Shichi-mi Tōgarashi Gamba’s

Shichi-mi tōgarashi (七味唐辛子, zeven smaken chilipeper), soms ook nana-iro tōgarashi (七色唐辛子, zeven kleuren chilipeper) genoemd, is een van de bekendste Japanse specerijenmixen met chilipeper als basis. Tōgarashi (唐辛子) is Japans voor het Capsicum-geslacht, gewoonlijk vertaald als chilipeper.

De samenstelling van de beroemde pittige mix kan in Japan per regio en zelfs per chef kan verschillen, maar traditioneel bestaat het uit nooit meer dan zeven ingrediënten. De meest voorkomende samenstelling is:

  • grof gemalen rode chilipeper (het hoofdingrediënt)
  • gemalen sanshō (“Japanse peper”)
  • geroosterde sinaasappelschil (Chenpi)
  • zwart en/of wit sesamzaad
  • maanzaad of hennepzaad
  • gember
  • zeewier (nori)

Het is al lange tijd een van mijn favoriete specerijenmengsels, ik ben onlangs begonnen om zelf wat samenstellingen uit te proberen. Ik geloof dat ik bijna bij de perfecte blend zit, zó waanzinnig lekker!

Er is geen ramen (Japanse noedelsoep) denkbaar zonder shichi-mi tōgarashi, maar ook tal van andere gerechten krijgen er een bijzonder krachtige extra smaakboost van. Umami, bitter, zuur, pikant, zilt en zelfs een beetje zoet. Het is precies waar Japanners zo goed in zijn: alle smaken van het palet verenigen in één gerecht.

Vandaag heb ik yaki ebi met mijn meest recente shichi-mi tōgarashi spice-blend gemaakt op de shichirin van Yakinuku, de Japanse barbecue die ik met binchotan heb opgestookt. Superheet en zonder rooster, maar met dubbele, superdunne (1,5 mm) stalen spiezen enkele centimeters boven de gloeiendhete kooltjes geroosterd. Een schijfje geroosterde limoen erbij. De saus is simpel: kikkoman met mirin (Japanse rijstwijn) mengen en een beetje sesamolie erdoor roeren. Voor het mooie nog een paar sesamzaadjes erdoor.

Da’s alles. Goddelijk.


Nabrandertje

De eerlijkheid gebiedt me dat ik voor deze korte sessie met een pondje tōgarashi gamba’s de binchotan van Yakinuku heb vervangen door marabu van Pitmaster. Zeker acceptabel, maar als je echt Japans wilt roosteren heeft binchotan absoluut de voorkeur.

Hoewel helaas het financiële aspect soms ook mee moet wegen, ga ik bij een volgend (groter) shichirin-feestje graag terug naar echte binchotan en reserveer ik de marabu-houtskool weer voor in de Big Green Egg. Niet alleen vanwege de goede brandeigenschappen, maar ook vanwege het duurzaam karakter, omdat marabu gemaakt wordt van een woekerstruik met uitzonderlijk hard hout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *