Truffel-Poussin in Scheveningen: MiniMax On Tour

Gooit Haagse strandpolitie roet in het eten?

  • Oriëntaalse salade met gegrilde ossenhaaspuntjes
  • Poussin met truffel, krieltjes en groene asperges
  • Marshmallow-vruchtentaartje

Om een uurtje of zes naar het strand toe, zelfs in tijden van een hittegolf, komen dan dichtbij de eerste parkeerplaatsen vrij. En dat is maar goed ook, want ook al zit de MiniMax heel handig en comfortabel in de opvouwbare bolderkar, zand is niet de meest ideale ondergrond voor dat soort wielen. Maar als je er dan eenmaal bent… Wat een heerlijk driegangen-zomerfeestje!

Het was een kadootje voor een lieve vriendin die net verhuisd is naar een appartement in Den Haag, op bijna loopafstand van het Scheveningse strand. Vooraf nog even de laatste Ikea-kastjes in elkaar gezet en daarna richting strand. We waren er niet helemaal van overtuigd of het legaal was om op het strand van Scheveningen een EGG aan te steken, maar daar kwamen we al heel snel achter toen de politie aan kwam rijden…

Gelukkig… het enige probleem bleek de jalousie dat ze niet aan mochten schuiven. De agent achter het stuur bleek zelf een Big Green Egger en keek met verlangen naar het groene eitje dat als brandend zand op temperatuur aan het komen was.

“Kijk, jullie weten hoe het moet!” zei de dienstdoende agent, “nu begrijp ik waarom ik er ook zo’n kleine bij moet hebben!”

Nadat ik hem van die noodzaak had overtuigd en hen had uitgenodigd om een hapje mee te genieten, bedankten ze en gingen met voelbare spijt verder met de surveillance. Wel fijn om nu zeker te weten dat barbecuen aan het strand van Scheveningen is toegestaan… 😜


Recepten

Oosterse salade van Udon-noedels met geroosterde ossenhaaspuntjes

  • Minimax
  • ConvEGGtor
  • gietijzeren rooster
  • gietijzeren steelpannetje of grote gietijzeren skillet
  • 200 gr ossenhaaspuntjes
  • 200 gr kant en klare noedels
  • 200 gr zoete kerstomaatjes
  • 1/2 rijpe avocado
  • 100 gr beukenzwammetjes
  • 25 ml Japanse sojasaus (kikkoman)
  • 25 ml mirin (Japanse rijstwijn)
  • 1/2 el sesamolie

Stook de EGG op tot 200°C, indirect met gietijzeren rooster

Kook de udon noodles in ruim water met zout beetgaar, laat uitlekken en giet er de sesamolie over. Roer goed door. (Als je dit voor een picknick maakt, kun je dit uiteraard prima vooraf doen en zo meenemen). Bak de beukenzwammetjes in een gietijzeren skillet. Leg na 10 minuten de kerstomaatjes erop tot het vel begint te scheuren.

Meng 1 el kikkoman, 1 el mirin en de rest van de sesamolie met de ossenhaaspuntjes en laat een paar minuten intrekken. Rooster de ossenhaaspuntjes op het gietijzeren rooster, max. 1 à 2 minuten per zijde. Haal ze van het rooster laat even een paar minuten rusten en snij ze in dikke plakjes.

Meng de geroosterde beukenzwammetjes en kerstomaatjes met de afgekoelde udon-noedels. Druppel er naar smaak nog wat extra kikkoman en sesamolie over. Verdeel over de kommen of borden. Snij de avocado in plakken en leg deze samen met de plakjes ossenhaas over de Japanse udon-noedelsalade.

Serveer direct.


Geroosterde Truffelkrielkip met krieltjes

Een krielkip kakelt om krieltjes, vind je niet? Maar ja, hoe combineer je dat op een MiniMax. Nou gewoon: je stopt de krieltjes in de buikholte! Je kunt op die manier met gemak 4-5 poussins op een Big Green Egg MiniMax tegelijkertijd klaar maken. Wij waren met z’n drieën. Omdat ik ze wilde vullen met truffel-krieltjes om die truffelaroma’s van binnenuit in het krielkipje te parfumeren, wilde ik ze ook rechtop garen. Ik heb iedere krielkip daarom in een precies passend gietijzeren steelpannetje gezet, met de pootjes omhoog. Op deze manier had de hete lucht vrijspel rond de krielkippetjes. De resterende aardappeltjes (eigenlijk niet meer nodig, maar wel lekker…) heb ik in een apart ovaal gietijzeren schaaltje meegebakken. De laatste 10 minuten heb ik hierop de groene mini-asperges meegebakken. Prima alternatief bij 4 krielkippen: neem een grotere gietijzeren skillet en zet ze daarin rechtop rond elkaar. Leg de resterende krieltjes eromheen, zodat ze stabiel kunnen blijven staan.

  • Minimax
  • ConvEGGtor
  • rooster
  • gietijzeren steelpannetje of grote gietijzeren skillet

Ingrediënten (3 personen)

  • 3 krielkippetjes (poussin)
  • 300 gr gegaarde krieltjes
  • 1 truffel
  • 2 el zwarte truffelolie (Valderrama)
  • Maldonzout (of grof zeezout)
  • versgemalen zwarte peper
  • lekker erbij: gegrilde groene asperges

Prepareer de MiniMax en breng ‘m rond 180°C. 

Schaaf de truffel in mooie dunne plakjes. giet er de truffelolie over. Werk met je vingers het vel op de borstzijde van de poussins los en stop er aan iedere zijde 1 of 2 plakjes truffel onder. (Met een beetje doorzettingsvermogen kun je verder gaan met je vingers en ook het vel bij de dijtjes losmaken en er een plakje onderschuiven. Het is het waard, maar vergeet niet dat je op het strand zit…)

Snij de resterende truffel in reepjes en roer ze met de olie door de krieltjes. Bestrooi met het Maldonzout (wees niet te zuinig…) en versgemalen zwarte peper. Vul de krielkippetjes met zoveel mogelijk truffelkrieltjes, zodat de truffel van binnenuit het vlees in kan trekken.

Wrijf de kippetjes aan de buitenkant in met nog wat truffelolie en bestrooi ze met peper en zout. 

(Als je slim bent prepareer je dit allemaal thuis, zodat je de krielkippetjes kant en klaar uit je koelbox kunt halen en direct op de MiniMax kunt leggen. Ik was niet zo slim en moest onderweg naar Scheveningen bij de Sligro eerst nog boodschappen doen. En dus ook alles op het strand prepareren. Afijn, ook als picknick-chef dus nog een groentje, maar ik heb geleerd…)

Zet de poussins rechtop in een pannetje en zet ze samen met de resterende krieltjes op het rooster. Ga genieten van een prachtige zonsondergang.

Bij kerntemperatuur 72°C (hoger mag best in de dijtjes) zijn de poussins gaar, dit duurt ongeveer 30 minuten. Haal ze van de MiniMax en laat ze onder aluminiumfolie nog even 10 minuten rusten.

Serveer ze heel, met de truffelkrieltjes en gegrilde groene asperges en wens je gasten op het strand niet alleen een smakelijke maaltijd 😋, maar ook een beetje succes… 😁

Met een beetje mazzel heb je een prachtige zonsondergang achter de rug en moeten de krielkippetjes nu op de tast worden ontleed en afgekloven. Wees daar op voorbereid en neem voldoende servetten en -liever nog- vochtige doekjes mee. Wij hadden daar niet aan gedacht… 😱🤣


Marshmallow fruittaartje

  • MiniMax
  • convEGGtor
  • rooster
  • klein gietijzeren koekenpannetje Ø18 cm
  • kant-en-klaar taartbodemdeeg (hé, niet vergeten: ‘t is een picknick!)
  • 1 appel
  • 1 grote perzik
  • 2 pruimen
  • een handvol marshmallows

Prepareer de MiniMax en breng ‘m rond 180°C (sluit aan bij de krielkippetjes).

Leg de het deeg met het bakpapier in de koekenpan en druk het voorzichtig in de vorm. Laat het resterende deeg er overheenhangen. Vul de taartbodem met partjes gemengd fruit en bedek met de marshmallows. Zorg dat het midden openingen houd om het vocht van het fruit te kunnen laten verdampen. Drapeer de randen van het deeg over het taartje, hou het midden vrij. Knip, snij of scheur het overtollige bakpapier weg en zet het taartje op het rooster van de MiniMax.

(Als je de zonsondergang wel gezien hebt, dan kun je dit natuurlijk prima doen terwijl de kippetjes op de MiniMax liggen te garen. Zodra die eraf gaan, kun je het marshmallow-taartje erop leggen.)

Na ongeveer een half uurtje is het taartje gaar en kun je ‘m eten. 

Althans, als je de juiste kooltjes in de MiniMax had gedaan… Ik had er een combinatie van zacht hout (makkelijk aansteken) en hard hout (iets langer branden) in gedaan, ook omdat de MiniMax weer even een beetje moet af kunnen koelen voor-ie weer in de bolderkar gezet kan worden. Maar het gebrek aan voorbereiding zorge voor een langere continue brandtijd, waardoor bij het taartje de kooltjes nagenoeg uitgebrand waren. Erg balen, leerpunt voor de volgende keer dus. De Minimax was gelukkig nog heet genoeg om de vulling te garen. Ook het deeg kwam nog een heel eind, maar was helaas nog niet zover.

We besloten om ons cultureel erfgoed te eren en als ervaren aardappeleters het taartje uit het pannetje te lepelen. Een goed besluit: het was erg lekker en het was duidelijk dat als het deeg hitte en tijd genoeg had gehad, het een fantastisch taartje was geworden. Nu was het een smakelijke, maar vooral hilarische herinnering. Tja…

Enjoy!


Gelukkig hebben we de foto’s nog…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *