The Real Chili Con Carne, straight from Texas…
Een écht goede chili con carne is best veel werk, maar het is ook zo ongeveer het lekkerst denkbare soort comfort food dat je je kunt bedenken. Alle basissmaken zijn aanwezig: het is spicey, smokey, zoet, zout en diephartig met een mooie fris zure ondertoon en een heel klein bittertje dat diepgang geeft. In mijn chili gaat bovendien een hele reep van 95% cacao. Dat maakt de stoofschotel ongelofelijk lekker donker van kleur én smaak, terwijl het zuurtje dat ik erin verwerk voorkomt dat het daardoor als een blok op je maag valt. De hoeveelheid groenten en de relatief kleine hoeveelheid vet maakt deze chili echter tot een verrassend lichte maaltijd, met een enorm rijk palet aan warme specerijen.
Ik heb de mazzel van een BGE MiniMax naast mijn Large, dus het aanbraden en fruiten heb ik op direct vuur op de MiniMax gedaan, terwijl ik op de Large alles bij elkaar voeg in een grote gietijzeren Dutch Oven om lekker te kunnen stoven. Als je geen tweede kamado hebt kun je het natuurlijk ook gewoon na elkaar doen. Dan duurt het gewoon ietsje langer. Maar toch… overweeg die MiniMax. Daar wordt je blij van!
Southern Smokey Chili Con Carne
Ingrediënten
- 3 grote uien
- 175 gr. tomatenpuree
- ½ bol knoflook
- 500 gr. rundergehakt
- 500 gr rundersukade
- 3 tl oregano
- 4 tl chilipoeder / cayennepeper
- 2 tl komijn
- vers gemalen zwarte peper naar smaak
- zout naar smaak
- ½ tl kaneel
- ½ el gerookte paprikapoeder
- ½ tl kruidnagelpoeder
- ½ tl nootmuskaatpoeder
- 4 stuks chipotles (gerookte jalopeño pepers)
- 800 gr. kidneybonen
- 3 grote, rode paprika’s
- 600 gr. tomaten
- 5 kopjes sterke espresso
- 2 el appelazijn
- 1 el honing
- 1 el Worcestershiresaus
- 125 gr. pure chocolade (Ik gebruik 95% cocao)
- 1 Flesje Westmalle Tripel
- Rookhout, blok hickory of kersenhout
Voorbereiding
Doe al het snijwerk en schepwerk van specerijen vooraf en doe alles in aparte kommetjes, zodat alles klaar staat om te bakken:
- Week de chipotles gedurende minstens 15 minuten in warm water.
- Maak de uien schoon en snijd deze fijn.
- Doe de tomatenpuree in een bakje. Maak de knoflook schoon en snijdt deze fijn. Doe de knoflook bij de tomatenpuree.
- Voeg alle kruiden samen.
- Snij het kroontje van de chipotles af, maar laat de zaden zitten. Snijdt de pepers fijn en doe de gesneden chipotles weer terug in het weekwater.
- Was de kidneybonen totdat deze schoon zijn.
- Snijd de paprika’s fijn in kleine stukjes.
- Snijd de tomaten fijn in kleine stukjes
- Zet 5 kopjes sterke espresso en los hierin de appelazijn en de honing op.
Bereiding
- Steek de Big Green Egg aan en breng ‘m indirect op 150°C.
- Als je een tweede kamado hebt: zet deze aan voor direct vuur. Gebruik een wok of een gietijzeren koekenpan of lage vuurschaal. Als je geen tweede kamado hebt, overweeg dan om dit op het gasfornuis te doen, of toch maar gewoon eerst op directe hitte in de Dutch Oven het voorbakwerk te doen en dat in de volgorde als aangegeven, de volgende stap pas als de voorgaande klaar is. Dit is belangrijk omdat je ander de Maillard-Reactie van het bakken gaat missen, en dat wil je niet…
- Grill de rundersukade op het gietijzeren rooster boven directeur aan beide zijden kort aan. Snij in kleine stukjes.
- Fruit de uien aan met olie. Daarna overscheppen in de Dutch oven.
- Bak het gehakt rul. Voeg alle kruiden toe en bak ze kort mee (let op: het gehakt hoeft alleen maar bruin te worden, niet gaar: dat gebeurt in de Dutch oven). Schep het mengsel over in de Dutch oven.
- Ontzuur de tomatenpuree samen met de knoflook aan in de wok. Daarna overscheppen in de Dutch oven.
- Voeg de klein gesneden gegrilde rundersukade toe.
- Voeg de chipotles, de kidneybonen, de rode paprika’s, de tomaten, de espresso met de appelazijn en honing, de pure chocolade de Westmalle Tripel toe aan de Dutch oven.
- Voeg het rookhout toe aan de barbecue waar de Dutch oven op staat en sluit het deksel. Gebruik hickory voor een sterke rooksmaak (mijn voorkeur) of kersenhout voor een iets mildere rooksmaak. Laat het geheel ongeveer 1½ tot 2 uur zachtjes garen en indikken (let wel: de volgende dag zal de chili pas zijn juiste structuur bereiken). Haal de Dutch oven uit de barbecue en laat afkoelen.
Uiteraard is de Smokey Chili meteen na de bereiding al heel erg lekker, maar… het is de volgende dag nog véél lekkerder, omdat alle smaken dan beter op elkaar in hebben gewerkt en de chili ook aanzienlijk ingedikt is.
Enjoy!