Guilty Pleasure

Recept voor advocaat en een toetje voor 18+

Nee, helaas: dit is niet de likeurstokerij van mijn zus…

Advocaat. Inderdaad ja, de kanariegele vanillevlalikeur die je oma zo lekker vond. Met slagroom, natuurlijk. En dan tergend langzaam lepeltje voor lepeltje wegwerken. Durf jij nog in het openbaar te vertellen dat je dat eigenlijk ook wel heel erg lekker vind?

Ik geef het toe, het is mijn guilty pleasure. Niet verder vertellen, want ik vrees dat het me anders tot in lengte van jaren zal achtervolgen op verjaardagsfeestjes bij vrienden en familie. “Advocaatje met slagroom zeker?” En leg dan maar eens uit waarom je dat afslaat. Want 99,9% kans dat ze dan zo’n fles kanariegele Domo-vla met scherpe alcohol hebben staan. Niet echt lekker. Zeker niet sinds ik zelf mijn eigen advocaat maak, een klusje van niks met de MagiMix CookExpert. Maar lekker…!


Vodka in plaats van brandewijn

Vodka, eidooiers, suiker en een vanillestokje. De eerste drie in een verhouding van ongeveer 1:1:1. Dat is het. Nou ja, oké, een extra scheutje vodka dan. Gewoon, net even iets meer dan de rest, omdat dat net even iets meer bite geeft. En nee, geen brandewijn. Natuurlijk weet ik wel dat het originele recept daar op gebaseerd is Maar vodka is gewoon net even zachter. En neutraler, zodat het smaakaccent veel meer op ei en vanille komt te liggen.

Inderdaad ja, échte vanille. Dat is ook zoiets: als je dat er niet in wilt doen, dan kun je net zo goed een fles bij de slijter halen. Laten we eerlijk zijn: ken jij een advocaat bij de sluiter waarin je de piepkleine zwarte spikkeltjes van echter vanille ziet zitten? Nee, natuurlijk niet. Dat is te duur en dus wordt het op smaak gebracht met een synthetische essence.

Het recept van Cees Holtkamp
Een paar jaar geleden kwam ik dit recept van Cees Holtkamp op internet tegen. Zijn Amsterdamse garnalenkroketjes zijn wereldberoemd in heel Nederland. Wat mij betreft een van de Helden van de Nederlandse Patisserie van de oude stempel. Na zijn pensionering heeft hij een hele serie patisserie-filmpjes opgenomen waarin hij “moeilijke” bakkersproducten maakt samen met zijn kleindochter Stella. Gewoon in zijn keuken thuis. De Grote Cees Holtkamp wordt ineens een heel aandoenlijke opa. Maar in alles merk je dat hij verstand van zaken heeft. Zoals een échte opa betaamt.

Au bain marie
Voor een volle advocaatfles schraap je de merg uit het vanillestokje, mengt het met de 250 gram eidooier, 250 gram suiker en 300 gram vodka en klopt het in een kom die in een kom met heet water hangt tot een temperatuur van exact 83°C. Dan direct stoppen anders wordt het roerei. Giet de gele vla voor de zekerheid nog even door een bolzeef om eventuele stukjes eruit te halen en laat het afkoelen.

Fluitje van een cent in de Magimix CookExpert!
Dat kloppen is nog een heel gedoe. En ook de temperatuur is heel belangrijk: dat moet je heel precies in de gaten houden. Een digitaal thermometertje werkt heel erg goed, maar het blijft gehannes. Tot ik het in de Magimix CookExpert ging maken. Eiwitklopper in de rvs kom, mengstand 4, temperatuur op 81°C en dan 20 minuten kloppen. Je leest het goed hoor: 81°C, twee graden lager dan het advies van Cees Holtkamp. En dat heeft alles te maken met het effect van de inductiebodem die nog even warm blijft als de temperatuur bereikt wordt. Zet ‘m iets lager en je hebt er geen omkijken meer naar. Na 20 minuten direct zeven en af laten koelen.

Dat is alles. Voor mij hoeft die slagroom niet, maar het maakt het nog ietsje zachter. Romiger. Als je daar op een winteravond voor de buis een glaasje van neemt en met een héél klein lepeltje hapje voor hapje in je mond over je tong uit laat glijden, dan realiseer je ineens weer dat je oude oma en haar zussen heel goed wisten wat lekker is.


Advocaatijs

Ingrediënt: 0,5 liter zelfgemaakte advocaat.

Doe de advocaat in de Magimix ijsmachine en draai het in 30 minuten op tot een smeuïge roomijs. De alcohol in de vodka houdt de ijsmassa heel smeuïg. Als je dat wat steviger wilt hebben, zet het dan nog even een uurtje in de diepvries.


Advocaat tulband

Ingrediënten

 • 4 eieren
 • 200 g poedersuiker
 • 1 pakje vanillesuiker
 • 200 ml olie
 • 200 ml advocaat
 • 125 g bloem
 • 1 pakje bakpoeder
 • 100 g maiszetmeel
 • poedersuiker ter garnering
 • vet voor de vorm

Materiaal: tulbandvorm van 1,5 l (12 stukken).

Bereiden

 • Vet bakvorm in. 
 • Klop eieren, poedersuiker en vanillesuiker lang tot schuimig. Roer eerst olie en advocaat erdoor en dan bloem, bakpoeder en maiszetmeel.
 • Doe deeg in vorm en bak tulband 1 uur op 160 graden in de Big Green Egg (een heteluchtoven kan natuurlijk ook gewoon 😉 ).
 • Laat tulband wat afkoelen en stort hem dan op taartrooster. 
 • Strooi poedersuiker erover en laat afkoelen.
Hemels 18+ toetje: Advocaat-tulband, advocaat ijs en zelfgemaakte advocaat met slagroom

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Hennie Hoek schreef:

  Ik heb vandaag de advocaat gemaakt. Ging goed. Maar bedoel je met deegklopper de eiwitklopper? Die heb ik nu gebruikt.

  1. royvoogd schreef:

   Hallo Hennie,

   Dank voor reactie op de advocaat-blog. En je hebt helemaal gelijk: deegklopper moet eiwitklopper zijn. Ik heb dat inmiddels aangepast! Fijn om te lezen dat de advocaat gelukt is. Lekker hè? ?

   Groet van Roy Voogd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *