Pluk de daghap!

Het was een beetje onwenning om vrij in de tuin van een ander rond te lopen. Een wilde tuin met werkelijk honderden soorten planten met één gemeenschappelijke factor: je kunt ze opeten. Bloem, blad, vrucht, zaad, knol of wortel: meestal is de hele plant te verwerken tot iets dat de menselijke maag prima kan verwerken. Waar begin je als je werkelijk álles zomaar mag plukken om direct in je mond te stoppen of om mee te nemen naar huis om te kijken of je er iets lekker van kan maken.

IMG_4939

En dus besloot ik om de dag te plukken en lekker uit mijn dak te gaan. In gedachten was ik een restje gebakken rijst al aan het pimpen met jonge venkelzaden met hun adembenemende anijzige aroma. En verder bloemen. Veel bloemen en mals bladsla om lekkere thaise springrolls te maken. En wat over is tot extra salade verwerken.

En dus kon ik uit mijn dak gaan en plukken wat ik tegenkwam. Natuurlijk die prachtige feloranje peperige bloemen van de Oostindische kers. Dat je blad en bloem kon eten, dat wist ik natuurlijk al. Maar Janet zei: probeer die jonge zaden eens. Wát een ontdekking: prachtige knapperige bolletjes ter grote van een kapucijner. Fris en peperig. En niet een beetje, maar heel intens.

Het werd een heerlijke kennismaking met een nieuw avontuur!


Thaise springrolls met wilde bloemen

ingrediënten:

  • rijstvellen voor thaise springrolls
  • rijpe mango, in lange repen
  • kalkoenfilet in plakjes
  • jonge tuinerwtjes uit de vriezer (alleen ontdooien, niet koken!)
  • wilde bloemen en bladeren van onder meer: oostindische kers, teunisbloemen, groot kaasjeskruid, borage, klaverzuring, smalle weegbree, bietenblad, paardenbloem, boomspinazie, zeebiet, beemdkroon en eventueel nog wat extra bladsla of ijsbergsla
  • jong venkelzaad, jonge zaden van de oostindische kers
  • verse tuinerwtjes

voor de saus:

  • gepureerde tomaten of heel fijn gesneden verse kerstomaatjes
  • rode paprika
  • sjalotjes
  • knoflook
  • Chinese kookwijn (Shao Sing)
  • tabsaco voor de liefhebber
  • olijfolie om te bakken

Maak eerst de tomatensaus: verhit de olijfolie en fruit het sjalotje, de rode parika en de knoflook tot ze zacht en zoet zijn geworden. Afblussen met een scheut wijn en tot de helft in laten koken. de tomaten puree/-salsa toevoegen en nog even beetje in laten koken. Proeven en eventueel met tabasco en/of een klein beetje suiker op smaak brengen. Op het laatst de losgeriste tijmblaadjes en -bloemetjes toevoegen. Af laten koelen.

Haal een rijstvel door een grote kom met water en leg deze op een schone plank. Dan is het een kwestie van alles wat je lekker vind erop stapelen. Zorg ervoor dat je de loempia’s nog makkelijk kunt inrollen en de zijkanten naar binnen kunt vouwen. Begin in ieder geval met 2 grote kleurige bloemen (om kleur te geven door de transparantie rijstvellen), daarna kleurijke bladeren, kalkoenfilet, tuinerwtjes, eetlepel tomatensalsa en nog wat extra bloemen en blaadjes. Eindig met een mooie reep rijpe mango. Rol de loempia strak in.

Ga uit van 2 à 3 loempia’s per persoon. Serveeer met extra tomatensalsa als dipsaus.

Bloemensalade

Maak van de overgebleven bloemen en bladeren een salade door ze klein te snijden en met wat goede extra vierge olijfolie en balsamico te besprekelen.

Gebakken rijst met jong venkelzaad

ingrediënten:

  • restje gebakken rijst
  • jong venkelzaden

Als je de gebakken rijst nog moet maken, dan de jonge venkelzaden er op het laatste moment in doen en nog heel even mee roerbakken. In mijn geval was het een kweste van er doorroeren en even in de magnetron opwarmen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *