Gehamsterd bloem #1: Crisisbrood

Op deze blog wilde ik eigenlijk vermijden om iets te gaan zeggen over het hamstergedrag van menig medelander in de afgelopen week. Wij zijn er zelf niet aan begonnen, want vooralsnog is er geen enkele reden voor. Toch kan ik me de angst die het hamsteren voedt heel goed voorstellen. De snelheid waarmee corona zich wereldwijd uitrolt en met alle sensationele beelden op televisie en de social media ontstaat dan al snel het gevoel dat een zekerheidsvoorraadje helemaal geen slecht idee is. In het meest positieve scenario zitten straks dus heel veel huishoudens opgescheept met een jaarvoorraad wc-papier en 10 kilo bloem in de kast.

Daarom brengt The Cooking Conductor een nieuwe serie Crisisrecepten met Gehamsterd Bloem waarmee je in tijden van crisis in no time een voedzaam gerecht op tafel tovert. Of -mocht de crisis uitblijven- je in no time je overtollige gehamsterde bloem weg kunt werken! Vandaag gerecht #1:

Flatbread op de Big Green Egg!

Voor dit gerecht heb je -naast wat water- maar 4 ingrediënten nodig:

  • 2 kopjes bloem 
  • 1 – 1 1/4 kopje lauw water 
  • 1 eetlepel bakpoeder 
  • 1 theelepel (zee)zout 
  • 1 eetlepel olijfolie

(Ik heb volkoren speltmeel gebruik, gewoon omdat wij geen voedselcrisis ervaren…)

Meng droge ingrediënten door elkaar en voeg het meeste water toe, meng en voeg water toe tot het heeft de consistentie van plakkerig pizzadeeg. Kneed het deeg een paar minuten goed door tot het soepel is geworden. Laat het 30-60 minuten in een ingevette kom rusten.

(Ik heb het mezelf makkelijk gemaakt en het deeg in de MagiMix Cook Expert gemaakt. Alles in de rvs-kom en in 5 minuten op stand 5 kneden tot een soepel deeg. Zo klaar en geen vieze handen, maar ja voor tijden van crisis wil ik de handmatige bereidingswijze niet achterwege laten…)

Verdeel het in 6 kleinere stukken of laat het in 1 geheel en rol het deeg uit tot tortilladikte op een met bloem bestoven oppervlak.

Bereiding in crisistijd:
Verwarm een gietijzeren pan tot 180 ° C. Bak de crisisbroodjes tot goudbruine vlekken en draai om, bak verder tot ze gaar zijn.

Bereiding in meer ontspannen tijden:
Verhit de Big Green Egg met de pizzasteen tot 220 °C. Bak de crisisbroodjes in enkele minuten tot goudbruine vlekken en draai om, bak verder tot ze gaar zijn.

Overigens heb ik ze nét even wat langer door laten bakken tot ze door en door krokant werden, oftewel: crisiscrackers!

Ze kunnen van tevoren worden gemaakt en onder een meelhanddoek worden bewaard of ingevroren voor later gebruik.

Crisis Flatbread is lekker met plakjes belegen kaas of met brie. Maar met een daslookbos in de buurt ben ik (uiteraard helemaal alleen!) het bos ingegaan en heb verse daslook geplukt om er een fantastische daslookhumus van te maken. Een klusje van niks in de Magimix!

TIP: beleg het uitgerolde deeg met tomatensaus, geraspte kaas en andere lekkere dingetjes en je hebt in no-time een crisis-pizza!

Ik geloof dat ik ik toch nog maar een paar kilo bloem ga halen, want de test was zeer geslaagd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *