Gepoft rosevalaardappeltje
Ik heb de eigenaardige gewoonte om spontaan opkomende ideetjes even in het klein te maken. Gewoon omdat het leuk is om te doen en ik op die manier een groot denkbeeldig archief van elementen opbouw die ik later in een groter geheel kan gebruiken. Op die manier experimenteer ik als jaren waarbij de resultaten alle kanten op kunnen gaan. Combinaties van smaken die niet voor de hand liggen. Technieken toepassen in een andere context. Of gewoon een spontaan idee. En zo ontstaan soms éénhapspareltjes, echte miniatuurtjes .
Vandaag heb ik brisket op de Big Green Egg liggen. Slechts een half rooster gevuld en toen de brisket na het roken in aluminiumfolie ingepakt moest worden heb ik er dus wat roseval aardappeltjes en hele uien bij opgelegd. Een kwartiertje in de rook en daarna nog een uurtje (of zo) in aluminiumfolie om gaar te poffen. Eigenlijk bedoel als bijgerecht straks bij de brisket, maar toen ik de rosevalaardappeltjes eraf haalde wilde ik er toch een proeven.
En dus nam ik één aardappeltje en maakte er een miniatuurtje van met:
- roseval-aardappeltje
- zwarte truffelolijfolie van Valderrama
- hazelnootazijn
- gemalen gedroogd daslookzaad
- maldon zoutflakes
- versgemalen zwarte peper
- jonge zaden en blaadjes van de Oost-Indische kers
- bieslookbloemetjes
- aïoli
Rosevalaardappeltje met zachte knoflooktonen in de aïoli, het daslookpoeder en de bieslookbloemetjes, zwarte peper versterkt door de Oost-Indische kers, een verrassend notig accentje door de hazelnootazijn en het aardse element van de zwarte truffel. Wauw!
En in één hap is dit lauwwarme hapje dan ook weer verdwenen. Oké, twee halve hapjes in dit geval dan… Misschien een keer voor een verrassende amuse?

