Oliebollen zonder olie

Traditie en verandering in een heerlijke jaarwisseling

Met deze eerste blog van 2020 wens ik je allereerst een Sprankelend Nieuw Jaar toe! Maak er een leuk, mooi, verbindend en uiteraard ook bijzonder heerlijk jaar van! Hoe kan ik anders openen dan met variaties op onze traditionele trots: De Oliebol.

Traditioneel bakken we onze oliebol gewoon puur natuur of met rozijnen, eventueel met appel. En altijd met poedersuiker erover heen. Een jaar of tien geleden introduceerde ik thuis voor het eerst een hartige oliebol met ham en geraspte kaas. Je moet voorzicht beginnen, niet waar? Maar dit jaar is BBQ 52 – The Cooking Conductor compleet los gegaan, want uiteraard: het experiment moest gedaan worden: kun je oliebollen bakken op de Big Green Egg?!? Oliebollen zonder olie dus…

Met deze hartige en zoet varianten zijn we aan de slag gegaan:

  • met truffel, kaas en spekjes
  • met gepofte paprika, jalapeño, kerrie, kaas en gember
  • met rozijntjes en geraspte appel
  • met zoete gember
  • naturel

HET RECEPT: voeg per pak oliebollenmix ongeveer 250 gram vulling toe, verder aanwijzingen op het pak volgen.

Alle varianten hebben we uiteraard ook traditioneel in zonnebloemolie gebakken om goed te kunnen vergelijken. Het resultaat was zéér verrassend: het werden uiteraard geen oliebollen, maar de structuur en substantie maakten ook weer heel erg bijzonder.

De Big Green Egg heb ik met hitteschild gebruikt op een temperatuur van 225°C. Op het rooster heb ik een vel bakpapier gelegd waarop ik eerst gewoon met lepels bolletjes deeg heb geschept. Ze vloeiden echter uit tot flapjes van 2-3 cm dik. Ze gaarden daardoor ook snel door, waardoor het meer broodkoekjes werden. Best lekker, maar niet de bedoeling.

De volgende poging heb ik met de rozijnen/appelvulling in een siliconen muffinvorm gemaakt. Dat werkte al veel beter, maar de hoeveelheid deeg was eigenlijk te groot, waardoor het stevig doorgaarde en daardoor daadwerkelijk op muffins begon te lijken. Ook lekker!

Voor mijn derde poging heb ik siliconenmallen voor 3 cm kubusjes gebruikt. De kubusjes vulde ik tot driekwart met de hartige oliebollendeeg. In de BGE rees het deeg nog enorm door, steeg boven de mal uit en vloeide in elkaar over… Niet de bedoeling, maar het werd wel de verrassing van de avond! De structuur aan de binnenkant werd helemaal oliebol, maar dan zonder de vettige buitenkant. Ik vond het misschien zelfs nog wel lekkerder dan de in olie gebakken bollen…

Maar de leukste ontdekking was de vorm: Bij het lossen uit de vorm bleven de gebakken blokken als een soort breekbrood aan elkaar zitten.

Gelukkig Nieuwjaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *