Bavette vind ik lekkerder dan een kogelbiefstuk. En misschien eet ik deze ook wel liever dan een tournedos, omdat er gewoon heel veel smaak aan zit. Bavette wordt gesneden uit de buik (de flank) van het rund en heeft grove structuur met een lange draad. Snij de steak daarom dwars op de draad voor heerlijk malse stukken smaakvol vlees.
Ingrediënten:
- 1 kg bavette
- 1 deel olijfolie (mijn voorkeur: Valderrama Cornicabra)
- 1 deel gerijpte sherryazijn
- 1 deel limoensap
- limoenrasp
- 1 deel ketjap manis
- 3 teentjes knoflook, geplet
- verse gember, geraspt
- guladjawa (Javanse palmsuiker)
- lavas, gehakt
- rozemarijn, gehakt
- tijm, gehakt
- verse chilipeper naar smaak
Marinade in de Magimix grof blenderen. Bavette mee insmeren en uurtje laten staan. Vijf tot zeven minuten direct roosteren op de Big Green Egg op 220 °C. Omdraaien en dan nog 5 minuten. In aluminiumfolie minimaal 10 minuten laten rusten. Dwars op de draad in repen van max. 2 cm dik snijden. Peper en zout naar smaak en direct serveren.