Peterseliewortelpuree

Is het niet een prachtig woord voor scrabble of galgje? Daar kun je goed mee scoren! Met de zeer smakelijk wortel zelf overigens ook. Onze goede vriend Frits is net als ik een zeer fanatiek hobbykok. Hij kookt heel anders dan ik (ik ben jaloers op zijn langoustine-bisque), maar dat maakt het juist altijd extra leuk als we een hapje bij elkaar delen. Hij woont in Kolhorn en heeft daar ook een mooie grote volkstuin. Vorige week kwamen ze op bezoek en bracht hij een grote kist mee vol met lente-ui en peterseliewortels. Wat een feest!

Peterselie is een typische herfstgroente, redelijk vergelijkbaar met pastinaak (ook in vorm en kleur) en knolselderij. Maar dan natuurlijk qua smaak veel dichter tegen peterselie aan. Heerlijk in soepen en stamppotten. En als het blad er nog aan zit, dan kun je dat gewoon als platte peterselie gebruiken. In dit recept heb ik er een aromatische en pure puree van gemaakt.

Ingrediënten:
– 1 kilo peterseliewortel
– 2 sjalotjes
– klontje roomboter
– 250 ml witte wijn
– 150 ml room
– 100 ml Picudo olijfolie
– zeezout en peper

Apparatuur: Magimix Cook Expert of een goede staafmixer

Zet de gesnipperde sjalotjes aan in de boter tot glazig. Blus af met de witte wijn en voeg de geschilde en in kleine blokjes gesneden peterseliewortel toe. Gaar op zacht vuur. Voeg dan de room toe en laat nog even doorkoken. Haal de pan van het vuur en maak een puree met de staafmixer terwijl je geleidelijk de olijfolie toevoegt.

Ik heb de puree helemaal in de Magimix Cook Expert gemaakt, van sjalotjes fruiten op 140°C tot groenten garen op 95°C. Een absoluut fantastisch apparaat voor dit soort gerechten, dat een crème-zachte puree oplevert. Als je met een staafmixer werkt: stop dan niet te snel met blenderen, want hoe fijner de puree, hoe lekkerder het mondgevoel!

Zelf doe ik dit soort groentenpuree’s altijd even in een spuitzak. Niet alleen omdat je daarmee veel makkelijker een mooie opmaak kunt creëren, maar ook omdat je de puree zo ook makkelijker kunt bewaren. Even opwarmen in de magnetron volstaat. De mooie evenwijdige strepen op het bord is overigens een simpele truc met een plastic vloerlijmspatel, voor €2 te koop bij de bouwmarkt… 😉

Peetersliewortelpuree is een veelzijdig in te zetten gerechtje dat zich prima met vlees én vis laat combineren. Als je er voor kiest om wat minder koolhydraten te eten, dan is dit ook een zeer smakelijke vervanger voor bijvoorbeeld aardappelpuree.

Enjoy!


Extra tip:
Zit er nog veel loof aan de peterseliewortels die je hebt? Gooi dit niet weg, maar hak bijvoorbeeld een flinke hand vol grof en infuseer hiermee een mooie olijfolie een half uurtje op ongeveer 60°C (niet hoger!). In de Magimix Cook Expert een klusje van niks. Goed zeven en af laten koelen en je hebt een mooie heldergroene peterselieolie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *