Op zoek naar de állerlekkerste pompoen
Iedere herfst ga ik minimaal één keer naar Tuinderij De Marlequi in Warmenhuizen. Ze hebben in de herfst pompoenen. Héél veel pompoenen. En wat dat betekent, weet je zodra je er aankomt: vanaf september liggen op het grote terrein overal waar je kijken kan pompoenen in alle soorten en maten. Eetbare én sierpompoenen. Zo rond Halloween een ideale plaats dus om een keer te bezoeken en voor weinig geld een paar pompoenen op te halen. Om kunstwerkjes van te maken, of lekker om in de pan te hakken als kleurrijke samenvatting van wat de heerlijke herfst te bieden heeft.
Halloween is een eigenaardig type feest.
Overgewaaid uit Amerika moet het je vooral de stuipen op je lijf jagen. Persoonlijk heb ik een heel ander gevoel bij een feest, maar ach, er zijn wel meer dingen die ik raar vind bij onze bondgenoot aan de andere kant van de oceaan. Ik denk er het mijne van en heb ondertussen vooral ook medelijden met de veelzijdige pompoen, die vooral door Halloween een bijzonder angstaanjagend herfstimago heeft gekregen. En dat is ook weer niet zo gek, want je kunt er zo heerlijk creatief in snijden. Een kaarsje erin zetten en je kunt wekenlang genieten van een angstaanjagend monster. Dat dat ook anders kan bewijzen deze plaatjes wel:
De eetbare herfst
Er zijn vele soorten pompoenen en een deel ervan is eetbaar en een deel wordt vooral gebruikt voor decoratie. Het is soms moeilijk te zien welke soorten pompoenen er eetbaar zijn en welke niet. Uiteraard zijn alle pompoenen die je in de supermarkt koopt eetbaar. Als je niet weet of een pompoen eetbaar is dan kun je hem opensnijden, zitten er geen pitjes in dan is het bijna zeker een sierpompoen en niet geschikt om op te eten. Ook kun je een heel klein stukje vruchtvlees van de pompoen koken en dan proeven. De niet eetbare soorten zijn heel erg vies dus dat merk je meteen.
De meest voorkomende eetbare pompoensoorten:
Flespompoen (butternut squash)
De flespompoen, ook wel bekend als de butternut is een kleine tot middelgrootte pompoensoort met een fles of peerachtige vorm. Het gewicht van de flespompoen is ongeveer 1 a 2kg en de butternut pompoen heeft een gladde, harde crèmekleurige schil. Het vruchtvlees is oranje en heeft weinig pitjes.
De flespompoen heeft een zachte nootachtige smaak. Deze pompoensoort word vaak gebruikt omdat het vruchtvlees geen draden bevat en daarom goed te verwerken is in vele gerechten. Als je deze pompoen in de oven bereid komt de zoete nootachtige smaak van deze pompoen het meest tot zijn recht.
Oranje Hokkaido
De Hokkaido is een klein Japans pompoentje met mooi donkeroranje vruchtvlees. De schil is zacht en de Hokkaido kun je dan ook eten zonder eerst te schillen. Dit kleine pompoentje kun je prima gebruiken in pompoensoep maar ook gesmoord of gebakken in de oven is deze pompoen heerlijk.
Spaghettipompoen
De spaghettipompoen is eveneens een Japanse pompoen die in spaghetti-achtige draadjes uiteenvalt als je de pompoen kookt. Je kunt na het koken met een vork heel makkelijke de draadjes verwijderen. De pompoen weegt zo’n 1 a 1 ½ kg en wordt zo 20 tot 30cm groot. Deze pompoen is erg geliefd bij mensen die een calorie arm dieet volgen en is een glutenvrij alternatief voor de traditionele spaghetti.Je kunt de spaghettipompoen in zijn geheel koken. Prik hiervoor de pompoen meerdere keren in met een vork zodat de pompoen mooi gelijkmatig gaar wordt.
Kabocha
De Kabocha is wederom een Japanse pompoen variant. Het is een kleine groen wit gestreepte pompoen die bovenop plat is en een maximale diameter heeft van 30cm. Het is een pompoen met een harde schil, heeft een zoete volle pompoensmaak en heeft oranje vruchtvlees. De smaak van de pompoen lijkt wat op gekookte kastanjes en is door zjn zoetheid erg lekker in taarten, cakes en in andere desserts.
Gewone pompoen
De gewone pompoen kan wel tot 45kg zwaar worden. De smaak van deze pompoen is lang niet zo zoet en smaakvol als bovengenoemde pompoensoorten en je kan deze pompoen het beste gebruiken in gerechten waar veel andere sterke smaakmakers aan toegevoegd worden zoals chutneys. De gewone pompoen is er met een oranje, groene of lichtgele kleur en heeft geel-oranje vruchtvlees.
Jarrahdale pompoen
Dit is de favoriet van de pompoenboerderij uit Warmenhuizen waar ik mijn pompoenen altijd koop. Groot en grijsgroen van kleur, in prachtig contrast met de dikke laag warm oranje vruchtvlees aan de binnenzijde. De smaak is lichtzoet en is geschikt voor alle pompoenbereidingen, van soep en chutneys tot nagerechten.
Maar mij gaat het natuurlijk om de smaak: “de beste smakende pompoen uit England”, wordt gezegd. Het aromatische vruchtvlees kan je eenvoudig roosteren met wat olie. Meer hoeft deze niet te hebben! Of stoven in wat boter en serveren als bijgerecht. Uiteraard komt de nootachtige, honingzoete smaak ook lekker tot uiting in soep.
bron: www.pompoensoep.info
Deze laatste pompoen, een “Jarrahdale” van 8,2 kilo, koos ik om op de Big Green Egg te bereiden. Een enorme vrucht, een uitdaging op zich! Ik heb ‘m gevuld met een vegetarische herfstspaghetti. Zonder spaghetti. Hoe? Lees het hier!
Tot zover leuke weetjes over eetbare pompoenen. Terug naar de keuken, want het is de hoogste tijd om wat met die heerlijke herfstproducten te gaan doen. Ik heb drie soorten gehaald: een flespompoen, een hokkaido en, natuurlijk, een enorme jarahdale. De laatste gaat gekruid en wel in z’n geheel op de Big Green Egg, om in zichzelf, gevuld met paddenstoelen en stoofvlees, heel langzaam te garen. Heel erg herfst!