Pelan pelan

Indonesië in de sneeuw

Alles was voorbereid. Zelfs de nieuwe aanbouw voor de buitenkeuken om ook bij heel erg slecht weer altijd door te kunnen gaan. Op vrijdag was de buitenkeuken klaar om in gebruik te nemen. Zaterdag alles op z’n plek gezet en alvast een beetje ingericht. Verlichting en decoratie volgt nog, maar ik kan in ieder geval aan de slag. Op zondag stond de eerste nieuwe BBQ52 sessie binnen de Asian BBQ Adventures van The Cooking Conductor in de planning. En precies die dag begint het te sneeuwen. En heel hard te waaien. Code rood in heel Nederland…

Maar met de ervaring van “Buitenkok in 4 seizoenen” laat The Cooking Conductor zich niet helemaal uit het veld slaan en dus heeft de hele dag 1,5 kilo prachtige varkensprocureur van LeJean VleesAtelier lekker low & slow op 125 °C liggen garen in onze witbesneeuwde achtertuin. Met een flink stuk beukenrookhout “pelan-pelan” Bert’s babi pangang in wording:

Bert’s Babi Pangang

Als start van de Asian BBQ Adventures had ik bewust voor dit reprise-gerecht gekozen, als dank voor onze gasten dit weekend, mijn zus en zwager, die de prachtige aanbouw had gemaakt. Inderdaad, eigenlijk 1 gast teveel binnen de coronamaatregelen, maar we hebben er wel voor gezorgd dat ze om 20.30 uur weer weg konden om voor het vallen van de avondklok thuis konden zijn.

Over die aanbouw: die is unieker dan je zo op het eerste oog zou zeggen. Geen stoer, donker mancave-veranda, maar een zee van licht die de buitenkook-beleving volkomen vasthoudt. De speciale lichtdoorlatende platen filteren het zonlicht tot een egaal licht zonder harde schaduwen. En de stevige Douglas-houten balken geven veel mogelijkheden voor bevestiging van verlichting, accessoires en decoratie.

En alle ruimte om camera’s in een vaste opstelling te plaatsen. Vooral in combinatie met de Modular EGG Workspaces op wielen van Big Green Egg geeft dat alle mogelijkheden om het komende jaar langzaam ook meer met bewegend beeld te gaan doen. Een cameraatje van boven op het werkblad? Geen probleem. Een instructievideo frontaal? Gewoon de EGG-tafel een kwartslag draaien en schieten maar. Overdag is extra belichting nagenoeg niet nodig. ’s Avonds is een extra lichtje zo aangesloten. Dat ziet er dus veelbelovend uit als je het komende jaar wil volgen, nu is het nog een kwestie van doen!

Kortom, je begrijpt hoe blij en dankbaar ik het afgelopen weekend was voor deze geweldige klus. Dus koos ik voor een hoofdgerecht waarvan ik wist dat het voor mijn zus en zwager heel veel zou betekenen: de enige echte babi pangang van onze lieve vader. Ik wist: beter kon ik hem niet bedanken. En aan tafel zagen we inderdaad heel even een moment dat me deed denken aan de laatste scene van de recensent in het restaurant van Ratatouille.

Geraakt door dierbare herinneringen die na bijna twintig jaar weer bovenkwamen. Dát is de onvoorstelbare kracht van (Cr)eating Memories.

De traditionele babi pangang serveerde ik met hoisinsaus en oosterse tomaten-gembersaus, nasi kuning, atjar van romanesco en geroosterde romanesco. Het recept van deze babi pangang staat in mijn nieuwe boek die vanaf 1 maart in iedere (online) boekhandel te koop is. Uiteraard kun je ‘m ook bij mij persoonlijk bestellen (KLIK HIER), je hebt ‘m dan al een weekje eerder in huis!

Als voorgerecht serveerde ik een Thaise springroll met langoustine in de rotisserie geroosterd in gele curry.

Tussengerecht: Yakitori van kippenhuid, opgediend in een rood spitskoolblad, met yakitorisaus op basis van Japanse ketjap (kikkoman), mini (Japanse rijstwijn) en sesamolie.

Het dessert was nauwelijks Aziatisch te noemen, behalve dan dat het geïnspireerd was op typische warme VOC-kruiden, zoals steranijs, kaneel, kardemom, en nootmuskaat.


De fraaie lichtdoorlatende BBQ-overkapping

Nou vooruit dan maar, omdat ik zo ontzettend blij ben met de nieuwe fase waarin ik als Cooking Conductor met het BBQ52-avontuur ben beland: the making of van de fraaie lichtdoorlatende BBQ-overkapping die mijn zwager Martin heeft gemaakt:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *