B52 – Hamburger

Recept voor de lekkerste hamburger ooit!

Wat heb je met één seizoen ervaring toe te voegen aan een gerecht waar inmiddels al miljoenen varianten op zijn ontwikkeld. Nou ja, in ieder geval een paar duizend die zich onderscheiden van het McDondalds-niveau, zonder meteen in over de top onhaalbaarheid te vervallen met A5 Wagyu, ganzenlever, witte truffel en in bladgoud ingepakte brioche. Dat is het soort absurditeit waar ik verre van wil blijven, hoe fascinerend ik het verschijnsel ook vind.

Dus zocht ik naar relatief normale ingrediënten: verse worst, biefstuk en gerookt spek. En natuurlijk kaas. Maar dan wel van goede kwaliteit die echter wel gewoon in een goede supermarkt te vinden moest zijn. Dus kocht ik

 • 300 gram verse worst van Iberico varken,
 • 150 gram fijn gesneden pancetta,
 • 300 gram Black Angus ribeye en
 • 6 plakken oude Goudse kaas
 • 1 flinke eetlepel Feestspecerijenmix van Van Beekum
 • Worcestershiresaus

om de hamburgers van te maken. De ribeye haalde ik door de gehaktmolen en vermengde het met de verse worst waar ik de darm van af had gehaald, de specerijen en de worcestershiresaus.

Twee plakken kaas sneed ik in vieren, waardoor ik 8 kleinere plakjes kreeg en 4 grote plakken over hield. Het gehaktmengsel deelde ik in acht gelijke porties en drukte er acht dunne hamburgers van. Op vier van deze hamburgers legde ik twee kleinere plakjes oude Goudse, legde er een tweede hamburger bovenop en drukte ze stevig aan tot één grote gevulde hamburger.

Vuurdoop van de BGE MiniMax
De hamburgers heb ik gegrild op mijn nieuwe BGE MiniMax die eerder die dag werd geleverd, net op tijd voor de uitdagingen rond de feestdagen… Het was een prachtige vuurdoop voor de nieuwe aanwinst om de uitdaging voor BBQ 52 ronden het vier seizoenen buiten koken een nieuwe dimensie te geven. Direct gegrild op 175°C op het gietijzeren rooster, waar niet alleen de hamburgers op gegrild werden maar ook de met Conricabra ingesmeerde ui-schijven om deze tot intens zoet en umami te karameliseren.

De met kaas gevulde hamburgers hielden het fantastisch. Na het keren zaten er mooie, donkere grill-strepen op de burgers. Bijna jammer dat deze zouden verdwijnen onder de plak oude kaas die ik er in de laatste 5 minuten overheen heb laten smelten… Maar het was het gemis meer dan waard! 🙂

Zelf ben ik niet zo’n fan van zachte witte broodjes, dus zocht ik in de supermarkt naar een steviger alternatief. werden het lekker knapperig afgebakken meergranen broodjes. Om de broodjes nog meer crunch mee te geven heb ik ze nog even kort op de MiniMax getoast.

Toppings en sauzen

 • 4 meergranenbroodje
 • 8 blaadjes kropsla
 • 8 dunne schijven coeur de boeuf tomaten
 • 16 plakjes ingelegde mini-patisson
 • sakurocress
 • tahooncress
 • piccalilly (Kesbeke)
 • truffelmayonaise
 • colasaus (Van Beekum Specerijen)

De toppings moesten aanvullen, maar niet afleiden. Sla, uit, tomaten en pickles. Het werd een hele simpele kropsla, coeur du boeuf tomaten en pickled patisson. Zoete witte uien in dikke plakken heb ik meegegrild om ze lekker zoet en umami te maken. Maar wat ‘m helemaal af maakte waren twee cressen van Koppert Cress: Sakuro Cress met een lekker scherp radijzig bittertje en Tahoon Cress, een van mijn favorieten, die een krachtige notige toon aan de hamburger toevoegde.

Geen hamburger zonder saus. Een vettige als smaakgeleider, een zoete met diepgang en umami om je mond te vullen en een zuurtje om je tong te verfrissen en alle smaken in balans te brengen. Ik pureerde een pot piccalilly van Kesbeke in de Magimix tot een fluweelzachte saus. Met de truffelolie van Valderrama maakte ik een waanzinnig mooie truffelmayonaise. En als ketchup hield ik het shocking simpel: als kerstpresentje had Van Beekum Specerijen een flesje met cola-bbq-saus. Prettig zoet en toch met een heerlijke diepe umami-toon die ik erbij zocht.

Tijd om te stapelen, van onder naar boven:
Op het bodembroodje eerst de picalilly-saus, dan een blad kropsla, een dun gesneden schijf tomaat, dunne plakjes pickled patisson en afdekken met de sakuracress. Vervolgens eerst de truffelmayonaise om de hamburger op z’n plek te houden. Dan dus die hamburger ;-). Dan een flinke lik extra truffelmayonaise om de volle smaak van de gesmolten oude kaas te benadrukken.

Daarbovenop eerst gekarameliseerde ui-ringen, dan de de tahooncress. Dit blijft door de gesmolten kaas ook keurig op zijn plek. Dan de colasaus om daarbovenop weer dunne plakjes pickled patisson, een tweede dunne schijf tomaat en een blad kropsla te leggen. Het bovenste broodje is eerst weer met piccalilly-saus ingesmeerd en erbovenop gelegd. Een steakmes wordt door de hele hamburger gestoken om alles op een plank te kunnen serveren en zonder uit elkaar te vallen aan tafel op het eigen bord te plaatsen.


Een bijrol voor de BGE Large voor de bijgerechten…
Een hamburger die zó lekker blijkt te zijn krijgt dus ook z’n eigen naam. Ik heb ‘m omgedoopt tot de “B52 Hamburger”. Bij de B52 heb ik geroosterde groenten geserveerd, gegrild op de BGE Large, zodat ik alles tegelijk op tafel kon serveren. Deze bijrol van de Large was niet de aanvankelijke bedoeling, maar in dit geval viel alles keurig op z’n plek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *