Miniaturen #2 – Lavendelhoning

Soms kan lekker zo eenvoudig zijn: lavendelhoning uit eigen keuken bijvoorbeeld. Het enige dat je nodig hebt is lavendel en honing. Dûh… Ja écht, zo simpel is het. Pluk uit je tuin een stuk of 10 lavendel bloemen. Giet daar 250 ml goede honing overheen, verwarm deze tot ongeveer 60°C en laat het een uurtje trekken.

Als je honing verwarmt dan gaat de stroperigheid eraf en wordt het heel dun vloeibaar. Zeef daarom de lavendel eruit als de honing nog warm is.

Deze veelzijdige honing kun je voor van alles gebruiken. Natuurlijk gewoon een lepeltje in jet thee. Maar ook dor de yoghurt of over je pannenkoeken geeft het een enorme dimensie meer. Of maak er roomijs. Of yoghurtijs met Skyr of Griekse yoghurt.

Of je konfijt er je lamsrack in en roostert ‘m daarna op gietijzeren rooster af. Hemels!


Meer over lavendel

Lavendel is misschien wel de bekendste parallel voor zomer in de Provence. Een mooie geurende plant met de blauw/paarse bloemetjes. In menig Nederlandse voor- of achtertuin vind je ‘m terug, maar wist je ook dat je er heel goed mee kunt koken? Het kruid wordt eigenlijk vooral gebruikt in Frankrijk en in de rest van Europa weinig. Ook in Nederland doen we dat niet zoveel, hoewel menig patissier en topchef lavendel heeft ontdekt voor zoete gerechten zoals ijs en zelfs crème brûlée. De plant zelf doet het hier prima, en het ziet er leuk uit in de tuin, meer mee doen zou ik zeggen!

Bij lavendel zijn niet alleen de bloemetjes, maar ook het blad te gebruiken. Beide zowel vers als gedroogd, waarbij vers natuurlijk altijd de voorkeur heeft. De bladeren worden in Frankrijk vooral gebruikt in salades, terwijl de bloemetjes vaker in zoete gerechten terug te vinden zijn. Gebruik het met mate, want de sterke geur van lavendel kan snel overheersen. Gebruik de blaadjes in bijvoorbeeld stoofschotels of in soepen als een bouquet garni: laat ze meekoken om ze goed de smaak af te laten geven, maar verwijder ze voor het serveren.

Smaak van lavendel

De smaak van lavendel is als fris, licht zoetig, maar ook een beetje bitter te omschrijven. Net zo simpel als de lavendelhoning is lavendelsiroop. je maakt het met 1 kopje suiker, 1 kopje water 1 eetlepel lavendelbloemen. Breng hiervoor het water met de suiker en lavendelbloemen aan de kook en wacht tot de suiker opgelost is, zet het vuur uit en laat het mengsel nog een uurtje trekken, hierna kan je het zeven en in een flesje doen. Lang te bewaren bewaren en die heerlijk is om limonade of andere zomerse dranken van de maken.

Verder is lavendel ook lekker toe te voegen aan stoof gerechten met vlees. Bij die laatste toepassing wordt het eigenlijk een beetje gebruikt zoals je Provençaalse kruiden ook gebruikt, wat blaadjes over het lamsvlees wat je daarna de oven in schuift of lekker over de kip voor een heerlijke geur en wat extra smaak.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *