Kip, altijd lekker. Daar kun je écht niets aan verknallen. Maar toch kan ik je een lijstje met 20 stappen geven waarin je -zelfs alleen in woorden- wéét dat die knusse kakelaar steeds lekkerder wordt:
- Een kip. Lekker!
- Een scharrelkip. Lekkerder!
- Een Label Rouge scharrelkip. Nóg lekkerder!
- Een Franse Bressekip. Het lekkerst? Neem deze mee in de volgende stappen!
- Kipfilet.
- Chickenwings.
- Drumsticks.
- Kippendij.
- Gekookte hele kip in kippensoep.
- Gefrituurde kipdelen.
- Gerookte kipfilet.
- Gerookte kippendijfilets.
- Gebakken kip uit de braadpan.
- Gebakken kip uit de oven.
- Geroosterde kip uit de oven.
- Gegrilde kip op een elektrische rotisserie van de poelier.
- Gegrilde kip van de barbecue.
- Gegrilde kip van de Big Green Egg.
- Gegrilde & gerookte kip van de Big Green Egg.
- Gegrilde & gerookte kip van de rotisserie op de Big Green Egg.
En die laatste (zo’n grandioze Franse scharrelkip van Le Jean online aan een LetzQ Rotisserie (met een extra spiced-up hele bloemkool) in de Big Green Egg, draaiend direct boven Sommer Hit beukenhoutskool mét beuken rookhout van BBQ Flavour ziet er dan zó uit:
Recept?
Neem een hele goede hele kip, insmeren met een beetje olijfolie (cornicabra, die kan tegen hitte!), zeezout, versgemalen witte peper, mengsel van gelijke delen kerriepoeder en zoete paprikapoeder. (De bloemkool heb ik op dezelfde manier behandeld.) In de holte van de kip heb ik nog een geplette rode ui, een geplet bolletje knoflook en twee halve limoenen gestopt.
En dan: Laat maar lekker draaien…