Ik heb nog wat bij je fiets gelegd!

Gisteren had ik een tas vol met bloemen en planten geplukt voor de Thaise springrolls en nam afscheid van Janet, die bezig was met het verplanten van iets dat er voor mij uitzag als onkruid.

“Ik heb nog een courgette op je fiets gelegd,” riep Janet me nog na, “lekker voor in de soep!” 

Blij verrast liep ik naar mijn fiets en zag op de bagagedrager een enorme, stevige courgette van bijna anderhalf kilo. Het ding had bijna de volledig lengte van mijn bagagedrager met een diameter van  vijftien centimeter. Onmiddellijk wist ik wat ik ermee zou gaan maken: spaghetti met courgette en zalm. En ik wist ook al precies hoe, want mijn nieuwe Kitchenaid-vellensnijder was voor deze reuzencourgette ideaal. Uitdaging bij dit gerecht is hoe je de zalm zacht houd en de courgetteslierten nog met een beetje bite, maar daar had ik wel een idee voor…


Gourgettespaghetti met zalm

  • een grote courgette
  • 1 sjalotje
  • gelijke hoeveelheid spaghetti
  • verse rode zalmfilet
  • versgeraspte parmezaanse kaas
  • olijfolie om te bakken
  • flinke eetlepel bloem
  • 125 ml groentenbouillon
  • 125 ml creme fraiche
  • versgemalen zwarte peper

Maak van de courgette spaghetti-dikke slierten. Dat kan met een groentespaghetti-snijder, maar als je die niet hebt, snijdt dan de courgette in de lengte in dunne plakken met de mandoline of (desnoods) een kaasschaaf. Snijd de plakken vervolgens in de lengte in slierten. Zelf heb ik een fantastische Japanse groentesnijder op mijn Kitchenaid waarmee je in een mum van tijd een courgette in lange vellen snijdt. Die velen snijdt ik vervolgens in vellen van zo’n 30 cm lengte en rol ze weer strak op. De rolletjes snijd ik vervolens in repen van zo’n 2 à 3 mm. Het resultaat is een geweldige groetenspaghetti van courgette. Bij het snijden van de vellen blijft de kleine kern met de zaadlijsten over: bewaar deze voor de saus.

Vis is koudbloedig, waardoor de garingstemperatuur van de eiwitten een stuk lager liggen dan bij vlees en gevogelte. Doe daarom de zalmfilet in waterdichte plastic zakken en gaar ze 15 minuten op ongeveer 55°C in een warmwaterbad (uit je warme kraan komt water van ± 60°, dus dat kun je er prima voor gebruiken).

Fruit het fijngesneden sjalotje in de olijfolie en bak vervolgens de kleingesneden courgettekernen mee. Voeg de bloem toe als de courgette lichtbruin kleurt en bak mee tot deze gaar is. Blus af met de groentebouillon en de creme fraiche en pureer met de staafmixer tot een gebonden saus .

Kook de spaghetti beetgaar. Doe de courgette-spaghetti in een vergiet en giet de spaghetti er over uit. Laat even staan en schep het over in een grote schaal. Haal de gegaarde zalm uit de zakken en  brokkel ze in grove stukkenover de spaghetti. Voeg versgemalen zwarte peper naar smaak toe. Rasp er ruim parmezaanse kaas over en giet tenslotte de warme saus eroverheen. Schep goed door en serveer direct met nog wat versgeraspte parmezaan erover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *