Bietstuk Tartaar

Als het op de kaart staat, dan kan ik het nooit weerstaan: biefstuk tartaar. Rauwe biefstuk, bij voorkeur met twee messen heel fijn gesneden en dan verrijkt met een klassiek mengsel van olijfolie, fijngehakte peterselie, sjalotjes, cornichons en kappertjes. Worcestershiresaus, dijonmosterd, tabasco, versgemalen peper en wat zout erdoor roeren. En, o ja, een biologische eidooier, natuurlijk. Dat maakt ‘m lekker smeuig en romig van smaak.
Rauw rood rundvlees, rauwe eidooier. Een echt mannenmaal…
Maar vandaag was alles anders. Het werd Bietstuk Tartaar. Alles hetzelfde, alleen heb ik de biefstuk vervangen door half gepofte rode biet en half gegrilde paprika. Af laten koelen en heel fijn gehakt. Vervolgens op exact dezelfde klassieke wijze verrijken.
Het resultaat was echt fantastisch. Natuurlijk, de smaak is anders, maar absoluut een waardig vervanger. Juist de combinatie van de zeer smeuige gegrilde paprika en zachte gepofte rode biet maakt dat de textuur van de tartaar het origineel fantastisch dicht benadert.
Mooi hoe zelfs de De Vrolijke Voogd overstag gaat en alternatieven vindt voor vlees. Alleen jammer dat vandaag -héél toevallig- ook nog twee fantastische sticky & spicy southern spareribs in de oven lagen te karameliseren. Dit keer er dus toch maar bij geserveerd. Volgende keer écht zonder.
Ja echt, beloofd!
IMG_7603

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *