La Pizzeria il Felice Guardiano

Met zoveel pizza de laatste tijd zou je bijna gaan denken dat er een nieuwe naam in de maak is na de oorspronkelijk start van deze foodblog als verslaglegging van mijn hobby- en testkeuken onder de naam “Bistro de Vrolijke Voogd”. Dat veranderde in augustus 2019 voor een jaar naar “BBQ 52 – The Cooking Conductor”. Maar wees gerust, die pizza hangt samen met de 8-weken houtskooltest met pizza als vast testgerecht. Daarna kan ik -denk ik- even geen pizza meer zien.

Maar nu was ik er even héél erg blij mee, want kun je je een mooiere inwijding voorstellen van de nieuwe BGE buitenkeuken dan zo’n zijtafel vol met pizza-toppings? Het was niet alleen een feestelijke aanblik, maar direct werd ook duidelijk bevestigd hoe geweldig die volgende stap is naar buitenkoken: nu in lente en zomer wil je ook veel meer daadwerkelijk de voorbereidingen ook buiten doen. Wát een feestje!

Je zou bijna vergeten dat het hier om een houtskooltest ging, waarbij dit keer de Zuid Afrikaanse Acacia houtskool van Black Ranch centraal staat. Interessant, omdat ik vorige week dezelfde soort, maar dan van Demmers heb getest. Ik ben dan ook vooral benieuwd naar of het merk nog veel toevoegt aan een soort houtskool. Dat vergelijk kan ik nog niet geven, aangezien ik nog geen Demmers-pizza heb gemaakt. Dat komt volgende week.

Wel weet ik inmiddels dat ik vergelijkbare resultaten heb met betrekking tot snelheid van aansteken en op temperatuur laten komen van de BGE voor pizzabereiding met Conveggtor en pizzasteen op 250°C. Mijn definitieve bevindingen komen te staan in het verslag waarin ik later een hele bijzondere sateh ga bereiden. Een sateh die we in 2013 in Bogor op Java voor het eerst hebben geproefd. Leuk om die nu ook eens zelf te maken! Welke sateh dat is? In de volgende blog weet je het!

Langzaamrijzend en gefermenteerd pizzadeeg met gist
Voor het pizzadeeg heb ik dit keer het gistdeeg gemaakt waarvan je hier het recept vindt. Ik heb het bovendien na de eerste rijs-periode van een uur nog vijf uur laten narijzen en fermenteren. We waren het er allemaal over eens: langzaam gerezen gistdeeg is veel, héél veel lekkerder! Het is nauwelijks meer werk, je moet er alleen veel eerder mee beginnen. De moeite waard dus!

Recept Basistomatensaus
Als basistomatensaus heb ik een sterk vereenvoudigde saus gemaakt. Zó simpel dat je bijna niet kunt geloven dat deze saus juist perfect is en alle podium geeft aan het overige beleg.

  • 1 blik Marzano-tomaten (Italiaanse tomaten in blik)
  • zeezout
  • basilicum
  • oregano

Alles in een kom doen. Die tomaten uit blik even héél kort met de staafmixer gericht per tomaat in stukken hakken, niet tot sap doorblenderen! Dat is alles, en geloof me, meer heb je écht niet nodig. Voeg extra smaken maar toe aan de toppings!

De toppings
Voor het beleg hebben we er dit keer een klein feestje van gemaakt: Ik had een tafel vol toppings klaar staan en ieder van ons mocht om de beurt zeggen wat er op moest. Zo kregen we drie heerlijke pizza’s:

  • Pizza Pepperoni – met pikante salami en paprika en mozzarella
  • Pizza con spinaci e uovo – met spinazie, ei, en gorgonzola
  • Pizza ai Funghi – met eekhoorntjesbrood, gerookte spekjes, tijm, rozemarijn en mozzarella

In de avond werd het toch nog een beetje fris, maar met het houtkacheltje erbij hielden we het gezellig en warm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *