BB-Qoningsdag

Vijf weken lang vond ik de stilte op straat al heel bijzonder. In zekere zin trots op Nederland dat we met min of meer vrijwillige dwang met z’n allen afstand namen van vrijheid en van elkaar, hoe moeilijk dat ook is. Maar hoe heel Nederland op de meest uitbundige dag van het jaar binnen de corona-richtlijnen tóch een feestelijk oranje randje aan deze bijzondere dag heeft kunnen geven is ronduit indrukwekkend.

Dus werd het ook een ingetogen Oranje-feestje in de Achtertuin van de De Vrolijke Voogd, alias The Cooking Conductor bij BBQ 52 met een volledig Oranje Hoofdgerecht van de Big Green Egg. Het werd een driewerf Oranje BB-Qoningsmaal. Oké, het nagerecht is niet oranje. Had best gekund hoor, maar zelfs de koning kon onze trek in verse ananas niet bedwingen… ?. Om het toch een beetje passend te maken heb ik er maar wat oranje M&M overheen gestrooid. Zo klopt het dan toch weer een beetje… ?

Warmgerookte zalm

Zalmfilets (met huid) royaal bestrooien met een mengsel van zeezout, suiker, serehpoeder en limoenzest. Leg de filets op een ceder rookplank en voeg extra cederrookhout toe. Indirect ongeveer 15 minuten op 170°C warm roken tot kerntemperatuur 50-55°C.

Mijn trouwe lezers weten dat ik zeer enthousiast ben over mijn volledig draadloze Meater Block om de kerntemperatuur te monitoren. Toch kies ik er bij subtiele producten als zalm bewust voor om dat niet continu te meten, maar momentopnames te maken.

Gevulde oranje paprika’s met oranjerijst

Kook rijst gaar in wortelsap met een kippenbouillonblokje en een theelepel kurkuma (koenjit). Bak brunoise gesneden paprika, sjalot en knoflook tot zacht en zoet. Meng met de rijst en vul er de oranje paprika’s mee. Samen met de zomerworteltjes ongeveer 20-30 minuten indirect op 170°C garen.

Door het uitbundig mooie weer bloeit de Oostindische kers al. Die heerlijke, grote peperige oranje bloemen pasten dus perfect op het oranje bordje op BB-Qoningsdag 2020!

Gevulde ananas met amandelspijs en Amaretto

Schil een ananas, snijd de kern eruit en vul de ananas met een mengsel van amandelmeel, suiker, ei en limoenzest (dit is de basis voor weespermoppen). Rooster de gevulde ananas ongeveer 30 minuten indirect op 200°C. Open na 15 minuten de kamado en giet wat amaretto bij de vulling. Deksel weer dicht en nog 15 minuten laten karameliseren. Serveren met vanille-ijs en slagroom.

Enjoy!


Post Scriptum – Nabrander voor de houtskooltest Dammers Zuid-Afrikaanse Acacia
Voor de bereiding van dit BB-Qoningsmaal heb ik Dammers Acacia houtskool gebruikt. Een bijzonder populaire soort, en ik begrijp nu wel waarom. Je hebt in no-time je houtskoolvuur klaar voor gebruik. Maar ik was vergeten de schuiven van de BGE dicht te doen en toen bleek deze al na zes uur niet alleen al uitgebrand te zijn, maar de kamado was zelfs al afgekoeld. Geen lange afstandsbrander dus!


CRITERIUM
MIJN BEOORDELINGMIJN SCORE (1-5)
BrokgrootteMooie, gelijk verdeelde brokken met weinig gruis kleiner dan 4 cm. 5
AanstekenMet Looftlighter aansteken gaat lekker snel, 1 gloeipit was binnen een minuut gerealiseerd (meer had ik nu niet nodig)5
Tijd tot 110°CDe 110°C was na 8’30 minuten bereikt4
Temperatuur beheersingDe temperatuur was met de reguliere schuiven heel goed op een constante te houden. 5
Brandtijd volle vuurbak
bij 170°C
4 uren3
SmaaktoevoegingNiet merkbaar5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *