Houtskool & houtskool

Het is tijd voor een nieuwe test. Na 6 maanden intensief (en zeer enthousiast!) met het houtskool van Big Green Egg te hebben gewerkt, wordt het hoog tijd om me wat meer te gaan verdiepen in de verschillen tussen houtskoolsoorten. In de maanden april en mei wil ik daarom verschillende soort houtskool uit gaan proberen.

Jarenlang dacht ik dat alle houtskool hetzelfde was. Maar ik had er toen ook nog geen idee hoe houtskool gemaakt wordt. Eerlijk gezegd dat ik altijd dat het net als steenkool gedolven werd… Zeker toe ik zo’n 20 jaar geleden met mijn Weber ketelbarbecue over ging naar briketten, leek die parallel voor de hand liggen. Tja, wist ik veel? Ik ben ook maar een simpele hobbykok die zijn brood als musicus verdient… 😉

Inmiddels ben ik mij goed bewust hoe groot de wereld is achter houtskool. Sinds ik met Big Green Egg werk werd het ook echt belangrijk om je daar iets meer in te verdiepen. In de afgelopen 6 maanden heb ik me vooral gehouden bij de houtskool van Big Green Egg zelf, die is me uitstekend bevallen. En ik kan het weten want ik heb er inmiddels al acht enorme zakken van 10 kilo ieder doorheen gejaagd.

Prijs-kwaliteit verhouding
Hoogste tijd dus om me te gaan verdiepen in pyrolyse, het verbranden van hout tot houtskool, voor de lekkerste manier van koken die ik ken. Boomsoort en productie zijn bepalend voor smaak (wil je dat?) en vooral brandvermogen. Houtskool van harder hout brandt meestal langer en kan een hogere temperatuur bereiken. Maar ook de grootte van de brokken is van belang voor de kwaliteit.

Al die kwaliteitsverschillen hebben natuurlijk ook een enorm effect op de prijs van de houtskool. En dus wordt het van belang om te weten wat je wanneer het beste kunt gebruiken.

Binchotan, of toch iets simpelers?
De authentieke Japanse binchotan is zeer prijzig. Het hele productieproces van hout tot kool verloopt handmatig en neemt ruim twee weken in beslag. Voor een doordeweekse hamburger dus niet voor de hand liggend om in je kamado te gooien, maar wat als je er een authentieke yakitori op wilt roosteren?

Ik heb al een paar soorten liggen. Maar vind je dat er een soort niet mag ontbreken in deze test? Laat het me weten via de contactpagina! Ik sta daarbij ook open voor serieuze en objectieve reviews van populaire en/of hoogwaardige merken.

Kortom, een spannende uitdaging die voor me ligt. En ook niet een test die ik even op een lente-namiddag af kan ronden. Daarom trek ik er een aantal weken voor uit.

Zin in!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *