Food Porn – Miniaturen #4

Undressing a tomato

Heb je wel eens een tomaat uitgekleed? Het liefst zo’n kleine, warmrode zongerijpte trostomaat, die bij het aanraken van haar zachte huid haar aroma’s al vrijgeeft. Zo’n kleine met karakter, die er uitziet alsof ze bijna uit elkaar knapt van smaak.

Met uitkleden bedoel ik overigens niet alleen haar jasje uittrekken. Een tomaat ontvellen hebben we allemaal wel eens gedaan. Nee, ik bedoel écht uitkleden, tot ze helemaal naakt is… Écht schillen dus, maar wel héél voorzichtig, met chirurgische precisie en een mes zo scherp als een scalpel. Ontkleed haar volle rondingen, tot de laag waar de kwetsbare zaden bloot komen te liggen, zeg maar de kaviaar van de tomaat. Leg haar even neer en geniet van de schitterende glans van de transparante gel waarin de bijeengepakte zaden hangen. Ze is práchtig…

Als ze dan zo puur en kwetsbaar voor je ligt, wacht dan héél even tot je voelt dat ze een heel klein beetje gêne ontwikkelt. Stel haar dan direct op haar gemak en versier haar een beetje. Niet teveel, net genoeg om haar gêne te laten verdwijnen en haar eigen pure schoonheid nóg beter uit te laten komen. Streel haar, héél teder, met een mooie, oude, stroperige balsamico en laat een heel klein beetje van de allerbeste olijfolie die je kunt vinden over haar heen vloeien. Als je het in de buurt hebt, versier haar met een enkel vers basilicumblaadje, dat is genoeg. Beetje versgemalen zwarte peper en een paar vlokjes Maldon-zout voor wat extra pit.

Aanschouw haar nog eenmaal en geniet van de pure, schitterende schoonheid. En luister even naar de Habanera uit Carmen van Bizet, immers: “l’amour est un oiseau rebelle…”

Uitgekeken en kun je niet langer wachten? Stop haar dan uiteindelijk in één keer in je mond en doe even helemaal niets, behalve ademhalen door je neus, met je mondholte open. Voel haar omvang en wees je bewust dat de grootste beïnvloeder van wat je proeft niet je tong is met slechts 5 onderscheidbare smaken, maar je neus, die maar liefst 23.000 aroma’s kan onderscheiden, gebundeld tot miljoenen samengestelde geuren. Je smaakbeleving is de sensatie die je ervaart van al je zintuigen. Zie, voel, hoor, ruik én proef! Eten doe je eerst met je ogen, daarna pas met je mond, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Laat je tong langs de zachte, ietwat glibberige rondingen gaan en druk dan de naakte tomaat resoluut tegen je gehemelte plat. Ze barst uit elkaar en haar smaakvolle vocht vloeit uit in je mond. Bijt nu héél langzaam door en leid haar rond door je hele mond. Haal nog even het sensuele beeld terug van het uitkleden en ervaar die zelfde zinnenprikkelende sensatie als je haar ten volle proeft, ruikt en de zachte, jelly zaden over je tong voelt glijden. Leidt haar vooral ook langs de zijkanten van je tong, om ook haar bittere tonen te ervaren. Ware schoonheid zit immers in de harmonische balans waarin alles samenhangt!

Haal nog eenmaal adem door je neus. Voel nog eenmaal met je tong en proef het zoete, zure, zoute, bittere en umami vocht in je mond. Slik dan resoluut door. Haal adem en geniet van het sensationele moment.

Zo heb je nog nooit een tomaat geproefd. Ze zal in ieder geval nooit meer dezelfde zijn.

Enjoy!

Zoveel pure schoonheid schreeuwt om de Grand Cru olijfolie van Valderrama.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *