Brood van de Big Green Egg

Persoonlijk ken ik niets lekkerders dan nog warm, versgebakken brood, belegd met echte boter en een een paar plakken goede belegen kaas… Ik had echter nog nooit brood gebakken op de Big Green Egg, dus naar deze vuurproef had ik lang uitgekeken!

Het is een heerlijk feestje geworden, met eigenlijk maar één heel klein nadeel: de waanzinnige geur van vers gebakken brood verdween nu zomaar de buitenlucht in… Eigenlijk had ik die het liefst met een afzuigkap zo de woonkamer ingeblazen! Gelukkig geurde het warme brood zo rijkelijk dat na het bakken de kamer zich toch nog helemaal vulde met die geur.

Boter erop. En een paar heerlijke plakken Belegen Beemster. Wat een traktatie!


Recept voor eenvoudig volkorenbrood.
Verdubbel de hoeveelheden gerust, want op een large kun je makkelijk twee of zelfs drie broden tegelijkertijd bakken!

 • 400 g volkorenmeel
 • 4 g droge gist
 • 265 ml water (handwarm)
 • 7 g zeezout
 • 1 tl olijfolie
 • bloem, om te bestrooien
 1. Voeg in een goede keukenmachine (mijn held en favoriet is de alleskunner MagiMix Expert) het volkorenmeel, de gist en het water en kneed met deeghaak door elkaar. Voeg na enkele minuten het zeezout toe. Kneed door tot een samenhangend deeg. Voeg de olijfolie toe en kneed door tot dit helemaal is opgenomen.
 2. Laat het deeg op een warme plaats in huis onder een schone met bloem bestoven theedoek, afgedekt met vershoudfolie. Laat het deeg 30 minuten op kamertemperatuur rijzen.
 3. Kneed het deeg opnieuw. De lucht gaat dan weer deels uit het deeg. Leg het deeg op een plank of bord en laat opnieuw tussen met bloem bestoven theedoeken, afgedekt met folie nog eens 30 minuten rijzen.
 4. Bestrooi het deeg licht met bloem en havervlokken (of andere zaden en granen die je lekker vindt). Laat het nogmaals 2 uur rijzen tussen met bloem bestoven theedoeken onder folie.
 5. Steek ongeveer 20 minuten voor het einde van de rijstijd de houtskool in de Big Green Egg aan. Breng, met de convEGGtor, het rooster en daarop de pizzasteen, naar een temperatuur van 230 °C.
 6. Bestuif de pizzasteen met bloem en leg hierin de deegbol op. Sluit het deksel van de BGE en bak het brood in circa 45 minuten goudbruin en gaar.
 7. Laat het iets afkoelen voor je het brood serveert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *