Daslook voor de zomer

Afscheid van de wilde knoflook

Volgers van BBQ52 weten inmiddels wel dat deze Cooking Conductor een enorme fan is van deze heerlijke zachte wilde knoflook. Een hele lente lang in overvloed om van de genieten. Nu de bloemen uitgebloeid zijn en het lentegroene daslooktapijt weer van de bosbodem aan het verdwijnen is, heb je nog een laatste moment om ervan te genieten: pluk de zaden. Maar doe het dan wel nu, want ze zijn weg voor je het in de gaten hebt!

Recept gedroogd daslookzaad
En dat is dus precies wat ik gedaan heb. In mijn Alkmaarse Daslookbos daslookzaden in overvloed. Vers, nog groen, zijn ze ook al heel erg lekker, gekneusd in stoofpotjes of grof gevijzeld als extra onderdeel in een fantastische chimichurro. Maar om er nog wat langer van te kunnen genieten droog ik er ook een paar handen vol. Dat kan natuurlijk in de zon, dan duurt dat echt wel een poosje voor ze echt kurkdroog zijn. Op dat soort momenten is een droogmachine een feestje: een nachtje laten draaien op 40°C en ze drogen prachtig donkergroen op. Kurkdroog, zodat je ze ook nog prima kunt vermalen in een koffiemolen.

Daslook is zo’n plantje dat je in alle stadia kunt genieten: het bolletje in de winter (maar waar vind je ze?!?), de jonge blaadjes in de lente, de bloemknoppen, de bloemen en uiteindelijk dus ook de zaden.

Met gepaste weemoed ben ik begonnen aan mijn afscheid van de lente, maar gelukkig had ik ook nog een paar potjes van de ingelegde bloemknoppen en daslookpesto in de vriezer.

Daslook in de zomer, wat een heerlijke, geruststellende gedachte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *