Hélán wāndòu tāng

Snert voor Chinezen in Giethoorn…

SNERT, wat mij betreft boegbeeld van het Nederlands Culinair Erfgoed. Wereldberoemd geworden toen Giethoorn als toeristische trekpleister voor Chinezen op de landkaart kwam te staan.

Massa’s Chinezen trekken jaarlijks naar Giethoorn en genieten van Snert, bij voorkeur als ontbijt… Vorig jaar gaf een van de resstaurateurs een groot geheim prijs: haar chefkok sloeg de culinaire brug tussen de twee culturen door het toevoegen van een lepeltje typisch Chinese Crispy Chili Oil van het merk Loa Gan Ma (letterlijk vertaald: stiefmoeder…).

Dus maakte ik in een Dutch oven een klassieke oud-hollandse erwtensoep volgens het recept van Gastronomix en deed er een Chinees schepje bovenop: Laoganma Crispy Chili Oil. En ik begreep waarom Chinezen in Giethoorn onze snert omarmden. Inmiddels zijn wij thuis verslaafd geraakt aan deze heerlijke spicy smaakmaker. Het potje staat eigenlijk als een soort nieuwe Maggi bijna altijd op tafel.

Maar ontbijt? Ach, waarom niet!


Klassieke erwtensoep

Een goed recept voor een échte erwtensoep verzin je niet zelf. Die krijg je mee uit overlevering. Mijn moeder maakte absoluut heerlijke erwtensoep, maar haar recept heb ik helaas nooit gevraagd. Nu kan dat helaas niet meer. Ik heb daarom teruggegrepen op een recept dat ik vond op een van de beste en meest inspirerende receptensites die ik ken: Gastronomix.com.

Aan het recept zelf heb ik bijna niets veranderd, alleen heb ik het bereid in een Dutch oven op de Big Green Egg met een mooi blok appelrookhout op de kolen voor een fantastische extra smokey touch. Varkenspoten kon ik helaas niet zo snel vinden. Heb me daarom beperkt tot schenkel en procureur. Het gerookt spek heb ik in kleine julienne gesneden en in een skillet gebakken en samen met de plakjes rookworst (van de Hema!) 10 minuten voor serveren toegevoegd en mee warm laten worden.

O ja, bij het serveren dus dat Chinese schepje erbovenop. Staat ook niet in het originele recept… 😉

En zoals het gaat bij erwtensoep: ik had 900 gram spliterwten gekocht, leek me prima voor een pannetje snert en nog een portie in de vriezer voor later. Ik begon dus heel dapper met die mooie ronde Dutch Oven van Big Green Egg, maar al snel bleek die veel te klein te worden. En eindigde dus in mijn grootste ovale gietijzeren pan van Le Creuset met 6,5 liter snert.

Halveer dus gerust de hoeveelheden, hoewel erwtensoep op dag 2 en 3 écht nog veel lekkerder is. Ik ben de enige die het thuis eet, dus voorlopig heb ik weer even!

Ingrediënten

  • 4 liter water
  • 200 gram gerookt spek
  • 500 gram procureur
  • 500 gram varkensschenkel
  • 2 rookworsten (Hema!)
  • 5 takje tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • 5 tenen knoflook
  • 1 kg. spliterwten
  • 400 gram prei
  • 400 gram knolselderij
  • 300 gram wortel
  • 400 gram bleekselderij
  • 500 gram ui
  •  naar behoefte zout en peper

Bij het serveren:

Werkwijze

  • Breng het water, spek, varkenspoten, varkensschenkel, tijm, laurier en de knoflook samen aan de kook.
  • Schuim af met een pollepel. Verwijder de tijm, laurier en knoflook. Voeg de spliterwten toe en laat 2 uur rustig garen.
  • Snijd de prei, knolselderij, wortel, bleekselderij en ui in stukken van 1 bij 1 centimeter. Was in ruim water.
  • Voeg na 1,5 uur de groenten toe. Laat rustig mee garen.
  • Pluk het vlees van de gegaarde varkenspoot en -schenkel en gebruik samen met het spek als garnituur.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Gelukkig hebben we de foto’s nog…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.