Restjesdag: Bietenrisotto met langoustine

Even een miniatuurtje tussendoor: restjesdag! Altijd fijn als de langoustines niet helemaal opgaan na zo’n mooie Surf & Turf 2.0 waar ik eerder over schreef. Dan kun je de dag na de laatste zomerdag uitkijken naar “restjesdag” met een heerlijk eerste herfstgerecht! ?

Even een snelle en simpele receptbeschrijving. Kom je er niet uit? Mail me dan gerust, maar veel leuker is het natuurlijk om gewoon maar zelf een beetje te zoeken en te variëren. Toch?

De rode bieten brunoise gesneden en met arborio-rijst, ui, knoflook en langoustinebouillon een klassieke risotto mee gemaakt. Ik heb ‘m in de Magimix Cook Expert gemaakt, uiteraard met het XL Kneedmes, omdat dit op stand 3 langzamer continu roert dan het gewone mes. Het spreekt voor zich dat je deze risotto ook gewoon in een pan met dikke bodem op laag vuur kan maken en continu te blijven roeren, maar voor dit soort dingen is zo’n wonderapparaat met inductie verwarmingselement écht een uitkomst waarbij je je handen helemaal vrij hebt voor andere lekkere dingen!

De bouillon heb ik eerder gemaakt van de koppen en schalen van de langoustines, samen met basis groenten als venkel, ui, prei, wortel en knolselderij. na het bruinen eerst afgeblust met een glaasje pernod en vervolgens in de Cook Expert op 95°C gedurende de 90 minuten een bouillon van getrokken. Een deel van deze bouillon 50% ingekookt en met agar-agar tot een snijdbaar gel-blok laten afkoelen. Met gaar-agar kun je warme gels maken die tot 70°C hun vorm behouden. Dit gel-blok met de mandoline in dunne plakken gesneden en vervolgens in. repen tot “noodles”.

De rest van de bouillon heb ik gebruikt voor de risotto.

De langoustinestaarten ingesmeerd met wat hojiblanca olijfolie en bestrooid met râs al hânout en zeezout. Maximaal 1 minut (zeker niet langer!) op een loeihete grilplaat om en om bakken. Even met een gasbrander schroeien is ook een heel lekkere optie!

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *