1°Olio 2020 di Quattrociocchi

Soms heb je de mazzel dat je tegen iets heel bijzonders aanloopt. Spontaan, omdat je bij een vriendin in Den Haag op bezoek bent en samen besluit om Italiaans af te halen. Genoodzaakt, omdat vanwege corona geen enkel restaurant open mag.

We gaan naar Italiaans restaurant “Palato”, slechts 5 minuten lopen aan de Valeriusstraat 78 in Den Haag. Eenmaal binnen voel je meteen dat de ondertitel klopt: “Amore per il Gusto”: Liefde voor Smaak! En ik realiseer me direct het drama dat corona heet: hier wil je namelijk eigenlijk niet afhalen, maar ter plaatse genieten. Alles ademt échte Italiaanse kwaliteit. Maar goed, het is niet anders, we bekijken de kaart (waar je echt blij van wordt, alleen al omdat -naar goede Italiaanse traditie- pizza volledig ontbreekt… ?) en maken een keuze. Daphne gaat voor de salade met burrata en tagliatelle carbonara. Ik kies het hartige taartje met Italiaanse worst en pompoen en -uiteraard!- de ravioli met kreeft.

Ravioli Rossi

En tja, écht Italiaans wordt écht vers gemaakt, dus we moesten wachten. Corona of niet: voor we het wisten stond er een schaaltje brood met olijfolie en twee glazen fantastische Pinot Grigio. We hebben dat flesje dus ook maar meegenomen en hebben echt héérlijk gegeten, ondanks de onvermijdelijke afhaalsfeer.

Maar mijn allereerste opmerking in dit artikel had eigenlijk te maken met die olijfolie die bij dat brood zat: Olivastro van Quattrociocchi. Ik herkende de fles, want ik had ‘m in januari nog op de Horecava geproefd en was ‘m niet vergeten. Integendeel: toen al prettig verrast. En iedereen die mijn blog met enige regelmaat leest, weet dat ik gek ben op goede olijfolie en zelf Valderrama heel hoog in het vaandel heb staan. Huismerk van The Cooking Conductor, zeg maar… ?.

Dus raakte ik met Andrea in gesprek over olijfolie. En het leuke van Italianen is dat als ze voelen dat je er iets van begrijpt, de ogen gaan sprankelen en ze héél erg enthousiast beginnen vertellen. En toen kwam deze olijfolie ter sprake: de 1°Olio 2020 di Olivastra, de allereerste persing van de nieuwe 2020 Quattrociocchi Itrana olijvenoogst. Een superieure categorie, uiteraard rechtstreeks verkregen uit olijven en uitsluitend door mechanische persing van een monocultuur, in dit geval de “Itrana” olijvensoort. Uiteraard volledig biologisch. Internationaal tot de top 8 van beste olijfolieën bekroond… Maar Andrea had ‘m nog niet in huis: hij zou pas over anderhalve week arriveren. Besteld dus maar en vandaag kreeg ik deze Quattrociocchi vandaag thuisgestuurd.

De eerste verrassing: gebotteld in een fles van helder glas. Ik had dat nog niet eerder gezien bij een eerste persing. Maar volkomen terecht, want het laat de bijna lichtgevende kleur van deze prachtige olie al in de fles schitteren. Draai maar rond, ’t is echt een plaatje!

Maar je begrijpt, ik kon niet wachten tot ik het eerste stukje brood in de olie kon dopen. Dus toen bovenstaande foto was gemaakt, ging de fles direct open…

Royco’s Tomatensoep…

Wauw! De geurintensiteit van de olijfolie kruipt direct je neus in. Vers gemaaid gras en -eigenaardig genoeg dezelfde frisse prikkelen aroma’s die je bij echt hele goede tomaten ervaart. Het deed me denken aan de de geur van de heldere tomatenbouillon die ik eerder in een blog had beschreven. “Royco’s Tomatensoep”, zo lekker en intens, dat ik het ook in mijn boek heb opgenomen.

Dat kende ik niet van olijfolie. Een tweede keer met mijn neus erboven gehangen bracht ook wat zachte, notige aroma’s van amandel naar voren.

Tijd om te proeven. Wederom: wauw! Fluweelzachte frisheid, maar toch met een verrassende peperige scherpte achter op je tong. Veel bevestiging van wat ik eerder al rook, maar nu ervaarde ik ook een heel aangenaam bittertje dat er langzaam doorheen prikt. Heel intens van smaak.

Je begrijpt: ik ben mateloos enthousiast en wil dus meer weten, lang leve Google!


De Quattrociocchi-familie: sinds 1888

Meer dan 100 jaar traditie
De Quattrociocchi familie teelt en verwerkt al sinds 1888 olijven. Anno 2020 zet Americo Quattrociocchi, kleinzoon van de oprichter, deze traditie voort in een poging om de kwaliteit van zijn olijfolie voortdurend te verbeteren. En hoe!

De productie van hoogwaardige olijfoliën door Quattrociocchi vindt volledig in eigen huis plaats, van de teelt en oogst van de olijven tot de olie in de fles. Eerst worden de olijven met de hand geoogst en vervolgens naar de oliemolen gebracht. Daar worden ze ontdaan van onzuiverheden, gewassen en tenslotte koud geperst. Het persen duurt slechts enkele uren en vindt plaats bij temperaturen onder de 27 graden. Het resultaat van deze zachte verwerking zijn olijfoliën van topkwaliteit, die worden gekenmerkt door hun extreem fruitige aroma en een bijzonder lage zuurgraad.

Deze eigenschappen en de hoge kwaliteit van de olijfoliën van Quattrociocchi zijn ook gebaseerd op twee andere factoren: ten eerste worden de olijven geoogst terwijl ze nog groen zijn, ten tweede wordt de olie opgeslagen in roestvrijstalen tanks zonder zuurstofcontact. Dit laatste zorgt voor een lange houdbaarheid. Dat laatste en het feit dat de olie tot het vullen in roestvrijstalen tanks zonder zuurstof wordt opgeslagen, zorgen ook voor een lange houdbaarheid.

Drie soorten olijven
Quattrociocchis gebruiken Itrana-, Leccino- en Moraiolo-olijven voor hun hoogwaardige oliën. Alle drie de soorten worden ook gebruikt om olijfolie van een monocultuur te produceren. Daarbinnen is de BIO OLIVASTRO Olijfolie, een monocultuur van de Itrana-olijf met het zwarte label het meest opvallend. Het is de olijfolie die internationaal al jarenlang talloze prijzen heeft gewonnen en tot de 8 beste olijfolieën ter wereld wordt gerekend.

Meer weten over Quattrociocchi? Klik hier!

En van juist díe olie is dit flesje de eerste persing van de allereerste oogst… Net als wijn bewaren dus? Nee, juist niet, want anders dan wijn verliest olie zijn kracht met de tijd. Deze olie moet dus voor 2022 op zijn. Maar ik denk niet dat deze fles dat gaat halen!


Mijn conclusie…

Wat. Een. Geweldige. Olijfolie!
Goede reden om meteen nog maar een flesje te bestellen, vóór Andrea door zijn voorraadje heen is…

Tja, 23 euro per fles, dat is best veel geld. Maar zeg eens eerlijk: hoeveel soorten olijfolie kun jij je uit je herinnering weer levend voor de geest halen? Deze zul je nooit meer vergeten. Daarmee is het z’n geld meer dan waard. 

Zelf proeven? Ik kan het je aanraden. Stuur een mail naar Andrea Mennella van Palato in Den Haag: info@palato.nl en bestel een fles, je krijgt er geen spijt van (als je van olijfolie houdt).

Sterker nog: laat het me weten als je vind dat ik ook maar één woord in deze blog heb overdreven. De eerste die dat kan onderbouwen stuur ik hoogstpersoonlijk mijn nieuwe BBQ52-boek “Buitenkok in 4 Seizoenen!” toe. Maar ik ben er van overtuigd dat mijn ervaringen kloppen, dus bestel dat boek maar gewoon…. ? Dat kan hier.

Binnenkort ga ik met deze olie de keuken in. Ik hou je op de hoogte, want ik weet nu al dat dat een feestje wordt!

Wordt vervolgd…


Voor alle duidelijkheid:
Ik schrijf vanuit The Cooking Conductor / BBQ52 alleen reviews over culinaire producten en/of apparatuur waar ik zelf heel erg enthousiast over ben. Ik wordt daar niet voor betaald en sta daarom garant voor de objectiviteit in mijn blogs.

Als producent of leverancier kun je me natuurlijk best benaderen om kosteloos mijn mening en ervaring op te schrijven en te delen, maar wéét dat ik mijn eerlijke mening geef en dat alleen zal doen als ik er zelf ook enthousiast over ben!

Geïnteresseerd? Neem gerust contact met mij op: klik hier.