IJSkoud #1

Hartig ijs van rode wijn- en portreductie

Hoe simpel kan zelf ijs maken zijn: neem een halve liter volle yoghurt (of een stevige Griekse variant), voeg suiker en een smaakstof toe en draai het tot ijs in de ijsmachine. Heb je die niet, dan is het wat arbeidsintensiever, maar het kan. Zet de massa in de vriezer en roer met een vork (of in het begin met een garde) ieder half uur goed door.

Klaar.

Met dat gegeven kun je al heel veel frisse ijssoorten maken. Fris, hoeft zeker niet altijd mierzoet. Ik had nog een open pot kant en klare rode wijn- en portreductie van Nestlé in de koelkast staan die ik bij de Hanos heb gekocht. Kun je natuurlijk ook zelf maken, maar ja, gemak dient de mens… Dus ik kreeg spontaan een ingeving om daar ijs van te maken. 5 minuten werk en daarna doet de ijsmachine het werk voor je.

Roer 2 el rode wijn en portreductie en 2 el suiker door 250 ml yoghurt. Draai de massa in de ijsmachine tot ijs.

Proeven.

Hmm… eerste reactie: getver! Maar dat komt vooral omdat het écht heel anders smaakt dan je van ijs verwacht. Als je een tweede hapje proeft begin je toch al wat anders te ervaren. Zoet, ziltig en vooral hartig. Heel diepe smaken. En bovenal rode wijn en port.

Maar ja, waar combineer je dat dan mee? Gerookte eendenborst! Carpaccio van gerookte ribeye! Een mooi Frans kaasplankje met bijvoorbeeld époisse, reblochon en camembert!

Maar helaas, dat had ik allemaal niet in huis. Voor nu heb ik snel even iets in elkaar geflanst. Ik had nog wat tomaten, parmaham, Parmezaanse kaas, buffelmozzarella en verse basilicum liggen. Het werd dus een aangeklede Salade Caprese. Niet ideaal bij deze heftige hartige ijs, maar ik wilde vooral het ijs even proberen in een hartige context. Bordje maken en proeven dus…

Wauw!

Het ijs klopte eigenaardig volkomen in deze context. Het koude accent in het gerecht maakte het geheel fris, zonder de hartigheid te verliezen. En plotseling kreeg ik allemaal ideeën om de komende zomer aangenaam op te frissen. Dit is deel 1 van een nieuwe serie: IJSkoud.

Welkom in de Zomer van The Cooking Conductor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *