Gehamsterd bloem #3: hartige taart

Oké, nog een laatste dan in de serie van gehamsterd bloem. Niet omdat ik niet meer kan verzinnen, maar om twee heel andere redenen. Ten eerste wordt het me gewoon teveel koolhydraten (en we moeten het in deze tijd toch echt zelf allemaal opeten…).

De tweede reden is wat gevoeliger: de ontwikkelingen van de corona-crisis verdiept zich dagelijks op zo’n dramatische wijze, dat ik hier eigenlijk geen grappen meer wil maken. Probleem was echter dat ik de bloem, boter en kaas al had gerookt, dus het lag al klaar voor de hartige taart.

Daarom dit keer een afsluitende ode aan het bloem dat je nog in de kast hebt liggen. Fijn dat we het in huis hebben, opdat we er wat feel good food mee kunnen maken in sombere tijden. En daarbij staat met stip op 1:

Hartige taart van koudgerookte bloem, boter en belegen Goudse kaas.

De boter en kaas en bloem heb ik een uurtje koudgerookt in de Big Green Egg met een rookgenerator onder in de kamado. Dat geeft een hele prettige, subtiele rooksmaak aan de ingrediënten in het uiteindelijke gerecht.

Een hartige taart vind ik zelf het lekkerst als deze een traditionele bodem heeft van briseerdeeg. Dat is zo’n lekker bros deeg dat ook voor Quiche Lorraine wordt gebruikt. De vulling die daarbij het beste past is zo’n lekkere lobbige curd-achtige vulling vanvooral melk en eieren. En tja, wat je er dan verder in stopt maakt dan niet meer uit: alles maakt zo’n hartige taart heerlijk. In Quiche Lorraine zitten reepje gerookt spek. Hemels! Ik heb er gecarameliseerde ui, paprika en prei met restjes kip en ketjapsaucijsjes in gedaan.

Briseerdeeg

  • 250 gram koudgerookte patentbloem, gezeefd met mespunt fijn zout
  • 1 eidooier
  • 125 gram koudgerookte zachte boter
  • ½ dl. water

Zeef voor het briseerdeeg de bloem met het zout als een berg op de werkbank. Maak er een kuiltje in, en voeg de eidooier, boter en het water toe en meng dit er met de vingertoppen door. Maak een bal van het deeg door het snel te kneden, zonder dat het elastisch wordt. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 20 minuten in de koelkast rusten.

Zet de Big Green Egg aan en laat ‘m indirect op 180 °C komen (of verwarm de oven voor)

Rol het deeg uit tot een 3 mm dikke lap en leg de lap een in beboterde quichevorm. Werk de rand decoratief af. Bak het deeg 15 minuten af met een blindbakvulling en bakpapier.

Curd-basis

  • 2 dl. melk
  • 2 dl. volle yoghurt
  • 2 eidooiers, 3 eiwitten
  • nootmuskaat
  • zout en peper

Roer in een mengkom de melk met de room, eiwitten en –dooiers tot een glad, niet schuimig mengsel. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper en zet het afgedekt koel weg. 

Maak de rest van de vulling en verdeel dat over de deegbodem, giet het ei-yoghurtmengsel erover tot aan de rand van het deeg. Verdeel de koudgerookte belegen Goudse kaas over de vulling en bak de quiche in 25-30 minuten in de BGE of oven af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *