WELKE KAMADO?!? Ik heb uw hulp nodig!
Het BBQ | 365 project wordt een vier seizoenen bbq-avontuur ik als fanatieke hobbykok en Grill Master van de Achtertuin de kamado tot in het uiterste ga testen. Dus ook als het oer-Hollands stormt, vriest of sneeuwt. Een jaar lang ga ik ieder weekend een compleet menu bereiden op de barbecue. Buiten, in weer en wind, met voornamelijk seizoensproducten. En van iedere bereiding doe ik verslag in woord en beeld op de blog. Minimaal 52 smakelijke, maar avontuurlijke afleveringen dus, die ik na afloop ga bundelen, inclusief recepturen tot een stoer kookboek “BBQ | 365 – Een jaar op hete kolen” waarmee ik hobbykoks en Grill Masters van de Achtertuin wil inspireren om aan het einde van de zomer de kamado vooral niet achter in de schuur te rollen. Althans, als de uitdaging slaagt, natuurlijk…
Met de aankondiging van “BBQ | 365 – Een jaar op hete kolen”ontstaat meteen de eerste uitdaging: Welke kamado ga ik gebruiken? Natuurlijk heb ik al een barbecue: een uitstekende Weber, waar ik al bijna twintig zomers lang prachtig op grill, bak, stoof, pof en rook (en dan weer in de schuur zet…). Maar voor dit avontuur wil ik werken met een apparaat dat in weer en wind blijft functioneren. Een kamado naar Japans model. De geschiedenis van de kamado kun je verderop lezen.
Big Green Egg vs The Bastard en Kamado Joe?
Een Big Green Egg ligt voor de hand, want het is de grootste en bekendste van allemaal. En de duurste. Maar is zo’n keramisch groen ei ook de beste kamado voor het doel? Al een poosje struin ik internet af naar het antwoord. De keuze is reuze, maar het is me wel al duidelijk dat de goedkopere instapmodellen beter kan laten voor wat ze zijn.
Toch blijken er ook een paar heel goede alternatieven te zijn. Zoals The Bastard, van oer-Hollandse makelij sinds 2012 uit Haarlem. En lekker stoer, gitzwart model. Gezien het karakter van de uitdaging spreekt me dat zeker aan. Of wellicht toch hét merk uit de VS (niet voor niets bbq-heaven on Earth): een Kamado Joe. Of toch een ovale Il Primo? Komt ook prima uit de tests en lijkt met zijn ovale vorm een voordeel te pakken te hebben.
En hoe zit het met accessoires? Geen onbelangrijke vraag als je iets meer wilt dan braadworstjes en hamburgers grillen. Wat komt er dan nog meer bij kijken? Met welke accessoires moet je minimaal starten? En wat kun je gaandeweg toevoegen? Zijn accessoires van verschillende merken onderling uitwisselbaar? Of ben altijd gebonden aan het merk van de kamado? En, o ja, hoe zit het met de service en garanties? Kortom…
Help!
Wie kan mij adviseren en/of overtuigen van de beste kamado voor de enorme uitdaging van deze hobbykok? Welk merk kan ik het beste kiezen? En met welke basis accessoires kan ik het beste starten om goed voorbereid de herfst in te gaan?
Onder de beste adviezen die daadwerkelijk leiden tot mijn keuze verloot ik drie stoere kookboeken “BBQ | 365 – Een jaar op hete kolen” die ik na afloop van het project publiceer.
Reageren kan het beste via onderstaande reactiemogelijkheid. Of via mijn Facebook-pagina. Een mail sturen kan natuurlijk ook gewoon!
Alvast heel veel dank!
Wat is een eigenlijk een kamado?
De geschiedenis van het kamado koken gaat duizenden jaren terug naar China en Japan. De naam kamado is het Japanse woord voor “fornuis” of “kookgebied”. Het betekent een “plaats voor de ketel”. Het woord kamado een verzamelnaam geworden voor keramische of niet-gestookte kleikokovens.
Een verplaatsbare kamado heet “mushikamado” en komt uit Zuid-Japan en is een ronde aarden pot met een verwijderbaar gewelfd kleideksel. De mushikamado werd door Japanse families vooral gebruikt om rijst te stomen voor ceremoniële gelegenheden. Ook werd er op een mushikamado gegrild en gerookt.
Amerikaanse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog in Japan gelegerd waren namen deze mushikamado als souvenir mee naar huis. Door de groeiende populariteit in de VS werd de kamado steeds vaker gebruikt als buitenkeuken of barbecue.
In de jaren 70 kwam de definitieve doorbraak met de Big Green Egg, die aanvankelijk Japanse en Chinese kamado’s importeerde, maar na verloop van tijd werd besloten om het eeuwenoude model met de moderne technieken van NASA te innoveren.
Al snel kwamen er in Amerika meer merken, zoals Grill Dome en Primo Grill. In 2012 werd het eerste Nederlandse merk geïntroduceerd: The Black Bastard. Een naam met een onverwacht verleden, zo bleek nadat na een marketingactie van Old Amsterdam en Black Bastard op de Amerikaanse markt compleet ontspoorde vanwege een negatieve betekenis uit de Amerikaanse geschiedenis. Direct werd de naam aangepast tot kortweg The Bastard.
In een goede kamado kun je de temperatuur tussen de 70° Celsius en 350° Celsius tot op de graad nauwkeurig reguleren en behouden, zelfs bij temperaturen ver onder het vriespunt. Externe temperaturen hebben door het hoogwaardige, warmte-isolerende keramiek geen invloed op de temperatuur binnen de kamado. Daarom is de kamado de ideale barbecue voor het project “BBQ | 365 – Een jaar op hete kolen”!
Ik had eerst een Basterd omdat deze werd aangeraden door bepaalde groepen en omdat de fabrikant Nederlands is. Nu is een Basterd niet de duurste Kamado maar ook zeker niet de beste en dat blijkt ook uit de vele klachten circulerend op het internet. Blijkbaar hebben meer mensen last van fabricage foutjes en schades die je eigenlijk alleen bij de goedkopere merken verwacht. Na de 3e garantieclaim omdat er weer iets niet goed was (communicatie verliep ook niet altijd even soepel) hield ik het voor gezien en heb de Basterd op internet gezet.
Omdat ik wel een kamado van een Premiummerk wilde zoals de BGE of Kamado Joe heb ik voor de tussentijd een 21″ inch gekocht van een onbekend merk voor nog geen € 500,-. Dit gaf mij de tijd om me eens goed te verdiepen en te sparen voor een goed merk Kamado. Dit is uiteindelijk een Kamado Joe geworden omdat ik overtuigd was van zowel de Green Egg als de Joe maar ik de kleur groen niet bepaald mooi vind. Ik heb dus 3 kamado’s gehad en gebruik ze meerde dagen per week. Ik zweer niet bij een bepaald merk en kan best een objectieve mening geven. Mijn mening over kamado’s is dat de premiummerken veel te duur zijn. Ik merk werkelijk waar geen verschil tussen de ervaring of kwaliteit van het eten maken en bereiden tussen de budget kamado en de premiummerken. Misschien heb ik met de goedkopere variant geluk gehad maar vooral de Basterd viel me de kwaliteit erg tegen. Bij de KamadoJoe en de BGE merk je wel dat er de kwaliteit en service top zijn. De budgetkamado heb ik bij een bedrijf uit Tilburg gekocht, ik weet alleen niet meer de naam.
Dankjewel Aga, helder verhaal. En ook verrassend. Niet alleen over The Bastard, maar ook wat je schrijft over het budgetmerk. Ben nu wel nieuwsgierig geworden of meer mensen die ervaring hebben.