VIJFDUIZEND!

Belofte maakt schuld…

Precies een jaar geleden ontstond het idee: Ik ga als dirigent, fanatieke hobbykok en absoluut onbekwaam op een Big Green Egg een jaar lang in weer en wind buiten koken. In een food blog doe ik verslag van de (minimaal) 52 weekenden en beschrijf het leren werken met de ultieme barbecue: de kamado.

Mijn alter ego werd The Cooking Conductor en de naam van het project, hoe kan het ook anders, BBQ 52. Ik zei tegen mijn samenwerkingspartners dat ik focus op 3,5-5K Facebook volgers aan het einde van het projectjaar, op 20 september dus. En, zei ik vol overtuiging, als dat lukt, dat er dan een boek zou volgen…

Oef… Het is nu zaterdag 18 juli. Met nog twee maanden te gaan heb ik vandaag de 5.000ste volger mogen verwelkomen. Belofte maakt schuld en dus besloot ik zojuist:

Dat boek gaat er komen!

Een wáánzinnig besluit, ik weet het, maar ik heb er heel veel zin in om hier de komende maanden aan te gaan werken. Uiteraard is alle content pas na het afsluiten van de zomer compleet, maar ik wil er wél voor zorgen dat het boek eind november klaar is, zodat het nog vóór december beschikbaar komt.

Hoogste tijd dus om met de voorbereidingen te beginnen. Er moet immers nog héél veel gebeuren! Gelukkig is de basis al gelegd want de content ontwikkelt zich immers vanzelf vanuit deze food blog. Nu nog op zoek naar een uitgever. Of misschien ga ik dat ook wel zelf doen, hangend onder een cluster-uitgever. Ik heb dat immers eerder gedaan toen ik vanuit mijn marketingbureau ook af en toe boeken publiceerde in eigen beheer, waaronder ook enkele kookboeken voor Peter Lute.

Mijn hoofd draait nu dus overuren rond talloze vragen die voorafgaan aan redactie en vormgeving. Over de indeling van het boek bijvoorbeeld. Wordt het een chronologisch verslag in 52 hoofdstukken, of ga ik voor een grovere indeling per seizoen? Bundel ik de verhalen en achtergronden apart van alle recepten, of plaats ik recepten en achtergrond bij elkaar? Hoe ga ik om met de duizenden foto’s die ik tijdens het hele project heb gemaakt?

En, o ja, niet onbelangrijk: zo’n boek is een enorme investering. Hoe kom ik aan de financiële middelen hiervoor?

De titel, ondertitel en elevator pitch zijn wel al klaar:

BBQ 52 – The Cooking Conductor

Van groentje tot geroutineerd Big Green Egg’er

Volg het avontuur van de koordirigent en fanatiek hobbykok, die zich in 52 food stories en ruim 150 bbq-recepten van groentje ontwikkelt tot geroutineerd Big Green Egg’er. Meer dan 250 bladzijden inspiratie en puur buiten-kookplezier!

Kortom, heel veel om over na te denken. Mocht je ideeën hebben, laat het mij vooral weten via de contactpagina. Ieder advies is meer dan welkom!

Zonder mijn samenwerkingspartners zou dat overigens nooit zijn gelukt. Ik ben ze dan ook allen zeer, zeer dankbaar voor het vertrouwen dat ze mij gegeven hebben!