BdVV Boekreview

In het aftellen naar de start van mijn “BGE | 52”-project liep ik op een bijzondere manier op tegen “Hete Kolen Compleet”, een boek dat de selectie binnen mijn High 5 vereenvoudigde en ik met zeer gericht enkele showrooms in kan stappen. Daarom in stap 4 van het aftellen deze eerst BdVV-Review te geven, als voorbeeld van vele reviews van nieuwe kookboeken en bijzondere bbq- en keukenproducten die volgen gaan.


boekreview “Hete Kolen Compleet”

Titel: Hete Kolen Compleet
Auteurs: Jeroen Hazebroek & Leonard Elenbaas

Waardering: 5 sterren *****
Prijs: 32 euro (gekocht bij Bol.com)
Soort boek: naslagwerk en kookboek

Eerste druk: 2018
Uitgever: La Fontaine
ISBN: 978 90 5956 835 8 / NUR 440


Met heel veel plezier heb ik in de afgelopen week gezien dat mijn blogs over het “BBQ | 52 – Een jaar op hete kolen” goed worden gelezen en op Facebook enthousiast worden becommentarieerd. Heel veel tips, adviezen en leuke spontane reacties. Ik probeer ze allemaal te lezen, maar dat is -nu al- bijna een project op zich… 😉

Op mijn tweede post zag ik een reactie van ene Jeroen Hazebroek: “Leuke titel” had hij geschreven. Mooi compliment, dacht ik en beantwoordde dus met een smiley. Twee dagen later zag ik dat die respons niet alleen meerdere likes en smileys kreeg, maar ook een enkele boze emoticon. Hmm… En dus bekeek ik het profiel van Jeroen Hazebroek op Facebook. “GROEN OP KOLEN” de titel van zijn nieuwste boek, sierde zijn omslagfoto. Duidelijk genoeg om de conclusie te kunnen trekken dat er andere boeken in de serie “KOLEN” zouden kunnen zijn. Het kwartje viel. Een klein beetje googelen bevestigde mijn conclusie: een uitgave uit 2014.

En dus ben ik direct naar Bol.com gegaan en kwam tot de ontdekking dat er zelfs drie uitgaven waren: “Hete Kolen” uit 2014, “Hete Kolen – de recepten” uit 2015 en “Hete Kolen Compleet” uit 2018. Die laatste was het duurst en meest recent, dus heb ik dat boek besteld en op mijn vakantieadres laten bezorgen. Vervolgens heb ik direct contact gezocht met Jeroen Hazebroek om te overleggen. Het is namelijk mijn intentie helemaal niet om op wiens succes dan ook mee te zeilen als hobbykok. Integendeel: daar ben ik zelf veel te eigenwijs voor. Bovendien vind ik het in dit stadium veel leuker om die fascinerende bbq-wereld te leren kennen dan er vijanden in te creëren. Is niet mijn stijl.

Een ongeduldige hobbykok
Ik heb hem uitgelegd dat de titel van mijn blog “BBQ | 52” is en dus op geen enkele manier aan het boek Hete Kolen linkt. Dat ik het boek niet kende. Voor een beetje kamado-fanaat wellicht moeilijk voor te stellen is, maar ik zit zelf nog vol in mijn Weber Kettle-fase… In de ondertitel gebruik ik een Nederlands spreekwoord (“Op hete kolen zitten”) dat naar het plezierige ongeduld van de hobbykok verwijst. Daarom heb ik niet de verwachting dat de ondertitel verwarrend zal werken. Bovendien lag het accent bij “Hete Kolen” op het eerste woord, getuige zijn drie volgende boeken “Hete Rook”, Hete Vuren” en “Hete Pepers”.

Maar omdat ik geen enkel belang bij strijd heb en ik zijn zorg volkomen begrijp heb ik aangegeven bereid te zijn om de ondertitel aan te passen als hij dat zou willen. Jeroen gaat het met zijn uitgever overleggen. Vervolgens ontstond een heerlijke chat, die mij tevens verder hielp bij mijn zoektocht naar de ideale kamado voor de uitdaging die ik mijzelf had gesteld.

Het boek: Hete Kolen Compleet
En zo kwam ik op zeer bijzondere wijze bij dit lijvige, stevig gebonden boek terecht van maar liefst 320 pagina’s. Een boek waarvan ik had gewild dat ik het een maandje eerder had gehad: het zou mij heel veel plezierig voorwerk en online onderzoek hebben bespaard. Gisteren viel het met een zware bonk op de deurmat en vandaag heb ik het verder uitgelezen. Wat een geweldig boek. Wat mij betreft hét standaardwerk voor iedereen die met een kamado werkt of overweegt er een aan te schaffen. Werkelijk alles wat je nodig hebt staat er in. Van de 3.000 jaar geschiedenis over de klei-oven die uiteindelijk als mushikamado door Amerikaanse soldaten in WOII werd ontdekt en meegnomen, tot een overzicht van alle grote merken en de verschillen daartussen. Een geweldige handleiding als je de aanschaf van een kamado overweegt. En heel praktisch: houtskoolkeuze, aanmaken, temperatuurcontrole, onderhoud. Het staat er allemaal in heldere en zeer leesbare taal in.

16 Basistechnieken voor de kamado
Vanaf het zesde hoofdstuk wordt het écht leuk: zestien basistechnieken worden helder uitgelegd. Niet alleen wat je moet doen om die te kunnen hanteren, maar ook wat er gebeurt. In de kamado én in het vlees, de groente of het fruit dat je er op legt. De trouwe lezers van mijn blog weten dat al: daar houdt de Vrolijke Voogd van. Want als je begrijpt wat er gebeurt, dan kun je creativiteit toevoegen en het toepassen op nieuwe recepten. Er wordt gegrild. Direct en indirect. Van Low & Slow langzaam oplopend tot de gloeiendhete oven van ruim 350°C die nodig is voor de perfecte steenovenpizza. Spitbereidingen, wokbereidingen, kip op een standaard en zelfs de caveman style…

Er wordt uitgelegd dat gegrild fruit hemels karameliseert en waarom dat iets heel anders is dan de zevende hemelse Maillardreactie die bij de bruining van vlees ontstaat. Waarom een gietijzeren rooster een totaal ander resultaat geeft dan een rvs-rooster of keramieken plaat zoals een pizzasteen. En waarom je geduld beloond wordt als je vlees niet meteen aansnijdt, maar het eerst even de tijd geeft om te laten rusten.

En als je de 70 bladzijden van technieken door hebt, dan krijg je ook nog een boektoetje van geweldige recepten verdeeld over zes groepen: vlees & gevogelte, vis & schelp-/schaaldieren, vegetarisch, brood, patisserie & desserts en koude sauzen. Later begreep ik dat “Hete Kolen Compleet” een nieuwe uitgave in 2018 was een combinatie was van de boeken “Hete Kolen” en “Hete Kolen – het receptenboek”. Ik zat dus in boek twee, en zo voelde dat ook. Echt een toetje: het hoort er helemaal bij, maar toch is het anders. Heerlijk die combinatie, vooral omdat ik dit soort recepten lees als een roman en gebruik als inspiratie om zelf mee aan de slag te gaan. En inspirerend is het absoluut.


CONCLUSIE: Standaardwerk voor de Kamadokok: 5 sterren *****
En dus zit ik nu nóg meer op hete kolen: ik kan niet wachten tot het september is en kan beginnen. Mijn advies: Ben je een kamado-kok en heb je “Hete Kolen Compleet” nog niet, koop ‘m dan vandaag nog!

Geïnteresseerd in een review? Neem contact op via email, klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *