Atjar Kuning Bloemkool

Ik heb deze atjar kuning bloemkool gemaakt in de Cooking Express van Magimix, een fantastische mengbeker met blender en ingebouwde inductiekookplaat waarmee je op de graad nauwkeurig tot 140°C kunt verwarmen. Uiteraard kun je de atjar kuning ook gewoon in een pan klaarmaken, maar het gemak van roeren en verhitten tot 95°C zonder de groente kapot te koken is wel erg prettig.

Ingrediënten

  • ½ komkommer
  • ½ bloemkool
  • 3 rode paprika’s
  • 1 tl trassi
  • 1 tl koenjit
  • 5 kemirinoten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 Spaanse peper  (naar eigen keuze)
  • 250 ml water
  • 5 el azijn
  • 2 tl suiker
  • 2 tl zout
  • wat olie om te fruiten
  • verse bieslook, peterselie en koriander

Was de groenten, snij de paprika in juliennereepjes, de bloemkool in kleine roosjes. Verwijder met een lepel de zaadjes uit de komkommer en snijd dit in halve maantjes. Snijd ook de Spaanse peper in schuine ringetjes.

Pel de ui en de teentjes knoflook, pureer dit samen met de trassi, de kunyit en de kemirinoten in de keukenmachine of vijzel tot een papje -‘bumbu’.

Verwarm wat olie en fruit deze bumbu licht aan. Voeg dan het water, azijn, suiker en zout toe. Laat dit zo’n minuutje op klein vuur sudderen.

Voeg eerst de bloemkoolroosjes toe, in het vocht koken. Met de deksel op de pan en dan ongeveer 4 minuten op klein vuur.

Voeg dan de fijngesneden paprika en de Spaanse peper ringetjes en de komkommer toe. Ook nu gaat de deksel op de pan en laat de groenten op klein vuur ongeveer 5 minuten koken. Voeg azijn, zout en suiker naar eigen smaak toe.

Roer nog even goed om; de groenten moeten wel een stevige bite hebben, dat is gewoon het lekkerst! Goed af laten koelen en de fijngesneden verse groene kruiden erdoor roeren. Koud serveren.


Sandwichspread van atjar kuning

Doe flink wat atjar in de keukenmachine, voeg er een paar eetlepels zoetzuur vocht bij en een 1/4 tl xanthaan. Blender het geheel tot sandwichspread-structuur.

Deze sandwhichspread van atjar kuning is heerlijk om een flinke eetlepel middenin een kommetje bisque van gamba’s te scheppen en met Valderrama Picudo olijfolie te besprenkelen.

Selamat makan!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *