Brioche pour Maman

Het ideale zelfgemaakte Moederdag-brood!

Dat de Big Green Egg zeer geschikt is om brood en gebak te bakken wist ik natuurlijk al en vooral sinds ik het pizza-virus te pakken heb ben ik ook stevig in de weer met bloem-water-zout-gist-mengsels. En wat is lekkerder voor moederdag dan een authentieke gevlochten zoete Franse brioche op tafel te zetten. Warm op tafel, direct van het ei…

Eigenlijk is het met een Magimix Cook Expert en een Big Green Egg een fluitje van een cent!

Maar ja, het nadeel van een verslag als foodblog is dat je nu dus een heel jaar moet wachten. Of gewoon tussendoor een keer serveren. Lekker licht geroosterd met een flinke plak foie gras of zo… ?


Recept: Brioche

  • 10 g verse bakkersgist – of 5 g gedroogde gist 
  • 125 ml melk 
  • 250 g tarwebloem 
  • 20 g boter 
  • 40 g suiker 
  • 4 g zout 
  • 1 ei
  • extra: 1 los geklopt ei om mee te bestrijken

Meng melk en gist en verwarm dit tot 35°C (2 minuten in Cook Expert).

Kneed met alle ingrediënten samen tot een zeer soepel deeg (zie ook automatisch brioche-programma op Cook Expert).

Doe het deeg in een met bloem bestoven kom en dek af met plastic folie of vochtige theedoek en laat 30 minuten rusten.

Verdeel het deeg op een met bloem bestoven aanrecht in 3 gelijke delen en rol met vingertoppen voorzichtig uit tot 3 dikke slierten in de lengte van het bakblik. Vlecht de slierten deeg in elkaar en leg de vlecht in het bakblik (beboterd en bebloemd, of met bakpapier gevoerd).

Laat 30 minuten in de oven rijzen bij een temperatuur van 60°C. Of zet op een warme plek (op centrale verwarming of voor het raam in de zon) en laat rijzen tot het deeg verdubbeld is in volume.

Verwarm de Big Green Egg voor op 180°C met hitteschild, rooster en pizzasteen op rooster (hitteschild omgekeerd kan ook) .

Bestrijk het brood met het losgeklopte ei zodat het mooi bruin wordt. Bak het brood ca. 30 minuten in de oven. Prik er met een houten satéprikker in om te controleren of de brioche gaar is. Wordt de bovenkant te donker? Dek het brood dan af met een vel aluminiumfolie (voor het mooie was ik eigenlijk net iets te laat hiermee…).

Haal de warme brioche direct uit de vorm en laat op een rooster afkoelen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *