Toentomatentomatentomatentovrat!

Driewerf tomaat

Toentomatentomatentomatentovrat. Wat staat hier eigenlijk? Het is een correcte Nederlandse zin, alleen de spaties zijn eruit gehaald… Het was een raadseltje uit mijn jeugd waar ik aan moest denken bij dit gerecht, gebaseerd op drie bereidingen van tomaat.

Insalate Caprese, zo ongeveer
Zo’n vrije vakantiedag is altijd heerlijk om lekker even te gaan knutselen. Ik had bijna alles in huis voor Insalate Caprese, alleen was ik de week ervoor erg enthousiast geweest met de basilicumplant. Heb voor het groene aandeel avocado als alternatief genomen, een overigens heerlijke oplossing. De trostomaten die ik nog had liggen waren knalrood en zeer rijp. Het waren van die goeie, die zo’n fantastische geur afgeven als je ze licht beroert, zelfs de takjes. Fris en heel erg kruidig. Zo totaal anders dan wanneer tomaten gegaard zijn.

Hoe roder hoe gezonder
Er is iets geks met tomaten. De meeste groentes die gekookt worden verliezen aan voedingsstoffen. Rauw zijn ze daarom gezonder. Maar bij tomaten is dat precies andersom. Rauw zijn ze ook gezond hoor, maar als je ze verhit worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor lycopeen vrijkomt en beter in het lichaam opgenomen kan worden. Verse bereide tomatensaus is daarom gezonder dan rauwe tomaten.

Tomaten zijn rijk aan lycopeen. Dit is een natuurlijk pigment waaraan tomaten hun rode kleur danken. Het wordt vooral tijdens het rijpingsproces in tomaten gevormd. Hoe roder de tomaten, hoe meer lycopeen ze bevatten. Tomaten die geler zijn bevatten minder lycopeen. Lycopeen staat bekend als een krachtig antioxidant. Als gevolg van allerlei omzettingsprocessen komen in het lichaam vrije radicalen vrij. Vrije radicalen kunnen schade aanbrengen aan een cel en spelen een belangrijke rol in het verouderingsproces. Antioxidanten maken deze vrije radicalen onschadelijk.

Verhitten dus die tomaat! Maar als gevolg van die verhitting verliest een tomaat ook die frisse, kruidige geur en smaak, die zo lekker in je neus kan blijven hangen.

Na mijn foodblog van vorige week had ik de smaak te pakken en ben wat verder gaan experimenteren om een gerecht te maken met de rauwe schillen, vruchtvlees en vochtige zaadjes. Ik combineerde het met buffelmozzarella, avocado, basilicum en olijfolie tot een elementaire salade. Zelden heb ik tomaat zo intens geproefd!


Recept: Tomatensalade in de buurt van Capri

  • 4 zeer rijpe trostomaten
  • 1 avocado
  • 1 buffelmozzarella
  • Hojiblanca olijfolie
  • 1 el. Thaise basilicumzaadjes (selassi)
  • Versgemalen zwarte peper
  • Zeezout (liefst Maldon)

Schil de tomaten zo dun mogelijk. Droog de schillen minimaal 24 uur in de droogmachine op 40°C. Het kan ook in een oven op de laagst mogelijke stand en de deur open, maar omdat de tomaten dan op hogere temperatuur wordt gedroogd, verandert de smaak. Als de schillen volledig gedroogd zijn, vermaal ze dan tot poeder in een koffiemolen. Vermeng een theelepel tomatenpoeder met 3 eetlepels olijfolie, roer goed door en laat minimaal 3 uur staan.

Snij de tomaten in dikke plakken. Vang het vocht met de zaden op in een kommetje en roer er het basilicumzaad door. Laat minimaal uurtje geleren.

Droog de plakken tomaat gedurende 8 uren in een droogmachine op 40°C tot ze half ingedroogd zijn. Snij ze in 5 mm brunoise (blokjes) en meng er de olijfolie doorheen. Voeg zout en versgemalen peper naar smaak toe.

Snij de avocado 5 mm brunoise en vermeng met beetje peper, zout en wat olijfolie.

Snij tenslotte de buffelmozzarella in 5 mm brunoise.

Bouw een salade op waarbij je alle brunoise onderdelen van elkaar gescheiden houdt. Schep er de rauwe tomatenzaden-gelei omheen, druppel er tomatenolie omheen en bestrooi met een zeefje met tomatenpoeder. Maak af met versgemalen peper en vlokjes maldon zout.

Enjoy!

O ja, dat raadseltje…

Het kostte mij destijds drie uren voor ik het ineens zag. Als je de spaties op hun plek zet dan staat er: “To en Tom aten tomaten. Tom at en To vrat.” Een mooie bevestiging dat tomaten erg lekker zijn, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *