Olijfolie in je koffie en over je tomatensorbet…

Mijn voorkeur: Valderrama olijfolie

Vaste bezoekers van mijn food blog weten al dat ik heel groot fan ben van Valderrama Olijfolie. Voor alle duidelijkheid: ik wordt niet betaald door Valderrama voor promotionele doeleinden, dus als ik dat zeg, dan méén ik dat ook. De vijf basis variëteiten Hojiblanca, Cornicabra, Arbequina, Picudo en Ocal zijn zonder enige twijfel de beste ter wereld in hun soort. Daarnaast heeft Valderrama een aantal exclusieve olieën in het assortiment, waaronder een bijzondere Grand Cru en twee blends die door niemand minder dan Jonnie Boer zijn samengesteld.

Heel bijzonder is de specialiteitencollectie zoals de witte- en zwarte truffelolie, de gerookte olijfolie en de zeer exclusieve Oriëntal Collection. Deze zijn wáánzinnig lekker en maken mij écht enthousiast over Valderrama! Niet voor niets zweren talloze Michelin-chefs bij de olijfolieën van Valderrama…

Dat is dus ook de reden waarom ik bij alle BBQ 52-sessies altijd alleen maar olijfolie van Valderrama gebruik. De meeste soorten druppel ik pas op het bord toe omdat ze door verhitting veel van hun smaak verliezen en soms zelfs wat bitter kunnen worden. Maar er zijn een paar soorten die juist heel goed tegen hogere temperaturen kunnen, zoals bijvoorbeeld Cornicabra. De gebruik ik dus ook om vlees bij het grillen als in te smeren.

Maceratie van truffel en oriëntaalse specerijen
De truffelolie van Valderrama is (voor zover ik weet) de enige truffelolie die haar smaak heeft gekregen van echte zwarte en witte truffel i.p.v. door truffelessences. Dat heeft onder meer te maken met het soort olijfolie die ze daarvoor gebruiken en met het technische aromaproces. De truffels zijn geïnfuseerd in de olijfolie die verder geen enkel additief of chemisch aroma bevat via een uniek proces dat heet “maceratie” en alleen door Valderrama wordt gehanteerd. Ook de zes gearomatiseerde olijfolieën in de Oriental Collection verkrijgen hun smaak op basis van dit proces met verse basisspecerijen.

Koffie met Orientaalse gember en vanille-olie

Ik had het al eens eerder op Facebook gepost: koffie met een scheutje hazelnootolie. Dat was naar aanleiding van een “drankje” dat Ferran Adria bedacht door bron water met een dun laagje Valderrama olijfolie te serveren. Het lijk zo simpel, maar probeer het maar eens: de smaak is buitengewoon geraffineerd.

Deze week heb ik voor mijzelf in een zeer sterk kopje espresso een scheutje van die fantastische gember/vanille-olie gedruppeld. Te simpel voor woorden, maar het is echt verrassend lekker. Hoewel, simpel… Als je daar bij Simon Lévelt in Alkmaar over begint te vertellen dan weten ze daar ook meteen een hele bijzondere koffie bij de pairen: Chunchuca Honey uit Peru. Een hele bijzondere koffie die maar liefst 87 punten in de Specialty Coffee-ranking behaalde.

Recept: Tomatensorbet met tabasco, basilicum en kafir lime-olijfolie

Voor vier flinke bollen tomatensorbet (als voorgerecht te serveren):

  • 1 blikje Toscaanse pruimtomaten in blik (heel of in blokjes)
  • 1 tl tabasco
  • 1 tl Worcestershiresaus
  • witte peper
  • 1 el Valderrama Kaffir Lime Leaves Olijfolie

Draai sorbetijs in de ijsmachinevan de tomaten, tabasco en Worcestershire-saus. Voeg vijf minuten voor het einde fijngesneden basilicum, vers gemalen witte peper naar smaak en een halve eetlepel van de olijfolie toe.

Schep mooie bollen in een wijd glas, strooi er nog wat basilicum en witte peper over en druppel er tenslotte de rest van de olijfolie overheen. Serveer direct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *