Daslookcrèmesoep met warmgerookte zalm

Of eigenlijk is het een daslooksoepje met warmgerookte zalm geworden… Terugfietsend van Heiloo naar huis in Alkmaar kwam ik langs Het Grote Daslookbos in Alkmaar. En ja, dan kan ik mij niet beheersen: dan móet ik weer even een flinke bos van die heerlijk geurende lentegroene bladeren plukken. Daslook markeert voor mij het feest van de lente. Ik heb er eerder een uitgebreide blog over geschreven.

Ik had zalmmootjes liggen die ik toch al warm wilde roken op cederhout, maar de fietstocht terug naar huis veranderde het voorgenomen recept radicaal. Het droogpekelen met grof zeezout, suiker en Otsuka Fukamushi Sencha heb ik nog steeds gedaan (halfuurtje onder dikke laag pekel is genoeg). Voor de liefhebber: dat laatste ingrediënt is een gestoomde Japanse groene sencha thee, een van de toptheeën van Simon Lévelt Alkmaar. We hebben ‘m er niet alleen bij gedronken, maar het gaf ook een heerlijk subtiele toon aan de zalm.

De aanpassing: na het droogpekelen heb ik de zalmmootjes in daslookbladeren gewikkeld en op op een voorgeweekt vel cederhout warmgerookt in de Big Green Egg. Maar ik had weer zóveel daslook gelukt, dat ik er meer mee moest. Het werd en soepje. Sterker nog: een daslook-crèmesoep, aangezien dat in de MagiMix Cook Expert een fluitje van een cent is. Een goede basisbouillon, half kip en half garnalen, met wat maïzena en een flinke scheut room al mixend aan de kook brengen. Dan drie flinke handen met klein gesneden daslook erin. Temperatuur op 90°C instellen en blender de soep op de hoogste stand (18). Resultaat: een geweldige felgroene daslook soep. Uiteraard kun je dit alles ook gewoon in een pan doen en met een staafmixer blenderen, maar de Cook Expert is echt een verademing in gemak!

Flinke schep soep in het bord, warmgerookte zalm in daslook erin leggen en garneren met opengewerkte daslook-bloemknopjes. In één woord: wauw!

O ja, de groenten die ik erbij had gedaan was wat ik voorhanden had. De gegrilde courgette matchte fantastisch. Ook de gegrilde rode spitskool die ik liet carameliseren met balsamico glace op de BGE was écht fantastisch, maar misschien niet echt een match met de zalm… Maar ach, who cares: het bleef een heerlijke smikkelpartij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *