BBQ | 365 – de kick off

Een jaar op hete kolen!

Onder de naam “BBQ | 365 – Een jaar op hete kolen” start ik vanuit Bistro de Vrolijke Voogd een bijzonder eigenwijs culinair project. Het wordt een uitdaging waar iedere fanatieke Grill Master van de Achtertuin warm van wordt, maar waar slechts een enkele hobbykok zich aan zou durven te wagen: BBQ’en in Hollands weer en wind. Het wordt een fantastisch avontuur dat van start gaat zodra het gure herfstweer zich aandient en de mooiste producten voor op de barbecue beschikbaar komen. Prachtig wild en krachtige seizoensgroenten. Laat dat nou net het moment zijn dat de gemiddelde Hollander zijn BBQ weer achter in de schuur schuift…

Zonde, zo zeggen alle grote leveranciers van serieuze barbecues, want het échte barbecuen is bij uitstek geschikt om in alle seizoenen van te genieten. En alle professionele koks beamen dat volmondig, maar die hebben makkelijk praten, want zij zetten met alle gemak een Big Green Egg gewoon in hun ruime, goed geventileerde professionele keuken neer. Inclusief een eigen afzuigkap. Maar hoe zit dat met de fanatieke hobbykok?

In weer en wind, ongeacht de temperatuur, buiten op de barbecue. Het zou moeten kunnen op een beetje kamado, zo’n loodzware Japanse keramische barbecue die op houtskool gestookt wordt. Maar als de herfst begint zet bijna iedereen toch zijn barbecue weer achter in de schuur. En dus is dat het ideale moment om een lekker eigenwijs project te starten en wordt ik geconfronteerd met de eerste uitdaging:

Wie weet wat de ideale kamado is?
Het BBQ | 365 project wordt een heerlijk avontuur dat al gaat beginnen bij het zoeken naar de ideale kamado. Want natuurlijk heb ik al een barbecue, een uitstekende Weber, waar ik al bijna twintig zomers lang op grill, bak, stoof, pof en rook (en dan weer in de schuur zet…). Maar voor dit avontuur wil ik werken met een all weather apparaat. Een kamado dus. Big Green Egg ligt dan voor de hand, maar vanwege de hoge prijs ga ik mij ook oriënteren op andere merken, zoals een op en top Hollandse Bastard (made in China) of wellicht hét innovatieve merk uit BBQ-Heaven USA: een Kamado Joe.

Wie het weet mag het zeggen: ik houd mij van harte aanbevolen voor tips en adviezen: mail mij! Ook als er mooie aanbiedingen zijn mag je me tippen, want hoewel ik het avontuur sowieso aan zal gaan, is mijn portemonnee bepaald niet gemaakt van elastiek. Maar ook dat is juist een prachtig onderdeel van de BBQ | 365-uitdaging voor de gemiddelde hobbykok.

Geïnspireerd door de seizoenen
Een heel jaar rond koken op de barbecue. Van september 2019 tot en met augustus 2020, twaalf maanden lang, 52 weekenden een blog over BBQ’en. En dan geen speklapjes en worstjes, maar dan met alles d’r op en d’r aan. Wild en geroosterde knolselder in de herfst. Een compleet Kerstmenu in december. Gerookte Zeeuwse mosselen als het sneeuwt. Hele zijdes zalm, met tartaar van sjalot en gepofte rode biet. Pulled pork van slow cooked boston butt met Pasen en grootmoeders appeltaart 2.0. En in de lente natuurlijk lamsbout en gnochi met daslook en versgerookte boter. Richting zomer tuinfeestjes met steenoven pizza’s en fantastisch gegrild steenfruit en ananas. En natuurlijk houd ik alles bij op een culinaire blog, in avontuurlijke verhalen. Iedere week een nieuwe aflevering, 52 smakelijke weken lang!

En na het BBQ | 365 projectjaar?
Als er een beetje leuk op de blog gereageerd wordt, dan ga ik na afloop van het BBQ | 365 projectjaar kijken naar de mogelijkheden om de blog om te zetten naar een stoer kookboek. Met recepten, achtergronden, talloze tips, links en wetenswaardigheden. Als tastbaar jaarverslag als inspiratie voor hobbykoks en grill masters van de achtertuin. Met alle ervaringen van de brandende kamado in Hollands weer en wind. Ik heb dan hopelijk ook foto’s genoeg om alle recepten ook smakelijk in beeld te begeleiden.

Kortom, een culinaire ontdekkingsreis om van te watertanden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *