Oesters &… thee! – Miniaturen #3

Otsuka Fukamushi

Nee, dit keer even geen gloeiend houtskool om wat lekkers te bereiden. Er is zelfs helemaal geen hittebron nodig. Nou ja, behalve voor de thee dan, daar moet het water voor gekookt worden. En zelfs dat niet helemaal, want eigenlijk is water op een temperatuur van 65°C voor deze thee het allerbeste.

Een geurige foodblog dus over Otsuka Fukamushi Sencha, een heel bijzondere gestoomde groene thee, die in je glas zo groen is als de bijna lichtgevende grassige hoijiblanca olijfolie.

Waar ik deze thee mee combineer? Oesters! Heb ik je aandacht?
(Nieuwsgierig naar het Miniatuurrecept #3? Scroll door naar onder!)


Sencha & Fukamushi

Even een stukje achtergrond uit o.m. Wikipedia, dan begrijp je beter wat ik bedoel:
Sencha (煎茶) is een Japanse groene thee die wordt gebruikt zonder de theebladeren te rollen. Het theeblad wordt geplet en meestal zo’n 30 seconden gestoomd. Het woord “sencha” betekent “wellen”, dit verwijst naar de methode waarop de thee wordt gemaakt; van gedroogde theebladeren.

De productie van Japanse groene thee zoals sencha verschilt van die van Chinese groene thee, die in de pan gebakken wordt. Japanse groene thee wordt eerst gedurende ongeveer 15 tot 20 seconden gestoomd om oxidatie van de theebladeren te voorkomen. Vervolgens worden de blaadjes gerold, gevormd en gedroogd. Deze stap geeft de gebruikelijke, dunne cilindrische vorm van de thee.

De eerste stap van het stomen zorgt voor het grote verschil in smaak tussen Chinese en Japanse groene thee. De Japanse groene thee heeft een wat meer plantaardig, bijna grasachtige smaak. Sencha en andere groene theesoorten die worden gestoomd (zoals de meeste Japanse groene thee) zijn ook groener van kleur en hebben meer umami-tonen in hun smaakpalet.

Sencha wordt in Japan in de koude jaargetijden heet en in warme jaargetijden koel gedronken.

Otsuka Fukamushi (深蒸し) is een langer gestoomde sencha. Deze sencha wordt 1 tot 2 minuten gestoomd. Door dit langere stomen worden vooral de umami-smaken in de thee versterkt. Dit hartige aroma doet denken aan zeewier/wakame met zoete tonen van prei en een zacht bittere afdronk van bleekselderij.

De Otsuka Fukamushi Sencha is afkomstig van de theefamilie Otsuka uit het Kakewa theegebied, ten westen van de berg Fuji en ten zuiden van de Japanse Alpen. De familie stamt af van Shinpei Otsuka, een Samurai uit het gevolg van de laatste shogun van Japan.

Een héél bijzondere thee dus!
Waar ik ‘m vandaan haal? Gewoon bij Simon Lévelt, thuis in Alkmaar. Het siert deze theespecialist hoeveel écht bijzondere theeën ze in het vaste assortiment hebben. Voor de échte theeliefhebber een waar Walhalla. Kijk maar eens op hun website!


Oesters voor twee

Deze foodblog past perfect in de serie miniaturen, want het recept is bizar simpel: 

  • 12 oesters
  • 1 ragfijn gesnipperd sjalotje
  • 2 eetlepels frambozenazijn
  • versgemalen zwarte peper

Reken -als je het netjes wil doen, voor twee personen een dozijn oesters, maar koop er gerust wat meer als je in een wilde bui bent… Ik ben zelf gek op onze mooie Zeeuwse, maar er zijn ook prachtige Franse soorten met meer umami accenten en een wat nootachtiger smaak. Zelfs vanaf de wadden komen tegenwoordig hele mooie oesters. Inheems weliswaar, maar zeer zeker ook heel erg lekker.

Snipper het sjalotje ragfijn en doe ze in een kommetje. Schenk er de frambozenazijn op tot het sjalotje nét onder staat. Open de oesters, snij ze los van de schelp (anders kun je ze niet lekker naar binnen slurpen… Leg ze op een schaal en serveer het kommetje frambozenazijn en de pepermolen er los bij. 

Ben je een klassieker? Dan is een more Chablis je partner. Ben je in feeststemming? Neem dan een kurkdroge champagne. Hoe droger hoe beter. Ben je een smulpaap? Neem dan Tio Pepe Fino en Rama. Inderdaad ja, een rauwe, droge sherry, was een aangename tip van Facebookvriend Alex van Herk. Ben je een purist? Verdiep je dan eens in een van die mooie moderne sprankelende saké’s. Ben je een bartype? Neem er dan een lekker glaasje gin bij, Bombay Sapphire bijvoorbeeld, en overweeg een klein scheutje toe te voegen aan de frambozen azijn. Ben je een avonturier? Dan negeer je alle gebaande paden en ga je op ontdekkingstocht. Dat is waar ik van hou en zocht het bij thee. En ik vónd het bij thee: die Otsuka Fuamushi dus!

En dat móet je echt een keer proeven! Maar doe het dan wel goed, zet het met water van max. 65°C, anders wordt je met een extra bittertje beloond. En, o ja: zet je neus open als je een slok neemt. Dan proef je zóveel meer! Dat is de reden waarom ik thee altijd uit een kristallen wijnglas drink. Een goede thee is dat waard.

Da’s alles. Nou ja, dan moet je natuurlijk nog wel even kiezen wat je erbij drinkt. Doe eens gek en probeer die Otsuko Fukamushi!

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *