Sofrito

Deze heerlijke tomatensaus vormt het culinaire fundament voor een lange lijst gerechten uit de Spaanse, Italiaanse, Portugese en Latijns-Amerikaanse keuken. Sofrito is de Spaanse naam, in het Italiaans noemen ze het soffritto en in het Portugees refogado. Het bevat altijd ui, knoflook en tomaat, fijngesneden. Maar iedere mamma della cucina geeft er haar eigen draai aan. Zo wordt het ook aangevuld met paprika, laurier, chilipeper of wat de mamma dan ook maar in gedachten heeft…

Sofrito is dé basissaus voor bijvoorbeeld pasta’s, zoals pasta arrabiata, maar ook voor soepen, bij vis (mosselen bijvoorbeeld) of bij vlees. Het bestaat uit een aantal smaakmakers in kleine stukjes, die je zachtjes bakt of smoort in olie. Ik heb ‘m gebruikt voor die fantastische paella die ik op de Big Green Egg maakt. Dit is mijn recept:


Ingrediënten voor 1 liter sofrito

  • 2 à 3 gesnipperde uien
  • 200 milliliter water
  • 1 bol knoflook, fijngehakt
  • 200 milliliter goede olijfolie (tip: Cornicabra van Valderrama)
  • 750 gram geurige tomaten
  • 250 gram rode paprika
  • 50 gram winterwortel
  • 1 Spaanse peper

Ik heb de sofrito in mijn Magimix Cook Expert gemaakt. Dat maakt het allemaal heel eenvoudig en je hebt alle temperaturen heel exact onder controle, maar natuurlijk kun je dit ook gewoon op heel laag vuur in een pan met dikke bodem maken.

Doe je gesnipperde uien in een pan met het water. Zet de Cook Expert op 110°C en de blender op 1a = roeren net zo lang tot het water verdampt is. In de pan: medium vuur.

Voeg dan de fijngehakte teentjes knoflook en olijfolie toe. Laat dit op heel laag vuur (Cook Expert 115°C) 5 minuten zachtjes fruiten. Klein gesneden paprika, winterwortel en Spaanse peper (pitjes verwijderen als je ‘m iets minder pittig wilt) toevoegen en nog 15 minuten héél zachtjes laten fruiten. Je wil dat de boel zacht en zoet wordt, maar niet verkleurt.

De in blokjes gesneden tomaat toevoegen en 45 minuten door laten pruttelen. Dan komt de waanzinnige kracht van de Cook Expert: gewoon in de pan op hoogste stand (18) blenderen en je krijgt de zachtste sofrito die je ooit hebt geproefd! Uiteraard kun je de saus ook glad pureren met een staafmixer, hoewel ik dan wel de tomaten vooraf zou ontvellen en na het pureren nog even door een zeef halen. Breng op smaak met zout en peper en geniet.


Het belangrijkste: houd dat vuur laag
Met zachtjes bakken bedoel ik ook echt zachtjes bakken: geduld is een schone zaak, als je sofrito maakt. Juist door de uien en de paprika heel zachtjes te laten smoren – echt wel een minuut of vijftien – worden ze ultiem zacht en zoet. En dat is nou juist zo lekker. Heel belangrijk: het is daarbij niet de bedoeling dat de ingrediënten bruin bakken. Dus houd dat vuur laag! Of ga voor efficiënte zekerheid over op een Magimix Cook Expert, dan houd je alles ultiem onder controle!

Natuurlijk kun je sofrito ook in kant-en-klare pakjes kopen in de supermarkt, maar dat is helemaal niet nodig. Een beetje thuiskok heeft altijd wel tomaten, uien en knoflook in huis. En bovendien: het is ook die geur die je huis dan direct tot een warm thuis omtovert…

TIP: Is een liter teveel? Vries de saus dan in porties in, dan heb je altijd verse, zelfgemaakte sofrito bij de hand. 

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *