Expert in de keuken

Magimix Cook Expert

Is het een veredelde keukenmachine (die toch al de beste in de markt was) of is het toch een compleet nieuw apparaat? Ik heb nu een aantal weken met de Cook Expert gewerkt en weet nu dat dat laatste het geval is. Een ongekend veelzijdig apparaat, dat nog het meest vergelijkbaar is met de Thermomix uit de professionele kokswereld. Maar ook die steekt bleek af tegen dit nieuwe paradepaardje van Magimix.

Met de bekende transparante plastic kommen op de basis staat de bekende Magimix keukenmachine voor je, die al decennia als beste in de markt beschikbaar is. Maar als je de roestvrijstalen kom erop zet wordt het een compleet ander apparaat. Ja, het ziet eruit als een mengkom en er zitten ook blendermessen in, maar er is meer. Véél meer!

Compleet computergestuurd zijn er drie functies: tijd, mengsnelheid en… temperatuur! En die laatste maakt de Magimix Cook Expert tot een absoluut wonderapparaat in de keuken, want de ingebouwde inductieverwarming is op de graad nauwkeurig instelbaar van 30 tot 160°C. En dat maakt de Cook Expert tot een feest om mee te koken!

Zilveruitjes glaceren

Op de graad nauwkeurig
En dat maakt complexe bereidingen zoals sabayon, hollandaisesaus of risotto tot kinderspel waar je geen omkijken naar hebt! Belangrijk daarbij is de perfecte afstemming met de blendermessen. Op de langzaamste stand hebben de messen geen kracht en roeren ze zelfs delicate ingrediënten als zilveruitjes zorgvuldig rond zonder ze te kwetsen. Maar op de hoogste 18 is de kracht van het mes afgestemd op allesdoorklievend, waardoor je bijvoorbeeld een superfluweelzachte tomatencremesoep kan maken en er helemaal niets van merkt dat de tomaten vooraf niet ontveld waren…

In de afgelopen maand dat ik er nu mee werk heb ik er tal van bereidingen mee gemaakt, zoals de sofrito voor de paella of de pastinaakpuree en de peterseliewortelpuree: als crème zo zacht! Ik heb er de geglaceerde zilveruitjes mee gemaakt, zonder dat de kwetsbare uitjes kapot gingen. En de zachtste vadouvan-pompoensoep ooit!

Je kunt er je groenten in stomen, maar dan worden je kwetsbare groenten nog steeds aan temperaturen van 100°C of hoger blootgesteld, met nog steeds verlies van smaak, structuur, kleur en voedingstoffen van dien. Zelf ben ik fan van de sous-videtechniek. Groenten blijven veel lekkerder én mooier van kleur als je ze rond de 90°C gaart. Dat is een fluitje van een cent met de Cook Expert. Voor het maken van verse kruidenoliën, zoals mijn peterselieolie die ik van het overdadige, zeer geurige blad van de peterseliewortels maakte, is kinderspel door de exacte temperatuurinstelling. Simpeler zelfs dan sous-vide!

Sabayon Spritz

En natuurlijk wilde ik het weten: voor mijn Sabayon Spritz heb ik eidooiers, Aperol en Prosecco in de Cook Expert gedaan, op 80°C gezet en met de speciale eiwitklopper op de blender op snelheid 12 gezet en in no time had ik een perfecte sabayon die zonder omkijken exact op temperatuur was. Een feest over geschilde en gemarineerd sinaasappelschijfjes!

Ja, het is een prijzig keukenapparaat, maar je haalt er dan ook wel een onvoorstelbaar veelzijdig apparaat mee in huis de met de grootste precisie de meest complexe bereidingen moeilijk voor je regelt. Er zitten talloze recepten voorgeprogrammeerd in de computer van de Cook Expert. Je krijgt er bovendien een lijvig kookboek bij en natuurlijk is er ook een app beschikbaar met talloze recepten, maar ik moet heel eerlijk bekennen dat ik al vanaf het begin alleen nog maar met de handmatige instelling heb gewerkt. 😉

Vooraf zou ik nooit hebben verwacht dat een keukenapparaat je eigen manier van koken zou veranderen, maar het is gebeurd sinds ik de Magimix Cook Expert in de keuken heb staan. Wat een fantastisch apparaat!

Meer informatie: klik hier!

Magnifique!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *