BBQ Toptips voor Dummies #3

…frikandel als exclusive streetfood

“Burnt ends” is zo’n typisch gerecht dat iedere bbq’er die zichzelf een beetje serieus neemt een keer heeft gemaakt. Net als hamburgers, spareribs en saté of shaslick. Eigenlijk wordt het van 2×2 cm blokjes buikspek gemaakt, maar in deze serie gaan we een beetje cheaten… Maar wees niet bang: het eindresultaat is om je vingers bij op te vreten!

Ingrediënten
2 frikandellen per persoon
– een goeie barbecuesaus (liefst zo’n Smokey/Honey/Jack Daniels variant)

Inderdaad: da’s alles. Twee ingrediënten, precies wat ik in deze serie beloofd had! Nu hoef je het alleen nog maar klaar te maken:

Snij de frikandellen in 6 gelijke stukjes en doe ze in een kom. Voeg 2 eetlepels barbecuesaus per frikandel toe en roe ze goed door zodat alle frikandel-stukjes helemaal bedekt zijn met een lekker laagje saus. Leg ze op de barbecue (liefst op 200°C). Als je alleen een open barbecue hebt, does ze dan in een gietijzeren pan of leg ze op een dikke laag alluminiumfolie. In mijn Big Green Egg hebben ik ze gewoon op het gietijzeren rooster gelegd, maar wel met een keramieken beschermplaat (convector) eronder, die de directe hitte van de kooltjes heel mooi verdeelt. Deksel d’r op en knapperig en bruin laten bakken. Barbecuesaus als dipsaus erbij en klaar is de Pitmaster van de Achtertuin!

Hoe zeer ik me af en toe ook uitsloof op allerlei moeilijk, luxe, en complexe bereidingen: dit blijft een van de gezinsfavorieten. Alleen met echt buikspek is het nóg lekkerder. Maar ja, deze frikandellenvariant heb je wel in een half uurtje op tafel!

Waarom vind écht iedereen dit nou zo lekker?
Simpel, dat heeft voor een belangrijk deel met de blog van gisteren te maken: Maillard-reactie en karamelisatie (lees het hier nog eens terug). In barbecuesaus zit relatief veel suiker. En heel veel specerijen. Door het bakken verdampt het vocht en karameliseren de suikers. En dat levert een smaakontwikkeling op die maar weinig mensen kunnen weerstaan.

Succes verzekerd dus, met een frikandel en een beetje saus!

Extra Pimptips

Tja kijk, als je de barbecue dan toch aan hebt staan, leg er dan meteen wat lekker groente bij op zoals je terug kunt vinden in de BBQ Toptips voor Dummies #2 van gisteren. Ik heb er parten rode spitskool opgelegd, even ingesmeerd met wat olie en wat lekkere kruiden er extra overheen. En in het pannetje een paar champignons die ik boven op een paar takjes rozemarijn heb gelegd. Om aanbranden te voorkomen heb ik ze iets ingesmeerd met wat olie. En ik had nog wat daslookbloemknopjes in de koelkast liggen. Hemels!

Nog meer Pimptips?
Pimp je eigen BBQ-saus. Is veel simpeler dan je denkt. Ik heb als basis de colasaus genomen die ik had gekregen van Van Beekum Specerijen. Een derde ketchup erbij, een theelepeltje knoflookpoeder, een theelepeltje uienpoeder, een eetlepel honing en een eetlepel texmex-kruiden. Tenslotte nog een eetlepel sriracchi-saus van Go Tan. Geeft de saus wat extra pit. Is het nodig? Nee natuurlijk niet, maar het wordt er wel nóg lekkerder van!


Dus: Maak van de nood een deugd en haal je barbecue wat vaker uit de schuur en bak de komende quarantaine-weken met mij mee en ontdek zelf dat het allerbeste van deze lente gewoon in je eigen achtertuin gebeurt!

Enjoy!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *