Plakkerige crisiskip

Koken in tijden van crisis… Het voelt iedere keer weer alsof ik een feestje geef, maar vergeten ben je uit te nodigen.

Het zijn hele rare tijden. Iedere dag zie je de wereld om je heen verder veranderen. Kleiner worden. De coronapandemie dwingt tot (nu nog) vrijwillige isolatie. In landen waar open en eerlijk wordt gecommuniceerd wordt de omvang van de crisis steeds duidelijker. De hele wereld houdt haar adem in.

Maar vergeet niet: rampen en crises halen het beste in mensen naar boven. Onder deze titel schreef Rutger Bregman een intrigerend artikel in de Correspondent over de waarde van een crisis in de omvang zoals we die rond COVID-19 ondergaan. 

“Rampen en crises halen het beste uit ons naar boven. Er zijn weinig wetenschappelijke inzichten waar zo veel bewijs voor is, en toch wordt het vaak vergeten. Juist nu, tijdens deze pandemie, is het cruciaal om het te onthouden.”

Vanuit dat besef en zicht op wat ik óók om me heen zie gebeuren heb ik een nieuw platform opgezet, waarin ik iedereen uitnodig om alle hartverwarmende initiatieven tot verbinding op afstand met elkaar te delen, erover na te denken en te vertalen hoe we dat ook na de crisis kunnen behouden. Je vindt het onder www.ConnActNow.nl. Neem ook een kijkje doe mee!

In dit kader heeft het gerecht van vandaag de ondankbare naam gekregen: “Plakkerige Crisiskip…”. Tja, what’s in a name? Laat je er in ieder geval niet door misleiden om het ook eens te maken, want het is een heerlijk gerecht geworden. Het krokante kippenvel is plakkerig geworden door de honing-kerrie glace die ik in de Big Green Egg op het vel laten carameliseren.

Koken met thee
Ik kook de laatste tijd steeds vaker met thee. De mooie groene Earl Grey thee met subtiele bergamot die ik hier heb gebruikt komt van Simon Lévelt Alkmaar, veruit de beste theezaak in de wijde omtrek. In dit recept ontstond iets heel fraais: het kruidige sticky kippenvel maakte een fantastisch contrast met de subtiele bergamottonen van de thee in het kippenvlees. Echt heerlijk! 


Het recept

De kip heb ik gepekeld in Earl Grey Green Tea met 5% zoutoplossing. Het pekelen doe ik tegenwoordig in de grote ziplockzakken die ik bij Ikea koop. Zelfs voor een kip heb ik daardoor genoeg aan een liter pekel, heel efficiënt! Na het pekelen heb ik alle theeblaadjes van de kip afgespoeld en het vel zorgvuldig afgedroogd.

Ik heb hele kip rechtop op een speciale kippenstandaard gezet waarin een houder voor vloeistof zit die de koop van binnenuit stoomt. Zonder zo’n luxe houderkun je dit recept ook maken hoor: drink een colablikje leeg, doe daar het vocht en de kruiden in en zet de kip er bovenop. Simpel, maar doeltreffend! In de holte van de houder heb ik Chinese kookwijn met earl grey thee , gember en citroenschillen gedaan om de kip van binnenuit de stomen.

Aansteken met de Looflighter, een fluitje van een cent!

Met de Looftlighter heb ik de Big Green Egg binnen twee minuten aan en is deze in een minuut of 10 op temperatuur. Een uurtje indirect geroosterd op 180°C met een blok esdoornhout (maple) in de gloeiende kolen. De huid van de kip heb ik vooraf ingesmeerd met pindaolie (4 eetlepels) waar een flinke eetlepel kerry van Van Beekum ingeroerd is. De resterende kerryolie heb ik vermengd met een flinke eetlepel honing. Met dit mengsel heb ik vanaf een half uur voor einde de kip iedere 5-10 minuten geglaceerd. 

Ongeveer een kwartiertje voor het einde de ananas op het gietijzeren rooster ernaast aan beide zijden laten carameliseren.

Wat ik erbij dronk? Die heerlijke groene Earl Grey thee van Simon Lévelt Alkmaar uiteraard!

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *