen vergoeding. Dat wil ik ook niet, omdat ik in mijn reviews mijn bevindingen objectief op wil kunnen schrijven.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *