BBQ Toptips voor Dummies #1

…van een werkloze, kokende dirigent

Het zal mijn vaste volgers inmiddels wel al opgevallen zijn: de Cooking Conductor van BBQ 52 blogt inmiddels bijna dagelijks. Want tja, dirigeren met mijn koren zit er voorlopig écht even niet meer in. Tsjonge, wat mis ik dat! Ik mis het muziek maken. En meer nog dan dat: ik mis het contact met al mijn koorzangers! Van de een op de andere dag is het stilgevallen. Maar ieder nadeel heb z’n voordeel, want:

Het beste van de lente gebeurt dit jaar in de veiligheid van je eigen achtertuin!

Je kunt je dus voorstellen dat ik juist nu enorm blij ben dat ik naast dirigeren ook met heel veel passie in de keuken sta. En natuurlijk ook buiten, want afgelopen herfst en winter heb ik mijn Big Green Egg écht goed leren kennen waardoor ik nu Feest van de Nieuwe Lente volop in de veiligheid van onze eigen achtertuin volop kan vieren!

Vandaag de eerste aflevering van een nieuwe serie van verrassende, maar ontgoochelend simpele gerechtjes die echt iedereen op de barbecue klaar kan maken. Zeg maar lekker culinair doen met max. twee ingrediënten… Komt dat even goed uit, want juist nu de lente zich van haar mooiste kant laat zien, wordt onze achtertuin of balkon toch wel de allerlekkerste veilige haven die je je kan voorstellen!

Magnolia.
Het is zo ongeveer de eerste écht opvallende bloesem die de lente aankondigt. De bijnaam is tulpenboom en dat is ook wel begrijpelijk, want de prachtige wit/roze bloemen hebben veel weg van een tulp. Maar wist je dat die prachtige grote magnoliabloemen eetbaar zijn? Ze smaken een beetje als een kruising tussen witlof en gember. Je kunt er echt van alles mee in de keuken. Thee zetten. Siroop van maken (of liever nog: likeur…). Of in een salade met kip en sinaasappel verwerken.

Probeer ze zo te plukken, dan zijn ze voor dit gerecht het lekkerst!

Probleem is wel een beetje dat wij zelf geen magnoliaboom on onze achtertuin hebben staan. En dus trok ik voor dag en dauw de wijk in op zoek naar voortuintjes met overhangende magnoliatakken… Want ach, aan een boom zo vol geladen mist men één, twee bloemen niet… Het werden er acht, waarna ik mij met een toch iets snellere tred weer verder haaste. 😉

En zo was ik klaar voor:

BBQ Toptip voor Dummies #1:
Magnoliabloemknoppen in ontbijtspek.

Vergeet even die fazant en zuurkool die je op foto op de achtergrond ziet liggen. Dat is ook helemaal niet moeilijk, maar concentreer je nu even op wat daarvoor ligt: die magnoliaknoppen in ontbijtspek.

En ja, dat is dan ook meteen de complete ingrediëntenlijst:

  • magnoliabloemknoppen
  • ontbijtspek.

En de bereiding? Net zo kort: rol iedere magnoliabloemknop in een plakje ontbijtspek en grill ze kort aan beide zijden.

Klaar. Dat bedoel ik: dat kan toch écht iedereen?

Maar dan: stop het (nog warm) in je mond, bijt een halve bloem af, doe je ogendicht en ga aandachtig kauwen… Umami, zout, zoet, heel klein bittertje en een licht fris zuurtje. Echt alles zit in die ene hap! Dit zo zomaar een amuse bouche bij een sterrenrestaurant kunnen zijn. En dat kun jij gewoon in je achtertuin zelf maken. Of in de koekenpan in de keuken natuurlijk. Is iets minder lekker, maar… het kán!


Dus: Maak van de nood een deugd en haal je barbecue wat vaker uit de schuur en bak de komende quarantaine-weken met mij mee en ontdek zelf dat het allerbeste van deze lente gewoon in je eigen achtertuin gebeurt!

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *